Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Las Palmas plánují další turistickou atrakci, tentokrát lanovku

7. 8. 2016

 2012-02-17_img_2012-02-17_22-43-38_teleferico.jpg

Každý rok se na Gran Canaria objeví projekt lanové dráhy. Někdy investoři zvažují lanovku na nejvyšší horu, jindy například z Agaete do kopců národního parku Tamadaba. Nyní by lanovka financovaná norskými podnikateli měla spojovat přístav La Luz v Las Palmas s vrcholem poloostrova Isleta (El Vigia) a poskytnout návštěvníkům hlavního města mimořádné výhledy nejen na Las Palmas, ale za dobrého počasí na většinu hor a severního pobřeží ostrova.

Projekt představili starosta Las Palmas, Augusto Hidalgo a předseda správy přístavu, Luis Ibarra. Podle starosty je projekt již v pokročilém stádiu a počítá se základnovou stanicí nedaleko obchodního centra El Muelle a mola Santa Catalina, kde přistávají velké zaoceánské výletní parníky.

Výchozí stanice by měla zabrat současné parkoviště nedaleko přístavu a konečná stanice je plánovaná v nepoužívaném vojenském objektu na vrcholku El Vigia. Projekt lanovky počítá s jednolanovou dráhou o délce 2.261 metrů a 18 kabinami. Doba jízdy bude 6 minut a 20 sekund, plánované náklady dosahují výše 10,5 milionu eur. Provoz lanovky by měl dát práci přibližně 30 lidem. 

Na celém projektu je ale jedna malá vada a to ta, že oblast na Isleta je pod vojenskou správou a je tedy nutné získat povolení od španělského ministerstva obrany. To již ale několikrát dalo jasně najevo, že není nakloněno takovým plánům. Další pekážkou je pak ministerstvo životního prostředí, které se obecně k výstavbám lanovek staví velmi skepticky.

Nová lanová dráha by, spolu se vznikajícím obřím mořským akváriem, byla bezesporu velkou turistickou atrakcí, stačí si například připomenout u turistů oblíbenou lanovou dráhu v Barceloně. Překážek má však smělý projekt na své cestě možná až příliš. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist