Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda Gran Canaria prohlásila oázu Maspalomas kulturní památkou

30. 4. 2013

 

maspalomas-oasis.jpg

Vláda Gran Canaria dnes po poledni na tiskové konferenci oznámila, že prohlásila oázu Maspalomas kulturní historickou památkou (historickým místem) a zrušila všechna vydaná stavební povolení. 

Rozhodnutí umožňuje společnosti RIU zbourat stávající hotel a na jeho místě za určitých podmínek postavit hotel nový. Jasný kompromis ve válce dvou hotelových řetězců Lopésan a RIU. Projekt však musí být schválen příslušnými institucemi. 

Mluvčí ostrovní vlády, Carlos Sánchez (PP), vysvětlil, že tento krok vlády současně pozastavil všechna dosud udělená povolení vydaná radnicí v San Bartolomé de Tirajana na stržení stávajícího hotelu a výstavbu nového.

Prohlášení celé oázy historickým místem se vztahuje ke skutečnosti, že z oázy prokazatelně vyplul Kolumbus v roce 1502 na svou čtvrtou výpravu za objevením Ameriky.

Prohlášení oázy místem kulturní a historické památky se netýká pouze místa kde stojí hotel RIU Oasis, ale zasahuje celý prostor od hrany pláže až k parku Tony Gallardo, čímž obsahuje všechny budovy v zóně včetně shopping centra Oasis. (pro upřesnění se jedná o prostor mezi rybníkem Charca, pláží, majákem a autobusovým nádražím s tím, že zasahuje ještě podél kanálu až k památníku vyplutí Kryštofa Kolumba u mostu proti dunám, MAPA památníku KK) 

Pokud hotelová skupina RIU bude chtít v souladu se svými plány nadále investovat 46 miliónů euro a vystavět nový hotel, bude muset požádat o povolení Comisión de Patrimonio Histórico del Cabildo, tedy něco na způsob Úřadu památkové péče ostrovní vlády. 

Společnost RIU již na vládní prohlášení zareagovala s tím, že pokud nezíská příslušná povolení pro novou výstavbu, otevře původní hotel. 

(Pro předchozí články k této problematice využijte na hlavní stránce našeho webu vlevo dole funkci "hledání" a zadejte klíčová slova RIU oasis. )

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist