Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z produkce rajčat a okurek žije 15 tisíc rodin

12. 11. 2012

095_resize.jpg

Produkce rajčat a okurek se na Gran Canaria soustředěna na jihu ostrova. Produkcí se živí kolem 15.000 rodin.

Jak sdělil novinářům mluvčí sdružení producentů a exportérů (Fedex), šlo z ostrova na export převážně do Evropy 155.000 tun této zeleniny.

Do května letošního roku, tedy ke konci sezóny, šlo na export do Holandska a Velké Británie 137.000  rajčat a 18.000 tun okurek.

Na rajčata připadá 700 hektarů a na okurky 80 hektarů půdy, převážně v okresech Santa Lucía, San Bartolomé de Tirajana a La Aldea. Přesto, že v sezóně 2012-2013 bude využito o 60 hektarů méně než v předchozím roce, věří pěstitelé ve větší úrodu a to především díky dobré předpovědi počasí a absenci virové nákazy rostlin.

Uplynulý rok byl také mimořádný kvůli výkyvům exportních cen, pod vlivem nové konkurence z Maroka. Jedná se o problém, který se musí vyřešit co nejdříve, shodují se zástupci exportérů.

Dalším problémem tohoto sektoru jsou krácené dotace. Již pro uplynulou sezónu byly dotace kráceny o polovinu (20 mil. Euro), v roce 2013 budou sníženy o další 2 mil. Euro.

V současné době probíhají jednání o přesměrování těchto 2 miliónů z jiné rozpočtové kapitoly, přesněji z rozpočtu na projekt a plány vlakového spojení Las Palmas a Maspalomas. Pokud se dotace nenavýší, nebo producenti jiným způsobem razantně nesníží své náklady, bude úbytek využité zemědělské plochy strmě pokračovat. Opuštěné plantáže (viz úvodní foto) však neposkytují právě líbivý pohled.

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist