Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda vydala výstrahu před silnými dešti - aktualizujeme

10. 12. 2013

 

dest-zatopene-auto.jpg

Aktualizace 19:30 čtvrtek : přijměte omluvu za pozdní informace, ale na vině je přílišné pracovní vytížení. 

V Maspalomas dnes hodně prošelo, spadlo skoro 120 mm srážek, za prosinec je to už 350 milimetrů. Bouřka přinesla hodně blesků ale ještě více srážek, na horách se po letech objevily obrovské vodopády. VIDEODvouminutové video stojí za to. Cesta do Palmitos Parku je uzavřená po pádu mnohatunového balvanu. 

Aktualizace 19:30 středa : rozmary počasí už mají svou první fámu, kterou meteoslužba a úřady usilovně vyvrací. "Říká se", hlavně na sociálních sítích, že bouřka se má přeměnit na hurikán. Fámou není bohužel zpráva o pohřešovaném turistovi, který se koupal odpoledne na pláži Playa del Cochino, záchranáři po něm neúspěšně pátrají. Také se zatím nepotvrdily fámy o masivních výpadcích dodávek elektřiny. 

Aktualizace 18:00 středa : meteoslužba se nemýlila, Gran Canaria přešla silná bouřka, bylo napočítáno 3 tisíce blesků a na jihu v Maspalomas napršelo 30 mm na m2. Vláda žádá obyvatele o trpělivost při obnovování dodávek elektřiny, která není k dispozici na řadě míst. Rosničkáři předpovídají i na dnešní noc a celý zítřejší den silné deště a pokles teplot. ZDE jsou fotografie z řádění živlů na ostrovech. 

Aktualizace 09:00 středa : Aktuální novinky o průběhu bouřek na ostrovech je možné sledovat i na twitteru: #fmacanarias. ZDE je několik fotografií k aktuálnímu počasí na kanárech. I přes všechny výstrahy a červené vlajky kvůli větru a vysokým vlnám se včera v podvečer vydala jedna turistka na pláži na jihu Gran Canaria koupat do moře a ztratila se. Bylo po ní vyhlášeno pátrání, neúspěšné. 

Aktualizace 08:00 středa : ostrov El Hierro byl zasažen v noci vichřicí, poryvy větru přesahovaly v oblasti Sabinosa rychlost 120 km/hod., v Agulo (La Gomera) to bylo 116 km/hod.. Srážky zatím nejsou prudké, na severu La Gomera v Agulo napršelo včera kolem 12 litrů/m2, na ostrově El Hierro kolem 3 litrů, na Tenerife ale až 16 litů. Na Gran Canaria zatím neprší, fronta by na ostrov měla dorazit odpoledne. V Maspalomas je zataženo a příjemných 20 stupňů. Ostrov La Palma je od dnešního rána 2:58 hod. bez proudu. 

Aktualizace 19:00 úterý : kanárská vláda aktivovala plán pro mimořádné události - ostrovní vláda vyhlásila pro Gran Canaria od středy od 7:00 hodin červený, tedy nejvyšší stupeň pohotovosti - nebezpečí, které je od dnešního odpoledne v platnosti na Tenerife, La Palma, La Gomera a El Hierro a to z důvodu silných dešťů a nárazového větru. Školy budou ve středu uzavřeny na všech ostrovech, vyjma Lanzarote a Fuerteventura. 

---------

Kanárské ostrovy čelí hrozbě bouří, větru a velmi silných dešťů. Fronta, která postupuje od severozápadu postihne souostroví již dnes.

Aemet vydal zvláštní upozornění na srážky, vítr, vlny a vláda vyhlásila nejvyšší pohotovost v západních ostrovech již od dnešního dopoledne. Varování Generálního ředitelství pro nouzové situace kanárské vlády se zatím týká jen ostrovů Tenerife, La Palma, La Gomera a El Hierro.

Silný vítr v nárazech až 111 kilometrů za hodinu už je aktuálně na El Hierro a Aemet zvýšil stupeň nebezpečí ze žlutého na oranžový. Vlastně celá západní provincie Santa Cruz de Tenerife je nyní "oranžová" a žene se přes ní vítr o rychlosti přes 100 km/hodinu s vlnami až 3 metry vysokými.

Gran Canaria, Fuerteventura a Lanzarote jsou nyní ve žluté části kvůli větru a vlnám, jádro fronty je však zasáhne pravděpodobně ve středu večer. Ve čtvrtek by mělo pršet na Gran Canaria celý den a noc a to velmi intenzivně, Aemet předpokládá záplavy zejména níže položených míst, rušení letů, uzavírání silnic z důvodů spadlých kamenů a podobně.

Vláda ve svém prohlášení vydaném v pondělí večer pozastavila do odvolání činnost škol na západních ostrovech. 

Kanárské ostrovy budou celý týden " ovlivněny" příchodem velmi aktivní atlantické fronty, proti které od východu směřuje a bude ji brzdit masa velmi teplého vzduchu. Je předpoklad nestabilnosti vývoje počasí, ale Aemet předpokládá že velmi deštivé počasí, ke kterému se přidají i nízké teploty, zůstaně až do pátečních ranních hodin.


 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist