Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Maspalomas prší, prach ze Sahary vydrží do pondělí

8. 8. 2015

radar.gif

Trochu dříve, než předpokládali meteorologové, začalo na Gran Canaria pršet. Bouřková fronta, která přichází na kanárské ostrovy od východu, zasáhla dnes po páté hodině ráno svým jižním okrajem i ostrov Gran Canaria. 

Meteoslužba AEMET ve své tiskové zprávě vyloučila, že by saharský prach měl nějak ovlivnit vzduch na Gran Canaria a působit respirační problémy. Prach z Afriky se vyskytuje ve vyšších sférách atmosféry. Jak uvedl regionální ředitel Státní meteorologické agentury (AEMET) na Kanárských ostrovech, Victor Quintero, opar neovlivní obyvatelstvo, protože se nachází v horních a středních vrstvách atmosféry, a neočekává se, že dosáhne na zem".

Saharský prach se nad kanárské ostrovy dostal působením pasátových větrů, které tlačí pouštní prach zvednutý v Africe do severní Evropy, nebo, jako v tomto případě, do Atlantského oceánu. Potom se opar  (calima) objevuje na Kanárských ostrovech.

"Je to docela běžný jev na ostrovech," řekl Victor Quintero,a dodal, že "na rozdíl od evropského kontinentu, polétavý prach nedosáhne na souostroví pouze v letních měsících, ale v každém ročním období." Nicméně připustil, že tento jev je obvykle "silnější" v létě a to právě kvůli pasátům.

Zajímavá kombinace nastane právě tento víkend zejména proto, že zatímco budou stoupat teploty, přijdou i deště, a to zejména na severu. "Neočekáváme, že by deště byly silné tento víkend, ale bouře v této oblasti oceánu, která se k ostrovům blíží, pravděpodobně srážky přinese".

 

Kromě varování před bouřkami Aemet vyhlásil žluté varování pro provincii Santa Cruz de Tenerife a to z důvodů nebezpečí vysokých vln. Varování je platné dnes pro Tenerife a zítra pro celé pobřeží La Gomera a El Hierro a téměř celý jižní pás Tenerife. Meteorologové očekávají, že situace se zlepší v neděli odpoledne.

V tomto ohledu, uvedl Victor Quintero, se celková situace bude normalizovat v pondělí. Postupně začne mizet opar, tepoloty až na výjimky zůstanou stabilní. Novinkou pak budou intenzivní srážk, protože slabý déšť z víkendu bude vystřídán silnými přeháňkami v pondělí a v úterý.

V každém případě, řekl regionální ředitel meteorologické agentury, to je v letní sezóně normální situace. "Nic významného pro měsíc, ve kterém jsme," uzavřel.

FOTO calimy na GC.  

Předpokládaný vývoj pro pondělí :

eltiempo_canarias-rain-201508100900-pondeli.png

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist