Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tento týden jsou na kanárských ostrovech dva sváteční dny

5. 12. 2017

dia-de-la-constitucion-3.jpg 

Každý, kdo tráví aktuálně dovolenou na Kanárských ostrovech by měl mít na paměti, že tento týden jsou v pracovním kalendáři dva státní svátky. Během nich jsou uzavřené všechny úřady a také většina obchodů. Výjimkou jsou samozřejmě turistická centra, kde jsou běžné obchody se základními potřebami v provozu každý den, včetně nedělí či svátků.

Přehledně všechny volné dny naleznete na našem informačním webu GRANCANARIAINFO.CZ

Prvním volným dnem, tento týden, je středa 6.12.2017. Na tento den připadá oslava Dne Ústavy Španělska. Španělská ústava z roku 1978 (španělsky Constitución Española de 1978) je nejvyšší právní norma španělského království. V platnosti je od 29. prosince 1978.

Ústava byla ratifikována v referendu o schválení ústavy dne 6. prosince 1978, a byla později podepsána králem 27. prosince a její znění zveřejněno v Boletín Oficial del Estado o dva dny později, 29. prosince. Vyhlášení platnosti ústavy zahrnovalo vyvrcholení tzv. Španělského přechodu k demokracii, který se udál jako následek úmrtí předešlého hlavního představitele diktátora generalissima Francisca Franka, 20. listopadu 1975, která uspíšila sérii politických a historických událostí, jež umožnila transformovat zemi od předešlého frankistického režimu v sociální a demokratický právní stát, s politickou formou parlamentní monarchie. 

Dalším volným dnem je pátek, 8.12.2017, na který připadá Svátek neposkvrněného početí Panny Marie (latinsky Immaculata conceptio). Katolická církev  uznává početí Marie, budoucí matky Ježíše Krista, jejími rodiči, Annou a Jáchymem bez poskvrnění dědičným prvotním hříchem. Římskokatolická církev oslavuje (8. prosince) Neposkvrněné početí od středověku, v roce 1854 toto učení papež Pius IX. vyhlásil za dogma. Většina ostatních církví toto učení neuznává. Týká se pouze početí Panny Marie, jejího otěhotnění se týká učení o panenském početí Ježíše Krista.

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist