Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z pobřeží v chráněné oblasti Gran Canaria odstranili tunu odpadků

16. 9. 2020

chatrc.jpg

Cabildo de Gran Canaria (vláda ostrova) zajistila odstranění 950 kilogramů odpadu (plachty, plasty, sklo, chladničky nebo stany), který pocházel z nelegálních lidských aktivit v chráněné přírodní oblasti Punta de las Arenas, na západním pobřeží ostrova Gran Canaria, v přírodním parku Tamadaba (mapa).

Dotčené pobřeží je oblastí s velmi obtížným přístupem, kde po mnoho let mají lidé tendenci ilegálně tábořit.

Odpadky bylo nutné z pobřeží odstranit za pomoci helikoptéry Cabilda. Celkem šest lidí, zaměstnanci Cabilda a dobrovolníci, sbírali a třídili několik dní na pobřeží odpad a vrtulník následně nasbíraný odpad přemístil v deseti pytlích po 95 kilogramech do oblasti poblíž pláže Risco, kde materiál byl ve spolupráci s městským úřadem v Agaete naložen na nákladní automobil a převezen k uložení na skládku.

helikoptera.jpg

Jak uvedlo Cabildo ve svém prohlášení, vrtulník uskutečnil dvě cesty, jednu s 450 a druhou s 500 kilogramy odpadu.

Oblast Punta de las Arenas je velmi oblíbená pro činnost nazývanou "marisqueo", tedy sběr korýšů a mlžů.  "Marisqueo" je činnost, která byla na Gran Canaria prováděna již před příchodem španělských kolonizátorů v 15. století. Nyní se mlži sbírají rekreačně i profesionálně, je to ale možné jen v místech, kde je sběr povolený. Neregulovaný a selektivní sběr v posledních desetiletích způsobil téměř vyhynutí některých oblíbených druhů, jako je například patella candei

skeble.jpeg

Kempování i "marisqueo" jsou činnosti, které poškozují pobřeží  a jsou v této oblasti ilegální. Punta de las Arenas se nachází v chráněné přírodní oblasti a za ilegální činnost hrozí pokuty od 150 do 600 eur. Úřady neuvedly, zda byl někdo za ilegální kempování pokutován. 

odpadky.jpg

stan.jpeg

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist