Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tuňák je ohrožený, přesto ho chtějí lovit

3. 4. 2014

tunak-obecny.jpg

Atún rojo (Thunnus thynnus), neboli tuňák obecný, je ohrožený druh, zejména ve Středozemním moři nebo ve východním Atlantiku, tedy i v okolí kanárských ostrovů. V červnu 2010 přijala Evropská komise zákaz lov tuňáků ve východním Atlantiku a Středozemním moři na jednu sezónu, aby alespoň částečně poskytla těmto rybám možnost regenerace. Celosvětově byly kvóty pro lov tuňáka sníženy cca o 40 % na 13,5 tisíce tun ročně. Průmyslový lov pomocí vakových sítí a longliningu vede kromě devastace populace tuňáka také k vedlejším škodám, protože decimuje ohrožené mořské želvy, ptáky a savce.

Kanárský europoslanec za lidovou stranu (Partido Popular) Gabriel Mato však v uplynulých dnech odeslal Evropské komisi dopis, ve kterém vyjadřuje své znepokojení nad odmítnutím jeho návrhu na zvýšení rybolovné kvóty pro tuňáka obecného v kanárských vodách. Vyzval Evropskou komisi, aby byl v souladu se stavem rybolovu a množstvím ryb zvýšili kvóty. Argumentoval, že nedávné obnovení rybolovu tuňáka dosvědčilo, že ryb je v okolí souostroví hodně. Za pouhých 24 hodin po znovupovolení lovu byla vyčerpána celoroční kvóta. Navíc byly chyceny ryby o hmotnosti 200 až 300 kg, z čehož je, podle europoslance, jasné, že  bez jakýchkoliv pochybností je možné zvýšit kvóty.

Současně Mato upozornil, že je "nepřijatelné", aby kvóta, přidělená na kanárským rybářům, odpovídala 1,21% z celkové kvóty přidělené Španělsku.


 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist