Jdi na obsah Jdi na menu
 


Transgrancanaria 2014 s českou účastí bude finišovat u majáku

23. 2. 2014

 

transgrancanaria-2014.jpg

Již za šest dní startuje Transgrancanaria 2014, podnik, kdy běžci překonávají v  pěti kategoriích ostrov Gran Canaria. Každý běh začíná v jiném místě, má různé kontrolní body a všechny končí u majáku v Maspalomas.

Letošní Transgrancanaria se zúčastní  2850 běžců ze 40 zemí, z toho šestice Čechů. Zde jsou jejich jména : Jan Bartas, Dan Orálek, Pavel Paloncý, Jan Zemaník, Miroslav Osladil a Václav Knobloch.  

První kategorie PROMO, běh vypsaný na 15 kilometrů, startuje v Arteara 1.3. ve 12:30 hod. a konec se předpokládá u majáku již v 17 hodin. Běžci budou muset zvládnout převýšení 440 metrů. 

Druhá kategorie STARTER je už náročnější, běžci budou mít před sebou 30 kilometrů a na jejich zvládnutí jen 10 hodin. Start je v Tunte a cíl opět u majáku. Převýšení je tentokrát 887 metrů, většinou ale jen klesání. 

Třetí kategorie MARATON je vypsaná na 44,1 kilometru s převýšením 1.365 metrů. Opět se poběží většinou z kopce, start je v Garaňon, dále se běží přes Tunte a opět k majáku, kde běžce očekávají kolem desáté večer. 

Čtvrtá kategorie ADVANCED je už pro opravdové profesionály. Je vypsaná na 83 kilometrů s převýšením 4.700 metrů. Start je prvního března v osm hodin ráno ve Fontanales a do cíle u majáku běžci budou dobíhat kolem šesté hodiny ráno následující den. Po dobu závodu navštíví místa jako Valleseco, Tejeda, Tunte a další. 

Královská kategorie celého podniku, nazvaná TRANSGC, se běží na 126 kilometrů s převýšením 8.500 metrů. Běžci startují před půlnocí dne 28.2. a běží celý den a ještě noc, v cíli jsou očekáváni nejpozději 2.3. kolem šesté ráno. Start je v Agaete, v nulové nadmořské výšce, nejvyšší bod, který běžci musejí zdolat, má hodnotu 1.938 metrů, cíl je opět u moře. Z Fontanales běží po stejné trati jako účastníci běhu ADVANCED, cestou do Fontanales navštíví Tamadabu, Tirnu a Artenaru. 

Poslední dvě kategorie jsou určeny skutečným profesionálům a jsou určeny pro běžce s velkými zkušenostmi z takových závodů. O náročnosti závodu TRANSGC svědčí i to, že je zařazen v nové sérii UTWT (Ultra Trail World Tour) a je součástí Spain Ultra Cup. 

Závodníci musí mít, mimo zkušeností a skvělé fyzičky, také příslušnou výbavu, do které patří například světlo dopředu (čelovka) s náhradní baterií, "koncové" červené světlo, mobilní telefon s dostatečnou kapacitou na dobu závodu, lékárnička, zásoba vody 1,5 litru, dost jídla, nepromokavá bunda, čepice, ale třeba i kapesník a šátek. 

Více informací o podmínkách závodu je na oficiálním webu pořadatele ZDE. České previw si můžete přečíst na specializovaném českém webu skyrunning.cz. Reportáž ze závodu roku 2012 z pera české účastnice pak najdete TADY

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist