Jdi na obsah Jdi na menu
 


V noci byly poslední bouřky, počasí se vrací do letního normálu

14. 8. 2015

calima.jpg

Počasí na kanárských ostrovech se dnes vrátí do "normálního" stavu. Po té, co v noci ze čtvrtka na pátek prošla přes ostrovy poslední silná bouřková fronta, většina ostrovů se zahalila do mračen prachu z Afriky, teploty stoupaly do extrémních hodnot a vítr v nárazech dosahoval až rychlosti 100 km/hodinu.

V posledních dnech přinesly bouřkové fronty asi 3 tisíce blesků a lokální velmi intenzivní srážky. Vláda byla nucena na ostrovech Gran Canaria, Tenerife a La Palma vyhlásit dokonce druhý stupeň varování.

Špatné počasí zavinilo uzavření silnice GC-200 do La Aldea na šest hodin, zrušení pěti letů mezi ostrovy Tenerife, Lanzarote a Gran Canaria. Hasiči museli vyjíždět k několika poničeným střechám a radnice rušily různé lokální slavnosti.

Podle údajů národní meteoslužby AEMET největší bouřka udeřilo ve středu večer v deset hodin nejprve na Gran Canaria, velmi intenzivně na severu ostrova. V Agaete naměřili nejvíce srážek (22,2 litru na m2), v Tasarte hlásí 9 litrů, 7,9 z La Aldea, 6,8 z Mogán, 6,2 zn Güímar, 3,4 z Las Palmas de Gran Canaria a 2,1 litrů na m2 spadlo na letišti Aeropuerto de Gando.

Počasí by se dnes mělo již vracet do normálu, očekává se především postupný pokles teplot. V Las Palmas by dnes mělo být 22-27 st. Celsia s možností slabých srážek. Také na jihu Gran Canaria a ve středních polohách ostrova se budou teploty vracet do normálu.

Více o počasí na našem webu ZDE.

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist