Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vrtulníky na boj s lesními požáry nemají potřebná povolení

20. 6. 2015

helikoptery-artenara.jpg

Dva vrtulníky, které na základě smlouvy s ostrovní vládou Gran Canaria mají zajišťovat toto a následující léta prvenci a ochranu proti lesním požárům v nejvyšších partiích hor ostrova, nemají příslušná  povolení a nemohou létat. Nebyl vydán ani souhlas na lety v rámci rychlé lékařšké pomoci. Potvrdil to včera ministr životního prostředí a mimořádných událostí, María del Mar Arevalo.

Portugalská společnost HTA, která vyhrála v tendru vypsaném vládou ostrova, nezískala zvláštní osvědčení provozovatele vydávané státní Agenturou pro bezpečnost letového provozu (EASA) a nemůže tak pracovat ve Španělsku.

Arevalo řekl, že ministerstvo co nejrychleji prověří, zda je možné získat toto povolení v této velmi naléhavé situaci. Léto se blíží, teploty vzduchu stoupají a riziko požárů se zvyšuje.

Pokud státní agentura příslušná povolení společnosti HTA neudělí, doporučí ministr nové ostrovní vládě, aby s cílem zajištěné této nutné služby uzavřela smlouvu s předchozím poskytovatelem těchto služeb, společností Helicópteros Insulares. 

Tato společnost se v posledním tendru umístila na druhém místě, za portugalskou společností HTA.

Pikantní na celé záležitosti je skutečnost, že v zadávací dokumentaci výběrového řízení na poskytovatele služeb ochrany lesů před požáry, nebyla podmínka získání předmětného oprávnění od agentury EASA Samotný tendr byl již opakovaně několika firmami napaden u soudu. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist