Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyšší ceny potravin na jihu Gran Canaria

7. 10. 2012

 supermercado-vivo.jpg

 

To, o čem se dříve jenom spekulovalo, bylo nyní potvrzeno fundovanou analýzou specializovaného oddělení Univerzity v Las Palmas.
 
Výsledek rozsáhlého šetření potvrzuje, že spotřebitelské ceny v pobočkách obchodních řetězců, které se nacházejí na jihu ostrova Gran Canria, jsou výrazně vyšší než ve zbytku ostrova. Spotřební koš obsahoval 30 základních produktů jako je rýže, mléko, káva, sůl, mouka, chleba, vybrané ovoce a zelenina. Ceny byly posuzovány až ve 130 supermarketech na celém ostrově a z nich se 25 nacházelo v okrese San Bartolome de Tirajana a 16 v okrese Mogán.
 
Zkoumání dále potvrdilo, že na jihu je také velice nízká různorodost značek jednotlivých nabízených produktů, což znamená, že nakupující z řad turistů či domorodců mají omezený výběr při svých nákupech.
 
Aby bylo možné dojít k těmto závěrům, byl proveden průzkum v supermarketech ve městech nad 15 tisíc obyvatel jako Las Palmas de Gran Canaria, Agüimes, Arucas, Gáldar, Ingenio, St. Brigida, St. Lucía nebo Telde a výsledky byly srovnány se spotřebním košem kupujících v okrese San Bartolomé de Tirajana a Mogán.
 
Ačkoliv zpráva univerzitního oddělení nezveřejnila, o kolik procent jsou ceny na jihu vyšší, je ze závěru studie jasné, že ceny a sortiment na jihu a zbytku ostrova jsou odlišné.
 
Vedoucí projektu, Juan Luis Jiménez, řekl, že výsledkem studie nebylo zjišťování procent, ale stanovení na jisto, že turisté jsou vystaveni negativním vlivům cen zboží a služeb.
 
Jako rezident jihu ostrova Gran Canaria tak můžete využívat plusy plynoucí ze života v turistické oblasti, má to však i své stinné stránky, jako jsou drahé ceny a omezený výběr především potravin.

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist