Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zamyšlení : Černý humor nebo vynikající nápad?

27. 3. 2013

mi-colchon.png

Po shlédnutí spotu (úvodní obrázek), který je i na webu www.cajamicolchon.com (pokladna v matraci), jsem nejprve nevěděl, jestli se smát a nebo plakat. Opravdu. České republiky se současná "eurokrize" zatím moc nedotýká, ale to, že v naší kotlině se neplatí eurem ještě neznamená, že dopad současných událostí nepocítíme. Kdo by si v takovém Španělsku, Řecku, Kypru či Irsku před pát lety pomyslel, v jaké krizi jeho země bude. A Česká republika je přespříliš závislá na okolních státech.

Zdá se, že se ve Španělsku, v reakci na vývoj na Kypru, narodila nová banka. Jako jediná vám ve světle současného vývoje nabízí bezpečné uložení vašich financí, pěkně blízko, vždy k dispozici a mimo dosah evropských bankéřů. Peníze vám sice nenesou žádné úroky, na druhou stranu vám však nikdo neúčtuje za jejich správu žádné poplatky. A na sto procent vám nikdo nesebere jednorázově část vkladu na podporu krachujících veřejných rozpočtů. 

Řada Španělů, zvláště těch movitějších, spí v poslední době asi špatně. Převody peněz do zahraničí centrální banka ztížila, finanční úřady požadují dodatečná přiznání majetku v zahraničí s cílem jej zdanit a uložení peněz v bankách je s ohledem na kyperský precedens operací značně rizikovou. 

Řešení nabídl jeden výrobce matrací, který do svých výrobků začal umisťovat trezory. Produkt nazval trefně "Caja des Ahorros Mi Colchon", tedy něco jako "spořitelna v mé matraci" (video). 

S prezentací šel výrobce matrací až tak daleko, že reklamní spoty skutečně připomínají reklamu renomovaných tradičních bank (video). 

Ještě před pár lety by se každý takovému spotu či webové prezentaci ve Španělsku asi zasmál. Ve světle škrtů madridské vlády a nepředvídatelnosti kroků úředníků z EU se však zdá, že výrobce matrací trefil do černého. Důvěra v banky byla ve Španělsku špatná ještě před kyperským zestátněním a lidé hromadně utíkali z bank, zasažených hypoteční krizí a pečllivě si nyní vybírají bankovní produkty, kde banka neúčtuje žádné poplatky za vedení účtů či bankovní operace. Ne nebojte se, poplatky za vedení účtu či za variabilní symbol při vkladu hotovosti na cizí účet není výsadou pouze bank v zemi praotce Čecha, stejně nebo i více se platí i ve Španělsku.

A tak se možná dožijeme toho, že lidé po vzoru našich předků budou mít peníze opět "pod matrací", tedy spíše v (bezpečné) matraci. Protože, třeba to výrobce DESS nemyslí žertem, ale kdo to dnes může vědět, že? 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist