Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Maspalomas vrcholí Gaypride, včera se průvodu účastnilo 60 tisíc lidí + video

15. 5. 2016

gay-pride-2016.jpg

Včera se konal průvod letošního Gaypride Maspalomas, účastnilo se ho 23 alegorických vozů - FOTO. Průvod startoval na rozdíl od předchozího ročníku až v 17 hodin, čas byl posunut, aby účastníci a návštěvníci byli ušetření odpoledního horka. Novinkou byla letos i změna trasy a především její délka, kterou museli vozy projet. Na rozdíl od předchozích ročníků měřila "trať" rovné dva kilometry. Novinkou byla i osobní účast starosty města San Bartolomé de Tirajana, Marca Aurelia Peréze.

V médiích se objevují různé odhady počtu zúčastněných, ale střízlivé odhady hovoří o cca 60 tisících, kteří v ulicích sledovali velkolepý průvod. Po jeho skončení pokračovala oslava v obchodním centru Yumbo, kde byla možnost sledovat Eurovision Song Contest.

Podle organizátorů byli účastníci průvodu a dalších oslav z minimálně 80 zemí, nejvíce jich však přijelo z Německa a Velké Británie, již tradičně. Novinkou byla i (nezanedbatelná) účast gayů a lesbiček z Polska a Ruska, tedy ze zemí, které nejsou homosexuálům příliš pozitivně nakloněny. 

Gaypride má pro region San Bartolomé de Tirajana význam i z hlediska ekonomického. Podle sdělení podnikatelů stouply v průběhu první poloviny května, kdy se konala Gaypride, tržby o 45%. V loňském roce podle statistiků přineslo pořádání Gaypride ekonomice Maspalomas cca 65 milionů euro.  Je známo, že gayové a lesbičky utrácejí až 30% více než jiné skupiny návštěvníků jihu ostrova Gran Canaria. 

Dnes se program letošního Gaypride uzavírá závěrečnou párty v obchodním centru Yumbo. 

Podstatnou část včerejšího dění a průvodu můžete sledovat na videu kanárské TV. 

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist