Jdi na obsah Jdi na menu
 


V neděli Velký úplněk a v úterý perseidy - nepropásněte je!

5. 8. 2014

 perseidy-noc.jpg

Jak jsme psali ZDE, již tuto neděli nás čeká Velký úplněk. A fanoušci  vesmírných úkazů si přijdou na své hned o dva dny později, kdy v noci z úterý na středu budou padat perseidy. Podle odborníků z observatoře na Pico de Teide (sousední Tenerife), bude k vidění až 100 padajících hvězd za hodinu, tedy doslova déšť.  

Kanárské ostrovy jsou totiž odborníky uznávány jako lokalita s největší viditelností perseidů na světě.

 

Co to vlastně perseidy jsou? Wikipedie nám napovídá, že ..."Perseidy jsou kometární meteorický roj, který vznikl z komety Swift-Tuttle 1862 III. Na shodu dráhy Perseid a komety Swift-Tuttle 1862 III upozornil jako první italský astronom Giovanni Schiaparelli. Perseidy mají svůj radiant v souhvězdí Persea. Roj je činný od 17. července do 24. srpna, přičemž maximum roje přichází mezi 11. a 13. srpnem.V maximu je možné pozorovat až 110 meteorů za hodinu."

Perseidy jsou lidově nazývány „Slzy svatého Vavřince“, na kanárech Lágrima de San Lorenzo. 

Nejlepší dobou pro pozorování bude letos noc z úterý na středu, takže nezapomeňte, rychle do auta nebo taxíku a ujeďte trochu z oblastí znečištěných umělým světlem, nejlépe do hor.

Jak uvádí Instituto de Astrofisica de Canarias (IAC), pro pozorování perseidů není nutný dalekohled, chce to jen mít jasnou oblohu a málo okolního světla. 

"Tento jev je viditelný pouhým okem z jakéhokoli místa na souostroví, kanáry jsou pro pozorování jedno z nejlepších míst na světě," říká výzkumník IAC, Miquel Sierra.

IAC dále upozorňuje, že nejlepší možnosti budou kolem 22:30 hodin kanárského času. Měsíc sice dorůstá, ale následně se schová, takže by neměl při vadit ani při dalším pozorování. 

Perseidy uvidíte padat na severovýchodní obloze nad Gran Canaria v počtu jedné za dvě nebo tři minuty. Romantici doporučují si při pozorování lehnout.

P.S. pokud někdo pozorovat budete nebo dokonce i vyfotíte, neváhejte a podělte se o vaše zážitky, třeba na našem facebooku :-) 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist