Jdi na obsah Jdi na menu
 


Díl dvacátý pátý : sněhová fiesta v horách

17. 2. 2014

 p2167390_resize.jpg

Studená atlantická fronta, která v noci z pátku na sobotu dorazila na Gran Canaria, přinesla nejen ochlazení, ale také historické sněžení. A tak jsme neodolali a vyrazili do hor. Zážitek obrovský, stovky lidí, ucpané silnice, sníh, obrovské vodopády, nadšení a rozjaření canarios. Prostě na horách se slavila obrovská sněhová fiesta :-) 

 p2167449_resize.jpg

Sníh napadl a udržel se po celou sobotu v nadmořské výšce kolem 1.200 metrů, ve výšce kolem 1.500 metrů (Tejeda) napadlo až 50 centimetrů. Sníh jinde než na skalnatých vrcholcích hor je něco, co Canarios nepamatují. Objevily se i názory, že taková sněhová nadílka zde nebyla více než 50 let. A tak canarios vytáhli ze skříní zimní bundy, kozačky, čepice a rukavice a vyrazili všemi směry do hor, do oblasti Cruz de Tejeda a Pico de Las Nieves. 

 p2167472_resize.jpg

Sněhu však napadlo tolik, že policie byla nucena uzavřít řadu silnic. Zátarasy našli řidiči na silnicích GC-15 a GC-600, GC-150 a GC-156, GC-60, GC-130. Uzavřená byla i silnice mezi Agaete a La Aldea na západním pobřeží, dále silnice GC-200, GC-220 a GC-134.

Na řadě míst padaly v důsledku sněžení a deště kameny, zejména v oblastech La Aldea, Telde, San Mateo, Valsequillo, Teror, Tejeda a Agaete. Vítr o rychlosti 100 kilometrů za hodinu lámal stromy, povaloval kontejnery, dopravní tabule, trhal střechy dokonce i v Las Palmas. V Arucas a Santa María de Guía vítr dokonce povalil několik zdí.

 p2167383_resize.jpg

Nehledíc na varování úřadů a policistů o uzavřených silnicích vedoucích do hor se táhly celý víkend kolony aut ze všech směrů ostrova do hor, kde se držel sníh. Canarios odstavovali auta podél krajnic i několik kilometrů od Cruz de Tejeda, například již ve městech Vega de San Mateo a šli i s malými dětmi v náručí nebo v kočárcích v dešti a silném větru pěšky do hor, aby si užili nevídanou sněhovou nadílku. 

  p2167356_resize.jpg

Oblast Tejeda byla přístupná vlastně jen z jihu ostrova ze směru od San Bartolomé, kde se permanentně tvořily velmi dlouhé kolony, které způsobovaly zastavující motoristé, kteří vybíhali z aut a fotili zasněžené skály a nebo několik desítek metrů dlouhé vodopády. Jakmile se někde u silnice na krajnici objevil sníh, canarios vystupovali a zdobili si svá auta sněhuláky.

 p2167339_resize.jpg

Návod na kanárského sněhuláka je poměrně jednoduchý, stačí ručník, igelitová taška,  pár větviček a taková maličkost, jako je sníh :-). Nejprve se taška naplní sněhem, vytvaruje do podoby sněhuláka, posadí na kapotu na ručník  a stahne dolů. Sněhulák se pak vyzdobí větvičkami a kamínky. Canarios pak soutěžili, komu sněhulák vydrží na kapotě delší dobu na cestě na pobřeží. 

 p2167440_resize.jpg

Sníh je zde takovou raritou, že si někteří dokonce sněhové koule naložili na střešní zahrádky a vyrazili domů. 

 p2167476_resize.jpg

Nejvíce lidí bylo na Cruz de Tejeda, zeměpisném středu ostrova. Díky policistům se dařilo dopravu zvládnout a při troše štěstí se dalo najít i místo na zaparkování.

 p2167318_resize.jpg

Všude byli rozesmátí lidí, kteří se zdravili, fotli, veselili, někteří si dokonce ze surfů vyrobili něco na způsob saní a pokoušeli se sjíždět ulicemi dolů.

 p2167458_resize.jpg

Sníh byl mokrý, těžký a navíc chvílemi do něj pršelo. Přesto však na Cruz leželo až 20 centimetrů sněhu.

 p2167467_resize.jpg

O hodně více bylo sněhu na cestě z Cruz do města Tejeda. Zde byly skoro metrové závěje a bylo patrné, že silnice byla udržována pluhy. 

 p2167296_resize.jpg

Když jsme vyjížděli z Maspalomas, krátce před nedělním polednem, bylo polojasno a 20 stupňů, skoro bezvětří. Hezké počasí vydrželo celou cestu přes barranco Fataga, ale v San Bartolomé, tedy ve výšce kolem kilometru, již bylo jen 8 stupňů, pršelo a silně foukalo. Po cestě na Cruz Grande jsme již viděli na hřebenech první sníh a především obrovské vodopády.

 p2167302_resize.jpg

Několik jich bylo na skalních stěnách těsně před Cruz Grande a ačkoliv silně pršelo, neodolali jsme a spolu s desítkami dalších vystoupili a fotili. Canarios zastavovali dost nečekaně a neorganizovaně, takže vznikaly kuriózní situace a bylo nutné se občas obrnit trpělivostí.

 p2167417_resize.jpg

Cesta směrem do hor k Roque Nublo byla uzavřená a policista se tvářil velmi nepřejícně a tak jsme raději pokračovali dál. Směrem na Tejedu se nám umoudřilo počasí, mraky ustoupily a tak jsme měli možnost vyjet až k Roque Bentayga, odkud se nám naskytl nádherný pohled do zelených údolí, vedoucích k západnímu pobřeží.

 p2167414_resize.jpg

Tejeda, náš další cíl, byla zcela vymetená, doslova narváno bylo pouze v cukrárně, kam všichni utekli před nepříjemným deštěm.

 p2167401_resize.jpg

Směrem na Cruz pak začal přibývat sníh a také odstavená auta těch, kteří vybíhali do strání a stavěli sněhuláky a fotili se. Déšť byl ale chvílemi tak silný, že se přiznám, že jsem raději zůstal v teple auta. Venku byly 3 stupně a tak silný vítr, že v kombinaci se sněhem na silnici a letními pneumatikami jsem prostě a jednoduše nechtěl riskovat.  

Policie bohužel uzavřela i silnici z Cruz de Tejeda směr Pico de las Nieves. Trochu mě to mrzelo, ale když jsem viděl pak cestou dolů do Las Palmas doslova stovky aut, odstavených po cestě až do Santa Brigidy, pochopil jsem, že to bylo jediné možné rozhodnutí. Jak jsem psal výše, policie už nepouštěla do hor od Vega de San Mateo a tak jsme cestou dolů k pobřeží potkávalil stovky lidí, kteří ještě v pět odpoledne šli nahoru do hor, jen aby si užili sníh. 

 p2167527_resize.jpg

Když jsme po západu slunce dorazili k pobřeží, zastavili jsme se ještě chvilku u moře jižně od Las Palmas a obdivovali obrovské vlny, které po nárazu do pobřežních skal dosahovaly do výšek několika desítek metrů.

 p2167556_resize.jpg

Fotky už nejsou moc podařené, přeci jen bylo to již skoro za tmy. Tak snad příští zimu :-)

Hasta luego! 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist