Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výročí bitvy u El Batán

4. 7. 2014

 bitva-el-batan.jpg

Politici, zástupci armády i společenských organizací si včera v Santa Brígida připomněli smrt 60 canarios, kteří padli v roce 1599 ve strhující bitvě "ostrovanů" u El Batán.

Pouze omezený kontingent vojáků, dobrovolníků a občanů spod vedením Alonso Alvarado, hrdinně bránil ostrov před invazí holandského admirála Pieter van der Má a jeho obrovské armády, čítající 74 lodí a 6 tisíc mužů. Ta měla za úkol oslabit Španělsko tím, že přeruší jeho kontakt se zámořskými koloniemi. K tomu jim měl jako zákaldna posloužit ostrov Gran Canaria. 

V průběhu 2 letních týdnů posledního roku 16.století se Santa Brígida stala hlavním městem Gran Canaria, když muselo být evakuováno město Las Palmas, které neodolalo výsadku holandských ničitelů. Las Palmas bylo dobito, vypáleno, zpleněno. 

Vzpomínkové akce se včera účastnila delegace pěšího pluku, pojmenovaného na počest obránců ostrova, Canarias 50 'El de El Batán', dále starostka města Beatriz Sosa a další významní činitelé. U příležitosti 415 výročí hrdinnýh činů vojáků pluku El Batán pod velením kapitána Alonso Alvarado bylo zdůrazněno, že je nutné přenést hrdinství vojáků a kapitána, smrtelně zraněného v bitvě, i do současnosti.

Nejvýzamnější vojenskou akcí v historii kanárskcýh ostrovů sice byla porážka admirála Nelsona u Santa Cruz, přesto však nelze význam bitvy z roku 1599 podceňovat. Hrdinství všech vojáků i dobrovolníků podtrhuje skutečnost, že zahnali holandskou šestitisícovou armádu do moře a přivodili jí významné ztráty. Z obránců ostrova zahynulo "pouze" 60 lidí, zatímco na straně agresorů se ztráty počítaly kolem 1.500 osob. 

FOTO-34. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist