Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve Španělsku byl vyhlášen výjimečný stav

25. 10. 2020

estado-de-alarma.jpg

Již počtvrté v moderních demokratických dějinách byl ve Španělsku dnes, v neděli 25.10.2020, vyhlášen estado de alarma, tedy výjimečný stav. 

Nařízení o estado de alarma platí v celém Španělsku, ačkoliv o to některé autonomní vlády nepožádaly. 

Kanárských ostrovů se výjimečný stav týká také, ale neplatí zákaz nočního vycházení. 

Vystoupení předsedy vlády můžete sledovat ZDE

Vláda se k tomuto kroku rozhodla s cílem omezit noční život a také pohyb mezi jednotlivými autonomními oblastmi. 

Toto rozhodnutí nařizuje zákaz vycházení pro celou zemi od jedenácté v noci do šesté hodiny ráno, a to navzdory skutečnosti, že původně měl být zákaz až od půlnoci.

Kromě zákazu nočního vycházení se omezují společenské akce, setkávat se může na veřejných ale i soukromých místech maximálně jen 6 osob, pokud nejsou z jedné rodiny. 

Estado de alarma se oproti tomu z března letošního roku liší v tom, že vyjma zákazu nočního vycházení není pohyb obyvatelstva omezen (zatím). Obchody a hotely zůstanou otevřené, pokud autonomní vlády v tomto ohledu nevypracují omezující předpisy.

Zakazuje se přejezd z některých autonomních oblastí do jiných, s výjimkou ospravedlnitelných důvodů, jako je výkon práce nebo lékař.

Regionální vlády mohou zákaz vycházení oddálit nebo naopak prodloužit o jednu hodinu, ale nikoli jej zrušit. Kanárských ostrovů se díky epidemiologické situaci zákaz nočního vycházení zatím netýká. 

Vláda zavede centrální čtyřstupňový semafor podle stupně vážnosti epidemiologické situace jednotlivých zón, měřítkem bude nejen počet pozitivních na 100 tisíc obyvatel, ale také například stupeň obsazenosti lůžek na jednotkách intenzivní péče. 

Socialistický premiér vyzval občany k disciplíně a omezení sociálních kontaktů. Cílem vlády je stlačit počet pozitivních pod 25 případů za  7 dní na 100 tisíc obyvatel. Neřekl však, co bude, když se tento cíl nepodaří splnit, zda odvolá nepopulárního ministra zdravotnictví Illu nebo hlavního epidemiologa Simona, kteří se oba tváří, jako by do práce přišli teprve včera a nenesli žádnou zodpovědnost.

Premiér nevyloučil, že vláda opět zavede časy vycházek. Při jarním stavu poplachu mohli například dospělí chodit na vycházky jen od 6 do 8 ráno a večer od 21 do 23 hodin, také vycházky dětí byly omezeny. Se psem se ale mohlo chodit kdykoliv. 

Centrální vláda bude usilovat o prodloužení výjimečného stavu až na půl roku speciálním zákonem, její záměr podporují separatisté z Baskicka i Katalánska, stejně tak středoví Cuidadanos, což vládě stačí. Premiér Sánchez však usiluje i o podporu lidovců Partido Popular. Pokud bude zákon schválen, jeho platnost bude od 9.11.2020 do 9.5.2020. Premiér slíbil, že ministr zdravotnictví bude každých 14 dní docházet do parlamentu a informovat poslance o průběhu. 

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist