Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spory kanárských politiků blokují stavby za stovky milionů eur

2. 3. 2014

 

rozestavene-hotely.jpg

Předseda kanárské vlády, Paulino Rivero, trvá na tom, že čtyřhvězdičkové komplexy by měly být produktem renovace starých hotelů a nikoliv nové výstavby a zastavění nových pozemků. Vychází z novely turistického zákona, přijatého kanárským parlamentem loni v květnu, novela nejvíce postihuje ze všech ostrovů Gran Canaria, která má nejmenší kapacitu tolik žádaných čtyřhvězdičkových hotelů.

 

O problematice jsme již dříve informovali například ZDE

Centrální vláda v Madridu na popud grankanárských představitelů zřejmě pošle zákon k ústavnímu soudu a to samozřejmě znejistí všechny další projekty, včetně těch pětihvězdičkových. Pokud ústavní soud rozhodne, že zákon je v zroporu s ústavou a zruší jenom článek o zákazu výstavby hotelů se 4 hvězdičkami, povede to zřejmě k odblokování staveb osmi hotelů této kategorie na Gran Canaria za minimálně 300 miliónů euro. Pokud však ústavní soud zruší celý zákon (kontroverzních paragrafů je v něm vícero, pozn. admina), zastaví to výstavbu všech hotelů na všech kanárských ostrovech. A to do doby, než se politici shodnou na kompromisním řešení. A to může trvat roky, třeba do příštích voleb v roce 2015, kdy voliči znovu budou rozhodovat o složení kanárského parlamentu.

Například norská skupina Wenaasgruppen plánuje pěti hvězdičkový hotel na pláži v Mogan se 912 pokoji. Projekt by měl být realizován na pozemku 45.820 m2 a jeho náklady mohou přesáhnout 45 milionů eur. Pkud bude turistický zákon označen jako protiústavní, tento projekt se zastaví. 

Starosta Mogan, Francisco González uvádí, že nesmyslný paragraf, zakazující výstavbu hotelů se 4 hvězdičkami, paralyzuje výstavbu sedmi komplexů v okrese Mogán a to v oblastech Tauro a Taurito a playa de Mogan. Hotely by přinesly více než 6000 cenově dostupnějších lůžek a přinesly by práci pro 2000 lidí.  

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist