Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zatčení pašeráci drog jsou z Východních Čech

10. 11. 2014

cesi-drogy.jpg

Jak jsme jako první informovali již včera večer ZDE, španělská policie zadržela v mezinárodních vodách asi 400 km od kanárských břehů plachetnici plující pod českou vlajkou. Na palubě bylo nalezeno 369 kilogramů kokainu a celá posádka, čtyři Češi, byla zatčena. 

Při akci pod názvem La Operación Dublín nebyl nikdo zraněn. Zátah proti pašerákům se uskutečnil v pátek, zadržená loď do přístavu v Las Palmas na ostrově Gran Canaria dorazila dnes. Češi i s lodí a kontrabandem již byli předáni vyšetřujícímu soudci a jejich zadržení dnes potvrdilo České ministerstvo zahraničí.

Tiskový odbor ministerstva zahraničí ČR sdělil následující : "Je to šetření španělských orgánů. Pokud naši občané požádají naši konzulární službu o pomoc, tak samozřejmě v rámci našich možností s nimi budeme spolupracovat." 

Jak v rozhovoru pro ČT upřesnil ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych, v případě zadržených šlo o Čechy z Pardubického a Královéhradeckého kraje. Doplnil, že při akci spolu intenzivně komunikovaly české, britské, italské, francouzské a španělské úřady. Pokud budou zadržení Češi obžalováni, skončí podle Frydrycha zřejmě před španělským soudem.

Celá operace, při které byl zadržen kontraband v hodnotě přes 700 milionů českých korun, byl iniciován irskou policií (proto se celá operace jmenovala Dublin), podle níž se na plachetnici měla přepravovat velká zásilka drog. Loď zaznamenali Španělé v Atlantiku již v polovině října a od té doby ji pečlivě sledovali.

Španělská tisková agentura EFE upřesnila, že po letecké lokalizaci 833 kilometrů od břehů Kanárských ostrovů a po získání povolení od českých úřadů - plachetnice je registrovaná u českého ministerstva dopravy pod číslem CZE 0091 - na loď vtrhlo ozbrojené komando tak rychle, že se posádka nestihla bránit ani nijak manipulovat s kontrabandem.

FOTO po připlutí české plachetnice do přístavu Las Palmas- 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist