Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemědělci rozdají 5 tun brambor

20. 6. 2013

papas-aragudas.jpeg

Protest mírnou formou zvolili na pátek na Gran Canaria zemědělci, kteří pěstují na ostrově brambory. Akcí chtějí protestovat proti dumpingovým cenám brambor. 

Sdružení pěstitelů brambor COAG chce v rámci pokojného protestu rozdat 5 tun brambor a to před supermarketem v Las Palmas. Chtějí upozornit na nezvykle těžkou situaci pěstitelů brambor na ostrově, kteří jsou nuceni prodávat své produkty pod výrobní cenou. Pěstitelé na Gran Canaria prodávají kilo brambor za 30 centů, zatímco třeba na pevnině je to 62-70 centů.

Tlak na výkupní ceny způsobuje především dovoz brambor z Izraele. Tím vzniká nadbytek brambor na trhu a to vede k pádu výkupních cen. Každý supermarket v rámci konkurenčního boje doslova válčí o jednotlivý cent a řetězce postupují při jednání s pěstiteli velmi tvrdě. 

Jediný řetězec SPAR podporuje domácí produkci brambor a nabízí výhradně brambory kanárské provenience a vykupuje za férové ceny. 

Protest ve formě rozdání 5 tun brambor začne zítra, tedy v pátek, v 11 hodin před supermarketem Mercadona v Miller Bajo v Las Palmas. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist