Jdi na obsah Jdi na menu
 


Srpnový požár zřejmě způsobilo elektrické vedení, definitivní stanovisko však stále není zveřejněno

20. 9. 2019

porar-srpen-2019.jpg

Nízkonapěťový elektrický kabel a jeho kontakt s borovicí, to je hlavní hypotéza, se kterou pracují vyšetřovatelé velkého lesního požáru, který začal 17. srpna a který na horách Gran Canaria zničil asi 9.200 hektarů porostu, z toho polovinu lesů.

Plameny zasáhly obce Valleseco, Vega de San Mateo, Artenara, Tejeda, Moya, Santa María de Guía, Gáldar a Agaete, ze zasažené oblasti muselo být evakuováno asi 10.000 lidí, dokud se oheň nestabilizoval.

Jak uvádí zdroje blízké vyšetřování, odborníci stále pokračují v práci na objasnění příčin požáru. Vyšetřovatelé pracují s hypotézou, že požár, který vypukl v srpnu v barranco de La Virgen na Gran Canaria, způsobil zřejmě kabel nízkého napětí, který se dotkl velké borovice

Vyšetřovatelé se v první fázi vyšetřování drželi varianty se žhářem, který byl propuštěn dva měsíce před požárem z vězení, avšak v den vypuknutí lesního požáru měl tento člověk bezchybné alibi, takže nebyl dále vyšetřován.

Elektrické vedení je v majetku společnosti Heredad de Aguas de Arucas y Firgas, která zásobuje energetickou síť v této oblasti jménem společnosti Endesa. Proto Endesa není zodpovědná za toto vedení. Kromě toho pravděpodobně existovala varování od společnosti Endesa společnosti Heredad de Aguas de Arucas y Firgas, že musí být zajištěn správný stav vedení.

Vyšetřovatelům napomohl při pátrání fakt, že dotčený strom a jeho přímí sousedé měl pouze zuhelnatělou špičku, zatímco všechny ostatní stromy v okolí shořely od kořene až po korunu. Podle této situace vyšetřovatelé údajně považují za prokázané, že požár nezaložil žhář, ale elektrické vedení.

Navíc přístup do oblasti základního ohniska požáru je velmi obtížný, s autem je nemožné se tam dostat, pěšky je to velmi únavné, což podporuje tezi s elektrickým vedením. 

Je nutné však zdůraznit, že v tuto chvíli neexistuje žádné oficiální potvrzení o příčinách požáru. V tomto ohledu předseda Cabildo de Gran Canaria, Antonio Morales, klade zvláštní důraz na skutečnost, že v současné době neexistuje oficiální stanovisko, že k požáru došlo tímto způsobem. "Vyšetřování pokračují," řekl, "zatím neexistuje žádná definitivní zpráva, která by nám umožňovala říci, co bylo příčinou."

„Vždy byly zvažovány dvě možnosti [elektrické vedení a žhářství]“ poznamenal Morales.

Na otázku, co by se stalo, kdyby byla tato hypotéza potvrzena, Morales uvedl, že bude-li konečná zpráva vyhotovena, zahájí další postup státní zastupitelství. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist