Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zamyšlení : zachrána části přírody ostrova nebo chladný byznys?

19. 2. 2014

veneguera.jpg

Hotelový řetězec Lopésan oznámil, že se stal většinovým vlastníkem společnosti Costa Canaria de Veneguera SA. Majoritní balík akcií Lopésan odkoupil od Banco Santander. Lopésan je sice jedním ze 120 akcionářů, ale většinovým a společnost tak vlastně ovládl.

Costa Canaria de Veneguera SA vlastní pozemky o výměře 2.800 hektarů, z toho většinu zemědělské plochy. Pozemky se nacházejí na jihozápadě Gran Canaria, v okrese Mogán a jdou z vnitrozemí až k moři převážně údolím Veneguera (mapa). 

Historicky je celá oblast spjata se zemědělstvím. Ještě v polovině minulého století zde pracavalo přes 3 tisíce lidí, ale i dnes se zde ještě pěstují banány, manga, avocada, citrusy a zeleniny. Všichni zemědělci jsou pod společností „Agrícola Tabaibal“, která  ze 100% patří právě společnosti Costa Canaria de Veneguera SA.

Lopésan vydal stanovisko, že chce "nadále podporovat zemědělský charakter oblasti". 

Vše vypadá na první pohled idylicky, Veneguera je civilizací (myšleno turistickou) nedotčená oblast s původní přírodou ale i architekturou a investice společnosti Lopésan  může být skutečně vedena snahou zachovat část historie ostrova. Současně ale je Veneguera údolí, ležící hned vedle údolí Mogán, kde nyní končí dálnice. A majitelé Lopésanu jsou velmi tvrdí obchodníci, což prokázali v nedávném sporu se společností RIU o výstavbu hotelu nedaleko majáku Maspalomas.

A tak dnešní agenturní zpráva o ovládnutí společnosti  Costa Canaria de Veneguera SA může znamenat i to, že Lopésan plánuje další turustické aktivity v okrese Mogán. Přeci jen, v Maspalomas a přilehlých oblastech dosahují ceny pozemků astronomických výšin  a Lopésan není s radnicí v San Bartolomé právě v nejlepších vztazích. Puerto Rico či Amadores jsou už "naplněné", další údolí směrem k Mogánu jsou příliš úzké a strmé, a navíc už povětšinou prodané a patří, jako například Taurito, konkurenci Lopésanu. 

Do Veneguera se dnes musí z údolí Mogán značnou objíždkou přes správní město Mogán, ale to se dá při troše dobré vůle obejít soukromou cestou přes kopec, který obě údolí odděluje. A s přispěním radních v Mogánu, kteří by z turistického rozvoje viděli výhody pro svůj okres a třeba i pro svou kapsu, se dají možná i skály přenášet. Veneguera má krásnou pláž, údolí má k moři široké ústí, ne příliš strmé skalní stěny, prostě ideální pro zastavění turistickými komplexy. Myslím, že investice společnosti Lopésan má jasný cíl, bohužel pro Gran Canaria.   


 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist