Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z Měsíce do Maspalomas, aneb "Orel přistál" slyšeli jako první na Gran Canaria

20. 7. 2014

 armstrong-v-maspalomas.jpg

Houstone, tady je základna Tranquility. Orel přistál!“ Tato slova velitele Apollo 11, Neila Armstronga, si pamatuje jistě každý, kdo přesně před 45 lety, v neděli 20.7.1069 ve 20:17:40 UTC sledoval přistání Armstronga a Aldrina v Moři klidu (Mare Tranquillitatis). Tato slova i slova po výstupu na Měsíc, jako první zachytila satelitní stanice v Maspalomas. 

Televizní signál z Měsíce pak zachytily observatoře Goldstone v USA a v australském Honeysuckle Creek, následně citlivější radioteleskop v australské Observatoři Parkes. Přes některé technické a povětrnostní těžkosti, byl rozostřený černo-bílý obraz první procházky po povrchu Měsíce zachycen a ihned vysílán pro nejméně 600 milionů lidí na Zemi. Po popisu povrchu („vypadá jako velmi, velmi jemně zrnitý… je to skoro prach“), Neil Armstrong sestoupil ze žebříku lunárního modulu a jako první člověk v historii vkročil do jiného světa.

21. července ve 2:56 UTC, šest a půl hodiny po přistání, vkročil Neil na povrch Měsíce a pronesl památnou větu : 

"That's one small step for (a) man – one giant leap for mankind". (Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo.)

Jen zasvěcení tehdy věděli, že lidé na Zemi slyšeli tato slova díky satelitní stanici Maspalomas, která na začátku programu Apollo vyrostla mezi rajčatovými plantážemi na několika pahorcích na dohled od majáku FARO de Maspalomas. (mapa)

Stanice v Maspalomas jako první na světě navázala kontakt s posádkou Apolla XI v lunárním modulu po jeho přistání na povrchu měsíce a zprostředkovávala a zajišťovala kontakt Apollo XI během cesty na Měsíc i po dobu trvání zpátečního letu.

Maspalomas, a zde Američany vystavěná satelitní stanice, hrálo vedoucí úlohu v jednom z milníků v dějinách lidstva. Byla to slavná doba, kdy komunikace mezi lunárním modulem a centrální stanicí Houston se zajišťovala přes ostrov Gran Canaria

Podle údajů Instituto de Astrofísica de Canarias, šel hlas Armstronga z Měsíce přímo do Maspalomas, dále po telefonní lince do Las Palmas, odsud krátkovlným vysíláním do Anglie a z britských ostrovů podmořským kabelem do Ameriky a zde krátkovlným vysíláním do Houstonu.

Tato skutečnost se i odráží v pokračování příběhu tří kosmonautů Armstronga, Aldrina a Collinse po návratu na Zemi. Maspalomas se stalo prvním místem v Evropě, které astronauti Neil Armstrong, Buzz Aldrin a Michael Collins navštívili  v říjnu 1969 na jejich světovém turné.

Kosmonauti bydleli v tehdy nově otevřeném hotelu Maspalomas Oasis (pokoje 113, 123 a 133).

Astronautům se během jejich pobytu na Gran Canaria věnoval majitel hotelu Maspalomas Oasis, El Conde de la Vega Grande de Guadalupe, spolu se svými syny. Armstrong, Aldrin a Collins si dokonce zatančili s folklórní skupinou "Tamadaba", na jachtě podnikatele Virgilio Suárez, doprovázeni mimo jiné Eduardo Filiputti (majitel Centro Helioterápico Canario) a ředitelem hotelu Maspalomas Oasis, Alberto Isasi, navštívili světově proslulou pláž Güi Güi. Od  známého výtvarníka Aquilino Saavedra dostali koláž lodě "Apolo XI". 

Jen škoda, že vyjma světově známých vět Armstronga po přistání na Měsíci poněkud zapadla Armstrongova slova, týkající se ostrova Gran Canaria. Slova, na která mohou být canarios skutečně pyšní. Slova, která by měla využít pro podporu ostrova Gran Canaria nejen kanárská vláda, ale i vláda ostrovní či třeba jen radnice v San Bartolomé. 

Na dotaz novináře  Luis García Jiménez, "Jaký to byl pocit kráčet po Měsíci?", Neil Armstrong tehdy odpověděl : "Byl to nepopsatelný zážitek. Měsíc je nádherné místo, jako Maspalomas. Jako celý tento ostrov". 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist