Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zamyšlení : Cementárna v Arguineguín - kam s ní?

8. 4. 2013

pc064692_resize.jpg

Kdo z  návštěvníků jihu Gran Canaria by neznal cementárnu na okraji města Arguineguín. Stojí tam jíž skoro 25 let a i přes svůj syrový průmyslový vzhled patří k neodmyslitelným dominantám pobřeží. 

V dobách, kdy dálnice ještě končila v barranco právě u této cementárny, nebyl turistický a hotelový byznys v oblasti tak dominantní. Arguineguín se ale za posledních 20 let z malé rybářské vesničky stal velkým rezidentním městem, od města dál na jihozápad vyrostly v přímé viditelnosti pětihvězdičkové hotely (například v lokalitě Amadores) a podle nových plánů se počítá v nejbližších 8 letech s propojením lokality Meloneras a Pasito Blanco právě s Arguineguín. A cementárna prostě stojí v cestě. 

Ví to i radnice v San Bartolomé de Tirajana, kam tato oblast patří, ona vlastně cementárna stojí přímo na hranici okresů San Bartolomé a Mogán. Fabrika s nástupem nových technologií, snadnějším a levnějším dovozem cementu a také s příchodem krize ve stavebnictví ztratila svou rentabilitu. Technologie výroby již také není nejnovější a k tomu se přidávají i přísnější požadavky státu a EU na ochranu životního prostředí. Suma sumárů,m majitelé jsou stále přístupnější jednání o budoucnosti továrny. Před lety ležela "na konci světa", dnes se jedná o lokalitu, kde se za metr čtvereční platí zlatem.  

Pokud úřady, politici a nakonec i investoři nabídnou majitelům cementárny slušnou alternativu, či poskytnou jinou náhradu za zmařené podnikání, budou určitě souhlasit s jejím uzavřením. Možnosti tato lokalita skýtá skutečně nebývalé a tak je zájem investorů vcelku pochopitelný. Posuďte sami. Vzdálenost od dálnice je necelé dva kilometry, od letiště je to pak necelá půlhodina jízdy. Již dnes má zátoka s cementárnou svůj přístav a jeho rozšíření je s ohledem na velikost zátoky klidně možné. Jsou zde dvě pláže, malá výstavba, jachtařská škola a hlavně dostatek prostoru podél pobřeží pro restaurace, obchody, hotely, které navíc mohou vyrůstat i na vzdálenějším pobřeží. Že to možné je, potvrdí asi každý, kdo znal třeba Amadores před 15 lety. 

Náklady na rekultivaci lokality se odhadují na 400 až 500 miliónů euro a v rámci výsledného komplexu by mohlo být zaměstnáno až 1200 lidí. I když nebývá zvykem, že hotely zaměstnávají jenom Canarios, ale volí zaměstnance i z kontinentu, přesto by zrušení cementárny a přeměna celého území bylo zcela bezpochyby pro region životadárným počinem. 

A tak nezbývá než čekat, jak celá věc dopadne a držet palce. 


 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist