Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tradičním jídlem na Velký pátek je kanárské sancocho třeba s knedlíkem z gofia

23. 3. 2016

sancocho-canario_3.jpg

Tradičním kanárským jídlem na Velký pátek je pokrm nazývaný "sancocho". Jeho základem je solená ryba (cherne, tedy mořský okoun), brambory, batáty, gofio, vše samozřejmě zalité kanárskou omáčkou "mojo". 

Přestože prodej nasolených ryb podle prodejců z tržnice Vegueta rok od roku klesá, sancocho je stále doslova a do písmene nejvíce "zakořeněným" jídlem kanárských rodin především na Velký pátek. Pokrm je konzumován pravidelně a stává se téměř rituálem během Svatého týdne.

Sancocho je jedním z nejjednodušších tradičních jídel kanárské kuchyně, ale při jeho přípravě musíte mít na paměti, ža na žádném ostrově, na žádném místě a v žádné rodině se nepřipravuje to samé. Každý má vždy něco navíc, co do sancocho přidá. Takže až budete podle našeho receptu vařit, nebojte se popustit uzdu své kulinářské fantazie. 

Recept se většinou praktikuje velmi střízlivý a pokrm se připravuje jen z ryb a brambor. Mnoho lidí ale také přidává sladké brambory, které spolu s gofiovými knedlíky a dobrou omáčkou dokáží vykouzlit doslova "michelinský" kousek.

A co potřebujeme? 
1 kilogram nasolené ryby (Cherne), 3 kila brambor, ½ kila sladkých brambor, omáčku "mojo", gofiové knedlíky a sůl

Z ryby se nejprve odstraní sůl a pak se naloží do vody, přičemž se doporučuje vodu několikrát vyměnit. Začít s "odsolováním" by se mělo asi den předem.

Do hrnce vložíme brambory a sladké brambory a mírně povaříme. Vše můžeme nakrájet, třeba na velké kousky, ale někteří vaří brambory i v celku. Můžete přidat snítku petržele, pro příchuť. Následně po asi 12-15 minutách přidáme rybu, nakrájenou na větší kousky a vaříme až jsou brambory zcela měkké. 

Zatímco se nám budou vařit brambory a posléze brambory s rybou, připravíme si "gofiové knedlíky" a kanárskou omáčku.

Pro gofiové knedlíky potřebujeme (na ½ kila gofia) půl skleničky vody (třeba z ryby), půl skleničky olivového oleje, cukr a sůl podle chuti. Do těsta se může přidat i trochu mojo rojo. 

Do misky si nalejeme vodu, mírně osolíme a osladíme. V druhé misce smícháme gofio s olejem a přidáme do misky s vodou.  Hněteme v misce a posléze na válu tak, až vznikne hustá hmota. Tu vyválíme do válečků o průměru cca 4-5 centimetrů a nakrájíme na plátky.  

Na přípravu kanárské červené ostré omáčky (mojo rojo picón) potřebujeme 1 paličku česneku, 2 pálivé papričky, 1 lžičku kmínu, 1 lžičku mleté sladké papriky, 4 lžíce octa, 12- 15 lžic olivového oleje, hrubou mořskou sůl podle chuti. Někdo rád přidá i dvě až tři zralá kanárská rajčata. 

V hmoždíři si utřeme oloupané stroužky česneku s najemno nakrájenými papičkami (a rajčaty), kmínem, sladkou paprikou a mořskou solí (použít se dá i mixér a míchat nejprve papičky s rajčaty a teprve potom přidat do hmoždíře k česneku s octem a olejem). Potom pomalu přidáváme olej a ocet až nám vznikne hustá pasta, Odlehčit její chuť můžeme přidáním trochu vody. 

A když máme omáčku i gofiové knedlíky připravené, slejeme z hrnce vodu a podáváme. Aranžujeme na talíř pěkně odděleně, aby vynikla ve střdedu talíře ryba. Oblohu dávále dookola a dozdobíme omáčkou. 

A naše doporučení? Zkuste do gofiových knedlíků před hnětením přidat trochu kanárského banánu (stačí polovina menšího měkčího banánu nakrájeného na malé kousky), zjistíte pak, že knedlíky získají skutečně mimořádnou chuť a v kombinaci s rybou a omáčkou okusíte opět něco zcela nového. A kanárského! 

Jeden z mnoha možných receptů sancocho canario nám předvede i známý kuchař Karlos Arguiñano - VIDEODobrou chuť!

Máte svůj speciální recept sancocho canario nebo jiné kanárské speciality? Napište nám ho, rádi Váš recept zveřejníme. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist