Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ikona Maspalomas, hotel Oasis se nebude bourat, ale přestavovat. Architektonická památka bude zachráněna.

13. 3. 2018

130129_hoteloasis_ext01_800.jpg

Zdá se, že po letech sporů a vášní konečně zvítězil rozum všech zainteresovaných. Ikona Maspalomas, do dějin Gran Canaria výrazně zapsaný hotel RIU Oasis nedaleko majáku Faro Maspalomas, se nebude bourat, ale kompletně rekonstruovat. Zachráněna by tak měla být i podstatná část palmového háje, který se nachází v zadním traktu hotelu - mapa

Vše propuklo v roce 2013, když byly zveřejněny plány na stržení stávajícího hotelu a jeho nahrazení (doslova) betonovým monstrem. O problematice jsme informovali ZDE a ZDE. Hotel byl tehdy podle "odborníků" údajně v havarijním stavu a neschopný dalšího provozu.

O existenci hotelu se pak doslova strhla bitva, do níž se postupně zapojovaly soukromé subjekty (hotelový řetězec Lopésan), ale i vláda Gran Canaria či vláda kanárská a snažily se demolici zabránit. Na druhé straně barikády stál vlastník - společnost RIU a radnice v San Bartolomé, kteří argumentovali právem vlastníka nakládat se svým majetkem.

Oblast kolem majáku včetně rybníku Charco, hotelů a palmových hájů byla nakonec prohlášena za kulturní památku kanárských ostrovů s tím, že hotel Oasis je její součástí. Koncern RIU pak ustoupil i tlaku odborné veřejnosti a žádostem španělského Ministerstva kultury a na projekt, kterým by starý hotel o kapacitě 633 pokojů nahradil novým komplexem s kapacitou 950 pokojů, rezignoval. 

Na ostrově Gran Canaria není moc hotelů, které by se mohly pyšnit svou historií a architekturou. Vyjma hotelu Santa Catalina v Las Palmas snad jedině právě hotel Oasis, vystavěný z iniciativy hraběte Vega Grande de Guadalupe v letech 1965 - 1971, snese kritický pohled a je právem odborníky řazen do kulturního dědictví celého Španělska.

Hotel Oasis Maspalomas byl navržený madridskými architekty José Antonio Corralesem a Ramón Vázquez Molezúnem, kteří na projektu pracovali s místním architektem Manuelem dela Pena. A nebyli to architekti ledasjací,  Corrales (1921-2010) a Vazquez Molezún (1922-1993), navrhli společně například španělský pavilon oceněný na výstavě EXPO 1958 v Bruselu. Hotel Oasis z jejich dílny je odborníky považován za mimořádný vzor harmonické intervence stavby do krajiny v okolí dun Maspalomas. Stavba protíná pavilony se zahradami a terasami a zachovává panenskou oázu domorodých palem.

Hotel si dlouho udržoval svůj charakeristický ráz a nesl ducha svého uměleckého významu. Vše se však začalo měnit po roce 1997, kdy hotel od rodiny Castillo převzal hotelový řetězec RIU z Mallorky a rezignoval na duchovní hodnotu stavby. Na hotelu byla provedena řada nevkusných změn a volné plochy byly zastavěny různými přístavky. Více o celé historii je možné si přečíst v tomto článku.

Význam hotelu nespočívá jen v jeho architektuře a stylu, ale i v historii. Vždyť jeho zakladatelem a majitelem byl jeden z nejstarších šlechtických rodů kanárských ostrovů. A hotel se nesmazatelně zapsal do světových dějin i tím, že byl prvním hotelem v Maspalomas a že v něm v roce 1969 pobývala posádka Apollo 11 po svém návratu z Měsíce. O této kapitole dějin hotelu se můžete dočíst například v tomto našem článku

Další kapitola dějin hotelu a ostrova, a věříme že velmi rozumná, se začala psát letos dne 2.března, kdy radnice v San Bartolomé, po předchozí anulaci všech vydaných demoličních povolení, vydala stavební povolení pro přestavbu hotelu. Ten bude v týdnu po Velikonocích uzavřen a pro veřejnost zpřístupněn až na konci září. Nezbývá tak než doufat, že při rekonstrukci bude postupováno s úctou k charakteru a architektonickému významu budovy. A třeba také k dějinám ostrova Gran Canaria.  

121126_arqcanxxi_fcorojasfarna_hoteloasis_800.jpg

 130129_hoteloasis_ext02_800.jpg

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist