Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyhláška obtěžování turistů nezastavila

1. 4. 2014

promenada-africanky.jpg

Procházka plná křiku a nabízení všeho možného, tak vypadají dopolední nebo odpolední chvíle turistů na promenádě kolem rybníku La Charca v Maspalomas.

Je to již rok, co radnice v San Bartolomé schválila vyhlášku, která měla vymýtit všechny formy obtěžování turistů v exponovaných oblastech Maspalomas. Mířeno bylo hlavně na černošské imigranty, kteří "v rojnici" zastavují na promenádách turisty a s halasným křikem jim nabízejí třeba náramky nebo se jen snaží upoutat jejich pozornost předstíraným srdečným potřesením rukou a přivítáním na ostrově. Nebo také na prodejce všeho možného, kteří pokřikují na turisty, svítí jim do očí aby na sebe upozornili a nabízejí skutečně vlezlým způsobem své výrobky. A v neposlední řadě i proti prodejcům lístků na všechny možné i nemožné a skoro bezplatné výlety po ostrově, které končí předváděcími akcemi ve stylu u nás známých "šmejdů". 

V poslední době se však aktivita afrických žen soustředila skoro výhradně na promenádu nedaleko La Charca v oblasti u majáku. Imigrantky v barevných šatech zaplní promenádu, přehradí ji a s halasným křikem obtěžují procházející a nabízejí jim náramky pro štěstí. Chytají turisty za ruce, vítají je a navlékají jim náramky na ruce a potom doslova vyčerpávajícícm způsobem trvají na tom, že si náramek turista musí koupit. 

Ačkoliv Maspalomas má vyhlášku, která například tuto činnost trestá pokutou 500 euro, tam kde však není žalobce, není ani soudce. Fatálně selhává městská policie a mlčky přihlíží i další policejní složky, které svou "kontrolní" činnost omezují na průjezd služebními vozy bulvárem El Faro ve večerních hodinách, zatímco v oblasti La Charca, kde je použití auta vyloučené, je přes den není vidět. 

A tak obtěžování turistů je běžným jevem. Gesta, křik, fyzický kontakt ve formě plácání po zádech, nevyžádáné třesení rukou, uskakující turisté, tváře vyjadřující znechucení, snaha se imigrantům vyhnout. Někdy se dá dokonce vidět, jak afričanka doslova nebohého turistu po promenádě nahání, aby získala peníze ze vnucený náramek pro štěstí. O tom, že taková aktivita je často i přímo spojena s pokusem o kapesní krádež, při využití nastalého zmatku, snad ani není třeba hovořit. 

Situace, ke které každý den dochází na promenádě kolem La Charca (ale i třeba nad dunami nebo na okraji Playa del Inglés) tak potvrzuje pravidlo, že administrativní nařízení z výšin radnice San Bartolomé bez prosazení zvýšení počtu policistů v ulicích k ničemu nevede. San Bartolomé končilo hospodaření v loňském roce s přebytkem 100 milionů euro a je jedním z nejbohatších regionů nejen na kanárech. Investovat pár desítek tisíc euro, do posílení sboru městských policistů a do ochrany turistů, však evidentně radní ještě nenapadlo. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist