Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zamyšlení : Průlomové rozhodnutí soudu - rekonstrukce Los Salmones pokračuje

18. 9. 2014

 fotografie3595_resize.jpg

Soud podle očekávání zrušil předběžné opatření, kterým se menšinová spoluvlastnice apartmánového komplexu Los Salmones na Playa del Inglés domáhala zastavení stavebních prací a přestavby na hotel.

Jedná se o průlomové soudní rozhodnutí, podle kterého se budou řídit desítky dalších případů rekonstrukcí hotelových komplexů na Playa del Inglés. Menšinový spoluvlastník se ale odvolal k Nejvyššímu soudu, takže zatím není nic pravomocně rozhodnuto.  

Majitelka dvou apartmánů v komplexu Los Salmones, Hedwige Catharine S. Vermeire, se u soudu domáhala proti Společenství vlastníků Los Salmones rozhodnutí, kterým by byly definitivně zastaveny práce na opravách společných prostor tohoto apartmánového komplexu.

Jádro sporu je ve většinovém rozhodnutí Společenství vlastníků tohoto komplexu přestavět areál z roku 1972 na čtyřhvězdičkový hotel a projamout ho touroperátorovi Meeting Point, který se oddělil od německého cestovního gigantu TUI. 

Společnost Meeting Point po té, co vlastníci Los Salmones na schůzi rozhodli o rekonstrukci a následném pronájmu komplexu, zahájila na základě smlouvy se Společenstvím investici ve výši 10 milionů euro, jejímž cílem je kompletní přestavba areálu na čtyřhvězdičkový hotel. 

Komplex z roku 1972, rekonstruovaný v roce 1997, je apetmánovým hotelem, ve kterém se za poslední léta rozředila vlastnická struktura. Původní majitel se rozhodl rozprodat menšinu apartmánů soukromých osobám (zákonem povoleno rozprodat maximálně 49% ubytovacích jednotek), což ale podle soudu vedlo ke stavu, který je v rozporu s územním plánem a celkovým záměrem lokality Playa del Inglés.

Tato část Maspalomas byla vystavěna v 60. a 70. letech minulého století jako turistická a nikoliv rezidenční oblast. Bohužel mezerou v turistickém zákoně, která umožnila rozprodej menšinových vlastnických podílů jednotlivým soukromým osobám, došlo ke zvláštnímu stavu tzv. smíšeného komplexu, kdy vedle sebe žijí dlouhodobě bydlící rezidenti a turisté. Nad problematikou smíšených komplexů jsme se zamýšleli dříve ZDE

Soud tak svým rozhodnutím dal za pravdu těm, kteří vlastní v komplexech na Playa del Inglés většiny ubytovacích jednotek a to na úkor menšinových vlastníků, jejichž vůle je navíc velmi roztříštěná, protože mnozí z nich zde žijí jen několik měsíců v roce a schůzí vlastníků se nezúčastňují.

Soud se svým rozhodnutím jasně postavil na stranu Územního plánu, který oblast Playa del Inglés chápe jako oblast turistickou a nikoliv rezidenční, tedy pro trvalé bydlení.

Je to velmi špatná zpráva pro ty, kteří si za nemalé peníze koupili na Playa del Inglés v mnoha komplexech bytové jednotky a tráví zde penze nebo jen dovolené. Špatná proto, že pokud se většinový vlastník takového komplexu rozhodne komplex rekonstruovat a většinově na schůzi spoluvlastníků rozhodne o této investici, nezbyde menšinovým spoluvlastníkům nic jiného než se na této finančně velmi nákladné rekonstrukci podílet. Většinový vlastník pak rozhodne o pronájmu celého komplexu a nájemce (hotelový řetězec) rozhodně nebude trpět, aby  v "novém" hotelu někdo trvale bydlel. Budou následovat další soudy a vše podle mého bude končit vyvlastněním jednotlivých menšinových vlastníků, kteří nebudou mít finance na to, aby se na rekonstrukcích za desítky milionů podíleli. Nakonec pak své jednotky pod cenou prodají a nebo se jich zbaví zadarmo, jen aby nemuseli platit spolunáklady na rekonstrukci.

Skutečně velmi smutná zpráva pro ty, kteří si za 80 i více tisíc euro koupili apartmány na Playa del Inglés a věřili, že v nich stráví svou penzi. V kontextu výše uvedeného se dá očekávat, že ceny apartmánů v této lokalitě budou raketově klesat, tak jako je tomu již asi poslední půlrok. 

Co říci závěrem? Přes všechna negativa se jedná o velmi pozitivní zprávu pro celou oblast Playa del Inglés, která si zaslouží více, než dnešní stav, připomínající již jen vzpomínky na zašlou slávu. 

Hasta Luego! 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist