Jdi na obsah Jdi na menu
 


UD Las Palmas má nakročeno k udržení v Primera Division

23. 3. 2016

setien-ud-las-palmas2.jpg

Manager Setien má k dispozici celý kádr a řeší tak zcela neznámý, ale velmi příjemmný problém : koho nasadit za dva týdny do domácího zápasu s Valencií? 

Evropské ligové trávníky osiřely a hráči, kteří byli povoláni do reprezentací, se připravují se svými národními týmy. Fotbalisté UD Las Palmas však po dobu dvoutýdenního ligového oddychu nezahálejí a pokračují v přípravě v tréninkovém centru v Barranco Seco (FOTO). 

Manager Setién má k dispozici i zraněné Wakaso Mubaraka a Hernána, kteří se oba vyléčili ze svalových zranění a již se zapojili s týmem do plného tréninku. 

Když se sezóna začínala, a vlastně dokonce i před několika měsíci, panoval obecný názor (i mezi fanoušky UD), že provoligová míse bude skutečně jen krátkodobá a že tým na konci sezóny sestoupí. Fantastická forma posledních pěti ligových kol (čtyři vítězství a jedna prohra) však dala naději, že prestižní Primera Division se bude hrát na ostrově v Atlantickém oceánu i příští sezónu. Setiénovým svěřencům zbývá učinit v posledních osmi kolech jen opravdu několik kroků. 

Podstatným v tažení za záchranou byla zlepšená forma ve venkovních utkáních. Až do zápasu v Eibar ke konci února totiž UD Las Palmas v této statistice zaujímala beznadějně poslední místo mezi španělskými kluby. A všichni, i s ohledem na těžký los, který přisoudil "amarillos" v rychlém sledu zápasy s madridskými velkokluby a Barcelonou, nečekali žádné výrazné zlepšení. Opak se ale stal pravdou. Snad vlivem aféry Nauzeta Alemána v karnevalový den se tým více semkl a v posledních třech zápasech na hřištích soupeřů (Eibar, Villareal a Real Sociedad) získal velmi nečekaně plný bodový zisk. A když přišlo výrazné domácí vítězství nad Getafe, žádného fanouška ani příliš nerrmoutily prohry s "velkou trojkou", i když za svůj výkon si "amarillos" alespoň jednu remízu zasloužili. To, že výkon posledních pěti kol byl mimořádný, svědčí fakt, že v minitabulce za toto období je UD na krásném pátém místě, a v tabulce za posledních deset kol na lichotivém sedmém místě. 

UD Las Palmas je tak díky zlepšenému výkonu v posledním měsíci na, dlužno napsat, zaslouženém celkovém 15. místě tabulky a na sestupové příčky si drží náskok solidních pěti bodů. Nemá asi příliš cenu rozebírat soupeře a upínat se na to, "kdo s kým" a "kolik bodů" případně získá. To podstatné pro Setiénovi svěřence je soustředit se na každý svůj zápas a sbírat body tak jako doposud.

Los přisoudil "amarillos" doma Valencia CF, Espanyol Barcelona, Athletic Bilbao, Sporting Gijón a venku Deportivo La Coruña, Real Betis, Málaga CF a  Granadu. Jedná se o týmy, z nichž vyjma Bilbaa a Málagy mají vlastně všechny (některé více, jiné méně) starosti, aby nebyly sestupem ohroženy. 

V loňské sezóně stačilo na záchranu 35 ligových bodů, letos je ale tabulka vyrovnanější a tak se pásmo oddělující sestup od udržení bude zřejmě blížit hranici 40 získaných bodů. Z celkových 24 bodů, o které se bude ještě po reprezentační přestávce hrát, by na klidnou záchranu "amarillos" mělo stačit bodů 9 (např. dvě výhry doma, jedna venku a nebo tři remízy doma a venku), a to se nezdá být neřešitelný úkol. Obzvlášť, když si nyní může Setién doslova vybírat z "přeplněné" lavičky, ve které nebude o motivaci, hrát i příští sezónu Primera Division, určitě nouze. 

Tak věřme, že stejné nadšení, jako loni po vítězné brance Araujo ve finále play off, zažijí všichni fanoušci "amarillos" i letos 15.května po posledním utkání na hřišti Málagy.  

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist