Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výstavba nového RIU Maspalomas budí stále větší emoce

29. 1. 2013

 

riu-oasis-vizualizace.jpg

Projekt výstavby nového hotelu má redukovat stávající palmový háj na polovinu a výstavba má „okupovat“ až 30 tisíc metrů2 veřejných ploch. To jsou jen některé z námitek kritiků výstavby nového hotelu. 

Jak jsme již dříve informovali, v lokalitě u majáku Maspalomas má v dubnu dojít ke stržení ikony turistického rozvoje jihu ostrova – hotelu RIU OASIS Maspalomas. Jeho vlastník, hotelový řetězec z Mallorky, argumentuje stavem, kdy již není schopen v  budově ze šedesátých let minulého století garantovat svým zákazníkům patřičnou úroveň služeb.

Ke kritikům z řad laické i odborné veřejnosti, ale i projektantů či historiků, se nyní přidal i majitel podnikatelské skupiny Lopésan -  Eustasio López. Podle něj si RIU novým projektem „privatizuje“ část lokality a zabrání výhledu do palmového háje či na písečné duny.

Lopesan, který podporuje prohlášení stávajícího hotelu za kulturní památku, namítá, že výstavba hotelu vytvoří 370 metrů dlouhou a 25 metrů vysokou zeď, která navždy zničí vzácnou lokalitu. Ve svých názorech vychází z vizualizace projektu.

První kritické hlasy se nedávno ozvaly, když vyšlo najevo, že hlavní vchod do nového hotelu by měl být, na rozdíl od nynějšího stavu, směrem k majáku. Tím by podle kritiků došlo k neúměrnému zatížení stávajícího přístupu k majáku, který je pro dopravu vyjma taxislužby uzavřen a je vlastně pěší zónou.

K největším argumentů všech kritiků nového projektu patří, že celková plocha nového komplexu na místo stávajících 24.459 metrů bude až 56.000 metrů2, což představuje nárůst o 128%, že maximální zastavěná plocha vyroste o 30%.

Dalším argumentem odpůrců je, že vzroste počet lůžek ze stávajících 633 až na 915, což je nárůst o 44,55% aniž by došlo ke zvýšení hotelové kategorie, což je v rozporu se zákonem.

Dalším negativem stavby má být skutečnost, že stávající kolemstojící hotely mají 4-5 pater, zatímco nové RIU má být šestipatrové. Tím se má budova zvýšit z 16 až na 25 metrů.

Vzpomínaná „betonová zeď“ o délce 370 metrů vysoká 25 metrů tak rozdělí nádhernou lokalitu kolem majáku Maspalomas na dvě poloviny. Již dnes, aniž byly zahájeny stavební práce, zeď rozděluje veřejnost.

Více náhledů na projektovaný hotel je ZDE

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist