Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z Ingenio do New Yorku, nyní vodka Blat dobývá i Evropu

13. 8. 2014

vodka-blat.jpg 

Destilerii bratrů Estebana a Fernanda Banús v Ingenio v Čechách a na Slovensku nezná asi nikdo. Stejně tak tomu je určitě i v okolních státech. Nyní se však začne vše měnit.

Je to již skoro šest let, co tato vodka dosáhla úspěchu a prorazila na amerických trzích, zejména v New Yorku. Vodka si získala své příznivce díky tomu, že neobsahuje žádné "znečištění" a je skutečně 100%-ně čistá. Úřady v USA dokonce vodce vydaly potvrzení, že obsahuje 0% nečistot. Na základě tohoto certifikátu se výrobci rozhodli expandovat do Evropy.  

Tajemství čisté vodky spočívá podle spolumajitelů s originálním systému fermentrace a destilování. Vodka musí absolvovat několik procesů a uplatňují se i bio kvasnice. Kvalita vodky je dána i tím, že se používá výhradně voda z podzemních vrtů v grankanárském Ingenio.

Expanze si vyžádá investice a znásobení výroby. Na kanárských ostrovech se vodka Blat prodává asi rok za cenu kolem 30 euro, a to ve vybraných obchodech v Las Palmas nebo na jihu. V Evropě plánují oba bratři prodeje v Německku, Švýcarsku, Francii, Anglii či na španělském kontinentu. 

A tam to vlastně celé před desítkami let začalo. Jejich rodinná firma byla založená v devatenáctém století ve městě Tarragona, kde dědeček obou bratrů začal s destilací parfémů. V tradici děda pak pokračoval otec stávajících majitelů, který navíc dovážel do Španělska jiné značky, jako Ballantine a vodku Bolskaya. Když Španělsko vstoupilo v roce 1986 do Evropského hospodářského společenství, likérka se přestěhovala na Gran Canaria. Vodku Blat ale začala likérka v Ingenio vyrábět až asi před 6 lety, když bratři objevili nový proces v destilaci a filtraci, kdy je odstraněna většina nečistot. Své ale dělá i francouzská pšenice z přesně určeného místa.

I přesto, že konkurence na americkém trhu je obrovská, podařilo se s vodkou Blat prorazit nejen v New Yorku, ale i v Illinois, Chicago, v Las Vegas a Miami. Na kontinentu se začne vodka Blat prodávat v Madridu, Barceloně, Palma de Mallorca, Ibize a v Marbelle. Postupně se bude distribuce rozšiřovat do dalších zemí. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist