Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koronavirus na Gran Canaria - červen 2020

8. 9. 2020

ZPRÁVY O KORONAVIRU ČERVEN 2020

Úterý 30.6.2020

22:25: tři dny bez nových nemocných a 17 dní bez úmrtí

22:15: nejvíce nemocných je na ostrově Fuerteventura - 33, následuje Tenerife (13), Gran Canaria (7)

16:10: na Gran Canaria nepřibyl žádný nakažený, 9 pacientů se uzdravilo a je celkem 7 aktivně nemocných

16:00: na kanárských ostrovech se za posledních 24 hodin uzdravilo 13 pacientů a stav nemocných se snížil na 59 včetně 33 imigrantů, uzdravilo se 2.212 osob celkem. Po odečtení migrantů je počet nemocných obyvatel Kanárských ostrovů 26. 

15:55: na Lanzarote přistál dnes ráno člun s 19 ilegálními imigranty, jeden z nich měl vysokou horečku 38,5 st. Celsia, celá skupina je v izolaci. 

Pondělí 29.6.2020

16:10: na Gran Canaria je 16 (-2) aktivně nemocných, nepřibyl žádný nový nemocný

15:50: čtyři uzdravení a žádný nový nemocný, taková je bilance posledních 24 hodin na Kanárských ostrovech. celkem je tedy 72 aktivně nemocných včetně 34 imigrantů, uzdravilo se 2.199 osob.

Neděle 28.6.2020

15:15: nebýt 34 importovaných případů z Afriky na ostrov Fuerteventura, byl by počet pacientů doslova na hraně statistické chyby. Aktuálně aktivních 76 pacientů by nahradilo číslo o 34 nižší, tedy 42 nemocných na 2,2 mil. obyvatel

15:10: již 15 dní nemuseli zdravotníci ohlásit smutnou zprávu o úmrtí pacienta s nemocí Covid-19, nemoc se stabilizuje, pouze jeden pacient je na jednotce intenzivní péče

14:35: za posledních hodin se statistika nemoci Covid-19 na Kanárských ostrovech nezměnila, stále 76 aktivně nemocných, na Gran Canaria 18

Sobota 27.6.2020

15:05: na Gran Canaria přibyl jeden nemocný, celkově jich je 18, uzdravilo se 549 lidí

15:00: kanárské ostrovy hlásí 76 (+1) aktivně nemocných a 2.195 uzdravených

12:55: přes noc nejsou žádné změny ve statistice nemoci Covid-19

Pokud někdo říkal, že časy "před koronou" se nevrátí, tak se hluboce mýlil. Když nic jiného, tak nás o tom přesvědčují ceny letenek ze španělského poloostrova na Gran Canaria. Takový Vueling prodává jednosměrnou letenku z Barcelony na Gran Canaria na let 2/7 za pouhých 599,99 eur. Vypadá to, že tolik proklamovaný "turismo nacional", tedy tuzemská turistika, která měla kanáry spasit než se rozhoupe "západ" a "sever", se asi konat nebude, tedy rozhodně ne za tyto peníze. Hodně si hoteliéři také slibovali i od "turismo insular", tedy že canarios budou létat mezi ostrovy, ubytovávat se v hotelích a jíst v restauracích. Dokonce jim i slevy až 50% nabídli. Ani tady se však analytici netrefili. Pláže jsou sice plné, ale hotely spíše prázdné než poloprázdné, většina stejně zavřená a o restauracích raději nemluvit. Zato těch chlaďáků na plážích, těch tam je. A tak se oči všech upírají směrem letiště, kdy už konečně .... a ono nič, nič, ako by povedal slavný "Vesničkový předseda" Miloslav Štibich v kultovním přímém přenosu mistrovství v šachu (VIDEO) v neméně kultovním divadelním kusu pánů Vodňankého a Skoumala "Hurá na Bastilu". Dnes prostě jen "jeden Dusseldorf". Možná je to tím, že tu máme takový malý skoro šachový pat. Hraje se ale velká hra, o velké peníze a nikdo nechce táhnout jako první. Ani hoteliéři, ani touroperátoři ba ani letecké společnosti. Je to opravdu rébus, který ještě nikdy nikdo neřešil. Hoteliéři jsou na tom asi nejlépe, ti mají zaměstnance doma na státní útratu na kurzarbeitu (ERTE), nyní si vymohli jeho prodloužení na španělské vládě minimálně do konce září, ale spíše to vypadá na začátek roku 2021. Tak proč by otevírali, platili zaměstnance, chladili, svítili, nakupovali zásoby, k tomu nemají důvod. Skoro stejně dobře jsou na tom letecké společnosti, tedy alespoň ty velké. Buď dostanou miliardy ze státních rozpočtů a nebo lidi (většinou schwarzsystém) propustí, letadla vrátí leasingovým společnostem a šmytec. Ostrouhat však můžou touroperátoři, kteří na rozjezd potřebují dobré ceny ubytování (ty nedostanou, hoteliéři pro slevy nemají důvod) a leteckou kapacitu. Ani jedno se jim nedostává. A teď "babo raď". Na vině tohoto patu je svým způsobem španělská vláda, která si zajišťuje sociální smír prodlužováním kurzarbeitu namísto toho, aby vypsala "prémie" hoteliérům a cestovkám za přivezené turisty. Že se vláda mýlí, svědčí i poslední reakce největších kanárských odborových svazů UGT a CCOO, kteří přesně DEN po prodloužení ERTE oznámili stávkovou pohotovost spuštěním kampaně "Pojďme ven" a hodlají mobilizovat občany, aby po zdravotní krizi Covid-19 požadovali „spravedlivou a solidní“ ekonomickou a sociální rekonstrukci. Španělské vládě se tak dostalo zářného naplnění jednoho z Murphyho zákonů, který stanoví: "Chcete-li získat nepřátele, učiňte někomu laskavost." Užijte si sobotu! 

Pátek 26.6.2020

19:20: nejvíce nemocných koronavirem je na ostrově Fuerteventura - 34. Následuje Gran Canaria (17) a Tenerife (13). To je v součtu 64. Zajímavé je, že počet nemocných stejný vládní zdroj ze všech ostrovů udává 75. Zřejmě je to způsobené tím, že se nepodařilo dosud zaznamenat uzdravení 11 pacientů na Tenerife, kterých by tak mělo být 24 a ne 13. Tento zmatek není na "našem přijímači", ale z vládního webu. Tak trochu to svědčí o přístupu k "epidemii". 

19:05: čtyři ostrovy jsou již bez viru, tedy není na nich ani jeden evidovaný případ nemoci Covid-19. Jsou to Gomera, Lanzarote, Hierro a nově La Palma.

18:35: již 12 dní neevidují zdravotníci na Kanárských ostrovech žádné úmrtí na virus Sars-Cov-2

14:35: na Gran Canaria se jeden pacient uzdravil a zdravotníci zaregistrovali další onemocnění, takže stále 17 aktivních

14:30: Kanárské ostrovy dnes ve 14 hodin hlásí 75 (-2) aktivně nemocných a 2.195 (+4) uzdravených. Jednoduchou matematikou tak zjistíme, že přibyli tři noví nakažení. 

11:50: dopolední výsledky žádné změny nepřinesly, ani celkově na Kanárských ostrovech, ani na jednotlivých ostrovech

Kdo sledoval ve středu ‘Buenas Tardes Canarias’ a není nikterak spjat s cestovním ruchem, musel být spokojený. Zdravotnický "šéf" José Juan Alemán Sánchez se totiž vyjádřil, že je i nadále znepokojen „otevřením přístavů a ​​letišť, jakož i tím, že se očekává nárůst mobility“. Kanárské ostrovy i nadále budou požadovat po centrální vládě v této souvislosti zvýšení ochranných opatření před cestujícími, kteří mohou přijet s příznaky, ale zejména těch, kteří mohou přijet "asymptomatičtí nebo před asymptomatičtí." Jinými slovy řečeno, kanárské vláda dbá o své občany a snaží se vyhnout nové plošné karanténě a nepustit na souostroví nemocné ani potenciálně nemocné. Až sem nelze než souhlasit. Ochrana veřejného zdraví je nejen Josého pracovní náplň, ale také povinností každého z nás, doslova a do písmene. Prostě všichni mají zájem na tom, aby koronavirus na Kanárských ostrovech nebyl. Je však nutné tomu říct jedno "ALE", a to skutečně velkými písmeny. 

Španělsko, a tedy i "kanáry", jsou součástí "Schengenu" a po dohodě s ostatními EU zeměmi zavedlo opatření a kontroly, které jsou zavedeny na vnitrostátních letištích a přístavech s cílem zaručit větší bezpečnost cestujících a pokud možno se vyhnout dovozu případů nemoci Covid-19. Prostě všichni cestující, kteří v těchto dnech přijíždějí do země, musí podstoupit tři základní kontroly: dokumentární (dotazník), teplotní (termokamera) a vizuální (zdravotnický personál, prý). V případě, že cestující neprojde jednou ze tří "zkoušek", musí "in situ" (hned na místě) podstoupit bezplatný PCR test, který během 30-40 minut vyloučí nebo potvrdí nemoc Covid-19. Každý musí vidět, že se nejedná o opatření bezchybně zajišťující ochranu země před zavlečením viru. Všude jsou totiž lidé, ve Španělsku navíc (no offence) s "jižanským" přístupem k práci a tak chybovost na letištních kontrolách může být značná. Nikdo navíc ani neřeší (vyjma teploty, tu nikdo "neokecá"), co s tím, když někdo vyplní dotazník prostě úmyslně špatně. Nebo vy víte o někom, kdo chce letět na dovolenou, má ji zaplacenou a řekne, že byl dva dny před odletem na akci, kde někdo kašlal? Já tedy ne. 

Ale zpátky k meritu. Z Kanárských ostrovů jde hlas, a to poměrně silný, jde totiž opakovaně z úst předsedy autonomní vlády Torrése, že tato metoda kontrol je nedostatečná. Tento hlas požaduje, aby španělská vláda jednala s Evropskou unií o provádění testů  "v zemi původu", tedy v zemi, odkud cestující přilétá. Kanárská vláda vyžaduje sekvenční strategii s diagnózou, sérologickými testy (u někoho možná potvrdí, že byl nemocný), s rychlými testy (na přítomnost viru, velmi nepřesné) a u těch, kteří jsou pozitivní, PCR test in situ. Dnes nejpozději má být tento požadavek odeslán do Madridu a pak, zřejmě, děj se vůle Boží. 

Proč? Inu proto, že nikdo neříká to pověstné "B", co bude, když to Madrid odmítne. A že se tak stane je více než pravděpodobné, Madrid nepůjde, když žádá Evropu o finanční dar na přežití, hlavou proti bruselské zdi. Navíc centrální vláda poměrně logicky argumentuje, že takové kontroly nejsou ani logisticky zvládnutelné a HLAVNĚ odradí turisty. Logicky se tak naskýtá otázka: "a Torrés to nevidí?" Zřejmě ne, i když .... Premiér Torrés se možná účelově staví do role Davida Camerona, ten také, ač zastánce europrojektu, chtěl tak moc vyhrát volby, že slíbil vypsat referendum o Brexitu, kterému se urputně bránil. Stejně tak Torrés, aby si získal uvadající popularitu na domácí politické scéně a naboural opoziční křídlo v jeho rodné socialistické straně, které se mu rodí v tenerifské Aroně, volá populisticky po kontrole turistů. I když mu musí být více než zřejmé, že v Madridu narazí a že takový požadavek nevyhnutelně povede k pokračující "nule" turistického ruchu. Toho ruchu, který přímo tvoří 35% kanárského HDP (nepřímo až 60%) a přímo a nepřímo zaměstnává více než polovinu práceschopných. Torrés svým požadavkem oslovuje nejen ty, kterým skutečně záleží na zdraví "canarios", ale bohužel i ty, kterým tento stav placené dovolené prostě vyhovuje. Vždyť se stačí podívat kolem sebe, pláže plné, obchody a restaurace taky, ale bez turistů. To prostě nemůže mít dlouhého trvání. Ten populismus z požadavku na testy čouhá jako sláma z bot,  protože zatím ten "mejdan" někdo, pardón Madrid a následně EU, platí a protože aktuální stav vyhovuje těm voličům, kteří jsou v rámci kurzarbeitu na "dovolené" a užívají si léto. Ti rozumnější se ale začínají obávat o budoucnost. Žádná letadla s turisty nelétají a těm vnímavějším pomalu dochází, že nikdo v Evropě prostě nestál "ve frontě na kanáry", jak si tady mnozí mysleli. A tak přichází rozčarování, které pak možná i rychle vystřídá vystřízlivění. Kurzarbeit tady nebude věčně, na sociální dávky také musí napřed někdo vydělat a pokud turisté nepřijedou na zimu, půjde do tuhého. A Torrés se s tím voláním po testech může stát takovým kanárským "zachráncem Gilliganem". Odtud je ale již jen krůček k pozici obětního beránka. Ještě se máme na co těšit. Hezký víkend. 

Čtvrtek 25.6.2020

21:40: počet nemocných na Fuerteventura se opět zvýšil, aktuálně je aktivně nemocných 34 (+2)

21:25: na Gran Canaria se stav nezměnil

21:05: na Kanárských ostrovech je 77 (-1) nemocných, 2.191 (+3) pacientů se uzdravilo

11:00: všech osm členů z lodi, která byla zadržena Guardia Civil na jihu Gran Canaria minulý týden, bylo negativně testováno na nový koronavirus, testy byly provedeny krátce po přistání v Arguineguín. 

10:05: ze 78 aktivně nemocných na Kanárských ostrovech jich 35 přišlo ze zahraničí. Mezi nimi je 33 infikovaných ilegálních imigrantů, kteří připluli na ostrov Fuerteventura a kteří jsou v hlídané izolaci.

09:55: lokality na Kanárských ostrovech podle počtu aktivně nemocných: Puerto del Rosario (Fuerteventura) 32, Las Palmas de Gran Canaria 8, Santa Cruz de Tenerife 6, La Laguna (Tenerife) 4, Agüimes (Gran Canaria) 2

09:50: čtyřsettisícová aglomerace Las Palmas hlásí 8 aktivně nemocných

09:45: stav aktivně nemocných v turistických okresech na Gran Canaria: Mogán (0), Maspalomas (1), Santa Lucia (2). 

09:40: složitý je stav na ostrově Fuerteventura mezi imigranty v záchytném středisku, počet nemocných se stále zvyšuje, nyní je 32 (včera 26)

09:30: stav na Gran Canaria je beze změny, stále 17 aktivně nemocných, 548 uzdravených

09:05: na Kanárských ostrovech bylo dnes ráno 78 (+6) aktivně nemocných, počet vyléčených je beze změny - 2.188 

Středa 24.6.2020

11:05: nejvíce aktivně nemocných je stále na ostrově Fuerteventura - 26

10:55: Gran Canaria vykazuje k dnešnímu ránu jen 17 aktivně nemocných, 548 lidí se již uzdravilo

10:45: na Kanárských ostrovech bylo dnes ráno 72 aktivně nemocných, 2.188 pacientů se uzdravilo. 

Je to takové ticho před bouří. Epidemiologové zejména na kontinentu varují před druhou vlnou, mnozí mluví dokonce již o konci července a to zejména v důsledku nedodržování pravidla o fyzickém odstupu. Já vím, všude se mluví o "odstupu sociálním", ale ten si představuji jinak, raději zůstanu u toho "fyzického". Jinak Španělsko se vrací do normálu, kteří politici nazývají "nová normalita" a asi nám tím chtějí naznačit, že ta "stará normalita", ta do 14.3.2020, byla jiná a že s ní asi již nechtějí mít nic společného, tak se necháme překvapit v čem bude ten rozdíl. Zatím při pohledu kolem moc změn nenacházím, pokud přehlédnu růst cen potravin a možná ještě větší agresivitu politiků. Tady na "kanárech" je to v klidu, ale "centrála" nám nějak bouří, momentálně nad zákonem, kterým se upraví pravomoci státu při případných nových vlnách korony. A k tomu se politici hádají o počty úmrtí během koronakrize a to už je vážnější. Opoziční pravice mluví o 48 tisících a opírá se o údaje statistického úřadu INE a o tzv. MoMo statistiku, současně argumentuje, že vláda se snažila a snaží si vylepšit krizový image tím, že nezapočítává údaje o úmrtí ze všech autonomních společenství. A podle opozice se výsledky vláda vs opozice liší o bratru 20 tisíc. Lidí, to je to nejpodstatnější, lidí. A to už jde podle mého skutečně do tuhého. Žádná vláda, ani ta s největší, byť koupenou za peníze daňových poplatníků, podporou, nemá žádné právo lhát o mrtvých. Možná tak o životní úrovni a šťastných zítřcích, jako nám úspěšně lhali v Čechách skoro 40 let, ale o mrtvých by se mělo vždy mluvit s úctou a plnou vážností. Obzvlášť, pokud se dělají takové pompézní tryzny a vyhlašují státní smutky na deset dní, jako jsme to zažili poměrně nedávno. Zatajovat mrtvé a vylepšovat si na jejich úkor svůj "obraz", to je vrchol pokrytectví a to ještě velmi vážím slova. A dnešním politikům, kteří jsou v Madridu u vesla, bych v této souvislosti rád připomněl přísloví, že žádný strom neroste do nebe. Jak tak slyším kolem sebe, postačí, když se třeba jen trochu dotknou "penzí". Tak pěkný den. 

Úterý 23.6.2020

14:50: na všech ostrovech jsou podle aktuálních odpoledních údajů stavy nemocných skoro nezměněny, nyní 78 nemocných a 2.182 uzdravených, na Gran Canaria pokles na 17 nemocných 

10:55: na Gran Canaria je stále 18 nemocných

10:45: Kanárské ostrovy hlásí celkem 80 nemocných, což je pokles o 2 pacienty, stav úmrtí se nezměnil - 162.

Je to již dva dny, co si Kanárské ostrovy doslova užívají stav svobody po ukončení nouzového stavu. On sice až tak nouzový v posledních třech týdnech nebyl, ale přesto. Vše vypadá idylicky. Nemocných je plus mínus stále stejně, pár jich přibude, pár se zase uzdraví, jen ten průměr nám trochu kazí imigranti z Afriky. Ekonomické otřesy se zatím nikoho nedotkly, to jen ti novináři trochu straší, když informují, že jednání o ERTE (kurzarbeit) se zasekávají, politici se neshodnou, někdo říká prodloužit do září, jiný do konce roku. Ale "mámo", penízky z ERTE přišly a tak o co jde. Zatím. Kdo se však na věci kolem sebe podívá trochu podrobněji, toho začíná šimrat kolem žaludku. Ale popořádku. Výjimečný stav sice skončil, vše se rozvolňuje, ale již se na kontinentu (španělském) objevilo dvanáct poměrně silných nových ložisek koronaviru. Jak? Inu to je prosté, třeba jeden přiletěl s humanitárním transportem z Bolívie, ten druhý ... a ten třetí ... . Prostě lidé se začali pohybovat, kontroly jsou takové, no, jak to říct, jižanské, o testech se stále mluví a o individuální zodpovědnosti a dodržování pravidel si nechte zdát. Kdo nevěří, ať na pláž Maspalomas běží. Jako by se nechumelilo, řekla by moje babička. A pak bude stačit jen jeden nemocný, bez příznaků, který tam půjde také, no, raději nedomýšlet. A že není situace příliš dobrá, s individuální odpovědností i novými ohnisky, svědčí i vyjádření místopředsedkyně centrální vlády, která bez mrknutí oka řekla, že pokud se virus znovu "rozjede", tak vláda bez váhání zavede opět výjimečný stav, ten známý stav poplachu estado de alarma. A klidně v celé zemi. Baf. A do toho radostného okamžiku se nám objevil cirka osmdesátistránkový elaborát guvernéra španělské centrální banky, který varuje. A upozorňuje. A navrhuje. Není to dobré čtení. Zkráceně .... veřejné finance jsou v ohrožení, to je takový rozjezd v té zprávě, ale to slyší Španělé už léta a nic se stále neděje, tak kdo by tomu věnoval pozornost. HDP ve druhém čtvrtletí se (zatím neoficiálně) propadne možná i o 22%, to už je horší a o výhledu na třetí kvartál se raději mlčí. Nezaměstnanost prudce naroste, je nutné rychle novelizovat úpadkový zákon a hledat shodu napříč politickým spektrem nad zásadními změnami. A konečně jsme u jádra pudla. Dosud, i přes nouzový stav a zastavení ekonomiky, tak vláda prostě rozdávala. Využívala zkrácený legislativní proces, vystrašenost lidí a rozdávala. Aby se samozřejmě líbila. Časy hojnosti však končí, peníze z EU "nepřitečou" a tak guvernér plánuje a) revizi DPH s cílem získat více finančních prostředků (prostě je moc položek s nulou a nebo malou sazbou), b) revizi daňových úlev (mno, je jich prostě moc a vybírat se musí), c) revizi penzí včetně přehodnocení věku odchodu do důchodu (co třeba v 70 Antone Pavloviči?) d) komplexní revizi daňového systému (bez uvedení podrobností, asi pro větší "pocit sucha a bezpečí"), no a pak už jsou to jen nekonkrétní návrhy, které o to více děsí. Třeba "ambiciózní strukturální reformy", „zaručení udržitelnosti veřejných financí“, ale především "snížení strukturálního schodku až do dosažení vyváženého salda, což by umožnilo postupné snižování veřejného dluhu". No potěš "koště", vláda bude muset sáhnout lidem do peněženek. Ale nebojte, svět není tak smutný jak na první pohled vypadá, sluníčko svítí, je čas byť tuzemských dovolených, a pokud vám, nedej Bůh, stále smutný připadá, podívejte se na něj třeba očima Jana Wericha. Hezký den. 

Pondělí 22.6.2020

15:35: aktivně nemocní podle ostrovů: Fuerteventura 26, Gran Canaria 19, Tenerife 18, La Palma 8, Lanzarote 1, ostatní ostrovy 0 

15:30: kanárské ostrovy hlásí dnes odpoledne ve 14 hodin celkem 82 aktivních onemocnění Covid-19

15:25: na Gran Canaria je podle odpoledních údajů stále 19 aktivně nemocných

12:50: nejvíce aktivně nemocných je nyní v Puerto del Rosario na Fuerteventura (26), následuje Las Palmas (10), Santa Cruz de Tenerife (6) a La Laguna (5). V dalších městech je vždy jen jeden či dva nemocní. 

12:45: podle dopoledních údajů se přes noc stav onemocnění Covid-19 na Kanárských ostrovech nezměnil, stále je 85 aktivně nemocných na všech ostrovech a 19 na Gran Canaria. 

Neděle 21.6.2020

15:35: díky nemocným imigrantům na ostrově Fuerteventura se počet nemocných již několik dní zvyšuje. Nyní je na Kanárských ostrovech aktivně nemocných 85 lidí (+11), na Gran Canaria je to 19 (+1). 

14:20: včera před půlnocí nastalo astronomické léto a současně o půlnoci symbolicky skončil ve Španělsku i na "kanárech" výjimečný stav. Přesně, jak to začátkem dubna naplánoval náš velký Pedro, který se včera ve "státnickém" projevu nezapomněl pochlubit, jak ten nebezpečný virus bravurně zvládl, vše vyřešil, na nic nezapomněl a ještě zachránil život 460 tisíc občanům. Jak to tak přesně spočítal, však náš César zapomněl národu sdělit. Jeho projev ale připomněl odvěkou pravdu, že samochvála smrdí. Ještě nedávno se živě diskutovalo, kdopak že povolil masové demonstrace k MDŽ, které bez pochyb odstartovaly epidemii v hlavním městě a Barceloně, i když vláda měla v době jejich povolení k dispozici varování EU o hrozícím nebezpečí koronaviru. Nyní vyplouvají na povrch další detaily, třeba že předseda vlády Sánchez měl všechny detailní informace o hrozící epidemii od španělských epidemiologů již od 24/1. A přesto se nikdo nepřipravil, epidemie vystartovala jak raketa, roušky a další hygienické pomůcky se kupovaly z Číny až začátkem dubna a pak skutečně asi jediným řešením bylo zavřít obyvatele Španělska na 45 dní do domácího vězení a nepovolit jim vyjma nákupů ani vycházky s dětmi. A tak série vládních chyb odstartovala krizi, která nemá v moderních dějinách státu obdoby. Španělsko se propadlo do katastrofální ekonomické krize, ještě hlubší, než ve které se potácelo před koronavirem a navíc bez šance, se z ní "vyhrabat". Země, závislá na příjmech z turistického ruchu, se stala ze dne na den hříčkou koronavirového osudu a zůstala stát s dluhy a bez prostředků. Chvilku sice svitla naděje, že Evropa díry ve španělském rozpočtu zalátá, ale díky některým členským zemím se ze 750 miliard eur "podpůrného fondu" jen tak zadarmo nic rozdávat nebude. A to už madridská vláda oznámila šrotovné, štědré až nejštědřejší sociální dávky, podporu cestovního ruchu a další a další. Nyní je vše odsunuto až na rok 2021 a pan premiér vysílá prosebné pohledy do opozičních lavic, co tedy "uděláme" s tím rozpočtem. Chtělo by se říci, že se komedie po deseti letech opakuje, ale je to moc vážné na to, nazývat to komedií. A mezitím v celé zemi včetně "kanárů" přistávají první letadla s odvážlivci, kteří si chtějí užít dovolenou na španělských plážích a shlédnout krásná města a památky. Přilétají po dlouhých 100 dnech a všichni  včetně domácích jen doufají, že svět už bude zase normální. Alespoň z té epidemiologické strany mince. I když, kdo ví, co vlastně dál bude. Kanáry sice vyřešily díky uvěznění vlastních občanů a vyhnání turistů jeden problém, koronavirus, ale další problém si svou netečností latentně vytvářejí. A možná problém větší, problém v podobě uprchlíků, kteří na ostrovy zavlékají Covid. Pokud pomineme sociální pohled, neboť tato země nemá na důstojný život vlastních občanů, natož pak "plaváčků", vtírá se nám na mysli to přísloví o "louži a okapu". Však to znáte. Jedním oknem jsme virus vyhodili, za cenu miliard eur a dalším oknem nám ho zase přinášejí. A mám pocit, že tentokrát už nebude stačit pozavírat domácí doma a mýt si ruce. Jen za poslední dny totiž identifikovali na ostrově Fuertevetura 25 ilegálních imigrantů s nemocí Covid-19. A další na sebe nedají dlouho čekat. Na pobřeží Afriky totiž velmi usilovně pracují pašeráci, kteří za nemalý peníz nakládají chudáky snící o lepším životě do bárek a vypravují je směr "kanáry". Ti pak buď doplují sami, nebo zahynou a nebo je  někdo zachrání, jako tzv. trosečníky. Stále totiž platí nesmyslné pravidlo, že ten, kde se vydá na nelegální cestu na Kanárské ostrovy s cílem ilegálně vniknout na území cizího státu a při tom úmyslně uvízne na moři, je pokládán za trosečníka a má právo na azylové řízení. A já bloud přitom myslel, že trosečník je ten, kdo ztroskotá neúmyslně, nešťastnou náhodou a neplatí za to. Ale asi to mám v té hlavě po tom výjimečném stavu prostě nějak pomotaný. Tak hezkou neděli, jdeme raději na pláž. 

Sobota 20.6.2020

22:00: večerní statistika přidala několik nových nemocných, několik uzdravených, celkový počet aktivně nemocných  na všech kanárských ostrovech je 73. Gran Canaria hlásí stále 18. 

16:20: španělská vláda opět (po dvoutýdenní odmlce) opět začala předkládat veřejnosti evidenci úmrtí "na" a "s" nemocí Covid-19. Podle aktuálních údajů již zemřelo ve Španělsku v souvislosti s epidemií nového koronaviru 28.322 lidí. 

15:50: odpolední aktualizace nepřinesla žádné změny, stále 74/18

13:20: španělská vláda distribuovala po celé zemi v uplynulém týdnu přes 6 milionů chirurgických roušek, na Kanárské ostrovy směřovalo 465.200 roušek. Roušky jsou povinné v uzavřených prostorách, prostředcích hromadné dopravy a všude tam, kde není možné dodržet odstup 1,5 metru. Roušky jsou k dostání ve všech lékárnách (cca 00,95 eur za kus) a nebo v supermarketech (6 eur za 10 ks). 

13:00: podle ranních údajů je na Kanárských ostrovech 74 nemocných včetně 16 imigrantů, na Gran Canaria je nemocných 18 včetně zřejmě 2 imigrantů

Pátek 19.6.2020

11:15: v nemocnici dr. Negrín v Las Palmas přijali dva pacienty s nemocí Covid-19. Jedná se o cizince, jeden pacient je původem z Mauretánie a druhým je námořník z Filipín. Na Kanárských ostrovech je nyní 16 "importovaných" případů. 

11:00: Světová zdravotnická organizace WHO očekává, že se do konce roku podaří úspěšně vyvinout jednu až dvě vakcíny a připravit stovky milionů dávek

09:55: počet aktivně nemocných se přes noc nezměnil, je stále 72 (včetně 14 imigrantů na Fuerteventuře)

09:15: Španělské Ministerstvo zdravotnictví sice zaregistrovalo, podle "hlášení" jednotlivých autonomních oblastí, za posledních sedm dní 52 úmrtí na nový koronavirus, ale celkový počet úmrtí ve Španělsku je již 12 dní stále stejný, 27.136, protože ministerstvo prostě neprovádí aktualizace. Zřejmě sleduje nějaký vyšší cíl. Kanárské ministerstvo zdravotnictví, také sledujíc zřejmě další vyšší cíl, zase vykazuje v počtech celkově nakažených, zemřelých, uzdravených a tedy i tzv. aktivně nemocných obyvatel Kanárských ostrovů i ilegální imigranty, kteří připlouvají na ostrovy nemocní z afrického pobřeží. Jen za poslední dva dny se počet nakažených zvýšil o 14 osob - imigrantů, kteří dopluli k Fuerteventuře - a na Kanárských ostrovech je tak podle výkazů 72 aktivně nemocných, i když správně by to mělo být 58, pokud tedy ilegální imigranty nebereme jako obyvatele Kanárských ostrovů. "Kanáry" jsou oblastí výhradně stojící a padající s turistickým ruchem a "pandemie" nemoci Covid-19 je zasáhla fatálně, ta turistická "nula", jak se tady říká připravila polovinu lidí o práci a ta druhá polovina, tu to de facto také brzy čeká. Bez turistů na "kanárech" prostě pšenka nekvete a peníze z madridské centrální pokladny nezaměstnaným, na kurzarbeit nebo na nepodmíněný sociální příjem se věčně sypat nebudou. Již teď ta "kanárská" legrace stojí stát nad rámec dříve obvyklých nákladů půl miliardy eur měsíčně. A k tomu chudoba, plíživá a nekompromisní. Skoro 200 tisíc kanářanů nemá měsíční příjem vyšší než 375 eur a více než 770 tisíc lidí je ohroženo chudobou a sociálním vyloučením. A tak se čeká na příjezd prvních turistů skoro jako na zázrak. O to více ale překvapuje postup místní autonomní vlády, která není schopná jasně a dostatečně dopředu stanovit pravidla hry, co bude po ukončení nouzového stavu a samozřejmě i nouzový stav ukončit, o ilegálních migrantech již raději nemluvě. Tzv. nová normalita je již od pondělí v Galicii a dnes ji vyhlašuje autonomní vláda v Katalánsku. Na Kanárech se ale zrušení nouzového stavu dočkáme až v neděli. To přesto, že v Katalánsku byla (a stále je) po Madridu nejhorší epidemiologická situace, nakazily se tam desítky tisíc lidí a zemřelo tam více než 15 tisíc lidí, zatímco na "kanárech" je evidovaných jen 162 úmrtí a asi 2,5 tisíc celkově nakažených. I ty Baleáry již přivítaly turisty a "kanáry" stále nic, jen přemýšlejí, jak podrobit všechny cestující testům, které mají spolehlivost kolem 75% a i díky inkubační době neříkají o nemoci vlastně nic. Asi se tady svět zbláznil. Pěkný pátek a ještě hezčí víkend! 

Čtvrtek 18.6.2020

22:05: hlavní španělský epidemiolog Simón nedoporučuje Španělům zbytečně cestovat mezi provinciemi

21:00: podle večerních údajů je na Kanárských ostrovech stále 56 aktivně nemocných (+16 ilegálních imigrantů)

14:50: nejvíce nemocných je ve městě Puerto del Rosario (15), dále Las Palmas (9), Santa Cruz de Tenerife (6), následují Los Llanos de Aridane (4), La Laguna (4), Arona (3), Arrecife (2), Santa Cruz de La Palma (2) a další. 

14:25: na Kanárských ostrovech je aktuálně 72 aktivních případů nemoci Covid-19, Gran Canaria hlásí aktuálně 17 nemocných. Do nemocných je započítáno aktuálně i 14 nemocných ilegálních imigrantů na ostrově Fuerteventura a 2 na Gran Canaria. Nemocných obyvatel Kanárských ostrovů bez započtení ilegálních imigrantů je tedy jen 56

Středa 17.6.2020

22:10: uzdravili se další pacienti, přibylo pár nemocných, aktuální stav nemocných - 62, na Gran Canaria stále 16

15:15: v okrese San Bartolomé de Tirajana, kam patří i turistické Maspalomas je jen jeden člověk aktivně nemocný novým koronavirem. 

15:10: v okrese Mogán je stále 0 aktivních pacientů

15:05: na ostrově Gran Canaria je jen 16 aktivně nemocných novým koronavirem

15:00: zdravotníci ve 14 hodin pravidelně zveřejňují aktuální údaje o nemocných a nově nakažených na Kanárských ostrovech. Počet aktivně nemocných se opět snížil a je nyní 63

12:55: počet nemocných se přes noc příliš nezměnil, celkem 78

12:05: již o půlnoci ze soboty na neděli skončí ve Španělsku výjimečný stav a otevřou se hranice, skončí tím dlouhé období "temna", které trvalo sto dní. Gran Canaria se již dostává do normálních obrátek, pomalu se začínají otevírat i obchody a restaurace v turistických oblastech a také některé hotely. Mají docela kvapík, protože již příští týden přiletí na "kanáry" 83 letadel a přivezou více než 16 tisíc natěšených turistů. Nikdo se nemusí bát velkých omezení, v principu v prostředcích dopravy a obchodech roušky, potom i tam, kde není možné dodržet odstup dva metry, to znáte z Evropy. Na plážích žádné speciality nejsou, snad jen se bude více dbát na hygienu lehátek a sprch. Jak to bude v hotelech závisí tak trochu od jejich managementu i stavebních dispozic, ale počítejme s odstupy, omezením kapacit restaurací a možná i bazénů. Co přesně bude chtít kanárská vláda regulovat se dozvíme zřejmě zítra odpoledne či v pátek. Mezitím se stále vedou mezi kanárskou a centrální vládou diskuze o testech všech, kteří cestují na kanáry. Zdejší vláda trochu ustupuje a plánuje testy jen po příletech z rizikových oblastí a ze zemí mimo Schengen, jinak měření teploty všech a namátkové rychlotesty u každého čtvrtého cestujícího. Ten si pak na výsledek počká asi hodinu na letišti nebo v hotelu. Kanárská vláda preferuje testy na odletovém letišti, ale tady chybí souhlas EU, a tak se objevil "plán B", nejprve testy všech a po "střetu" se španělským ministrem zdravotnictví tedy selektivní testy ala Řecko. Je to celé velmi zvláštní situace a jako taková je poměrně bouřlivě diskutována místními. Ti jsou většinou pro testy všech, kteří přicestují na ostrovy. Důvod je jasný: kanáry jsou velmi zranitelné jakoukoliv pandemií a to díky své absolutní závislosti na turistickém ruchu. Vidět to bylo vlastně v březnu, kdy na Gran Canaria onemocněly čtyři Italky a to co následovalo byla apokalypsa. Všichni turisté pryč, zastavení ekonomiky a 60 dní v karanténě ne nepodobné vězení. S účtem v řádech desítek miliard eur a silným průvanem v peněženkách canarios. A místní se (oprávněně) děsí toho, že se situace bude opakovat, resp. nikdo jim není schopen na rovinu a upřímně říct, co bude KDYŽ .... modelujme situaci ... cestující bez kontroly, jeden nebo několik nemocných covidem v jednom z hotelů. Co bude následovat?? Izolace všech v hotelu? Celé čtvrtě? Ostrova? Zase výjimečný stav a karanténa?  Vždyť je přeci ten virus smrtelně nebezpečný, alespoň to všem canarios tloukli do hlavy přes tři měsíce. Nebo se nic nebude dít, nikdo už nebude počítat nemocné jako dosud a držet státní smutek za mrtvé? Prostě covid už najednou není nebezpečný a bude jako jakákoli chřipka v předchozích letech? Vždyť i na kanárech byla každoročně od ledna do března chřipková epidemie a umíraly stovky lidí. Nebo to byl tedy podvod? Podle nás je už nejvyšší čas, aby na všechny tyto otázky někdo zodpovědný odpověděl, tedy pokud na ně zná odpovědi. Pokud nezná, pak je spuštění turistického ruchu po celé Evropě, nejen na kanárech doslova loterií. Tak hezký den. 

Úterý 16.6.2020

16:15: počet aktivně nemocných na Gran Canaria opět klesl (-2), je aktuálně 26

16:10: na všech ostrovech je podle údajů dnes ve 14 hodin 79 aktivně nemocných

11:55: počet nemocných i uzdravených se přes noc nezměnil, na všech ostrovech je 80 aktivně nemocných, na Gran Canaria je to stále 28

Pondělí 15.6.2020

14:15: další razantní pokles nemocných na Kanárských ostrovech, zejména na Tenerife (25), kde je nyní již méně nemocných než na Gran Canaria (28). Celkem je na všech ostrovech aktivně nemocných 80 lidí. S ohledem na počet obyvatel (2,2 milionů) je počet onemocnění marginální. 

Neděle 14.6.2020

21:40: na jednotkách intenzivní péče na Kanárských ostrovech již zůstal jen jeden pacient

21:30: aktuální údaje potvrzují klesají trend v počtech aktivně nemocných. Nyní je na všech ostrovech pozitivních na nový koronavirus jen 90 osob, na Gran Canaria pak 28 osob. 

12:35: dnes to jsou přesně tři měsíce, co vstoupil v platnost stav poplachu (estado de alarma), tedy výjimečný stav. Uplynulo 92 dní, které doslova otřásly celou zemí. Asi se nenajde žádný člověk, který by byl v březnu schopen předpovědět, jaká bude situace koncem června. A to nejen epidemiologická, ale zejména politická a ekonomická. Snad nejvýstižněji "přerod" Španělska definuje situace, kdy včera ministr zdravotnictví Illa ujišťuje veřejnost, že otevřít vnější hranice dříve než 1/7 by bylo holým neštěstím a hazardem se zdravím občanů, aby po necelém dnu premiér Sánchez se svým obvyklým úsměvem a hlasem vypravěče pohádek v TV oznámil, že vše je jinak, všichni jsou živi a zdrávi a že hranice se otevřou již za týden. A to je realita, která nás provází v různě obměněných podobách celou krizi. Chaos, protimluvy, manipulace, třeba s počty úmrtí. Když se to socialisticko-komunistické vládě hodilo a těšila se na evropské penízky v řádu půl bilionu eur, počty mrtvých rostly raketově, márnice byly i na zimních stadionech, nemocnice kolabovaly. Když EU oznámila (i díky České republice), že peníze jen tak nebudou a pokud budou, tak v mizivém množství a hlavně ne podle počtu "mrtvých" a "nezaměstnaných", najednou se stalo Španělsko nejzdravější zemí na světě lákající turisty. Zatímco ještě před 2 týdny byl Madrid ohniskem největší epidemie od dob "španělské chřipky" a vláda váhala, zda má povolit přestup do fáze "1" rozvolnění a pustit vůbec lidi "ven", dnes je mávnutím kouzelného proutku vše vyřešeno a madriďané budou moci za týden cestovat kam budou chtít. Člověk aby se pak zamyslel, jaký význam mělo držet lidi třeba na kanárech skoro 60 dní v domácím vězení s drakonickými pokutami, srazit počet "nemocných" pod stovku, aby pak přiletělo letadlo z Madridu plné pčíkajících domácích turistů. A protože nepřiletí z ciziny, zapomeňte na test PCR, to asi proto, že vezou virus domácí a ne nějaký nebezpečný zahraniční (Update 14:00: předseda kanárské vlády Torres právě upřesnil, že požadavek testů se týká i vnitrošpanělských cestujících). Prostě zmatek, chaos a asi i manipulace. Ten chaos však rozhodně není v uplatňování pokut a v kontrole dodržování restriktivních nařízení. Četl jsem někde, že tady roušky nikdo ani "neřeší" a musím říct, že už dlouho jsem se tak nezasmál. Jistě, roušky venku jsou vidět jen zřídka, jen kolem 10% lidí je nosí vždy, protože udržet rozestup je snadné, ale v prodejnách, úřadech, autobusech, prostě ve všech uzavřených a veřejně přístupných prostorách jsou roušky všude. A do supermarketu vás bez roušky a rukavic prostě nepustí, ochranka je nemilosrdná a připravená "bezrouškáče" doslova ven vyvléct. Nekompromisní je i dopravní policie, protože pokud nežijete ve společné domácnosti, je rouška v autě povinností. A bude do té doby, než vláda rozhodne, že už rouška nutná není. Kdy to ale bude, ví snad jen Bůh, vláda na to jen tak čas mít nebude, má moc práce, aktuálně třeba jak omezit a co nejrychleji zakázat hotovostní platby. Tak hezkou neděli. 

Sobota 13.6.2020

21:50: do večera se již nic nezměnilo, stále 99 aktivně nemocných

16:50: na kanárských ostrovech bylo od konce ledna provedeno celkem 127.842 PCR testů

16:40: kanárští zdravotníci oznámili po deseti dnech úmrtí s nemocí Covid-19, celkem tak zemřelo na ostrovech již 162 lidí. Na Tenerife zemřelo 110 pacientů, na Gran Canaria 39, na La Palma 7 a na Lanzarote 6.

16:05: na Kanárských ostrovech se od konce ledna nakazilo novým koronavirem 2.385 lidí, aktivně nemocných jich je nyní 99, z toho je 80 lidí v domácím léčení, 16 je hospitalizováno a 3 jsou na jednotkách intenzivní péče. 

15:00: podle aktuálních údajů ze 14 hodin se počet nemocných mírně zvýšil, aktivně nemocných je na všech ostrovech 99. 

13:30: stav nemocných se přes noc a během dopoledne příliš nezměnil, stále 96. Již deset dní bez úmrtí. 

12:50: prožíváme zvláštní dny, kdo trochu sleduje situaci a nežije stylem "Mercadona - playa - Mercadona" tak ví, že se potichu schyluje k dramatu zvanému "TESTY PRO TURISTY". Vláda kanárských ostrovů dala opakovaně jasně a silně najevo, že bude od všech turistů vyžadovat testy na Covid-19. Podle předsedy regionální vlády Ángel Víctor Torrese se neřeší ZDA, ale pouze kdo testy zaplatí a KDE se budou provádět. Prostě Torres nechce následovat příklad Baleárských ostrovů, které do konce června přijmou 11 tisíc turistů z Německa bez testů na Covid-19 a je přesvědčen, že testy musí být „povinné“ a musí být provedeny v zemích původu a nikoli v cílových letištích. Myšlenka, za kterou regionální vláda chce i nadále „bojovat“, je asi na vině skutečnosti, že "kanáry" (ač můžou) neurychlí konec stávající fáze "3" rozvolnění  a do tzv. nové normality přejdou až 21/6, tedy podle původního plánu a de facto s celým Španělskem. Torres tím získá čas ještě jeden týden na tlak na předsedu centrální vlády Sáncheze, aby kanárský "testovací" požadavek proloboval o patro výš, protože opatření navrhované Kanárskými ostrovy přesahuje jejich pravomoci a musí být schváleno Evropskou unií. Torresovým snahám hodně nahrála letecká společnost Lufthansa, která chce cestujícím nabídnout možnost předletové zkoušky na onemocnění Covid-19 na německých letištích ve Frankfurtu a Mnichově, jak o tom píše prestižní německý týdeník „Spiegel“. Na výsledky testu by se čekalo pouhé čtyři hodiny. Odborníci na leteckou přepravu dokonce začínají mluvit o možném řetězovém efektu, kdy Lufthansu budou ihned následovat další velcí hráči na leteckém nebi. Ty testy se totiž můžou stát určitým motivačním prvkem pro váhající turisty. Nebudete tomu věřit, ale podle průzkumu týdeníku Spiegel se 60% Němců obává, že virus chytí v letadle, takže provedení testů by vytvořilo důvěru v létání. A tak možná sledujeme, jak se "kanáry" významnou měrou podílí na psaní kapitoly v letecké historii, té o novém "postcovidovém létání". Škoda jen, že se v souvislostech s testy zatím mluví jen o zahraničních turistech a ne o cestujících, vlastně také turistech, v rámci Španělska. I laikovi je totiž jasné, že ve Španělsku měla nemoc velmi silný průběh a stávající mediální optimismus stylu "Bravo! Hurá! Dokázali jsme to! Naše hrdinská pasivita virus porazila! Bůh nám dal vakcínu, což je španělské slunce, bezkonkurenční na celém světě! Porazili jsme virus a vyhrajeme! Turisté přijeďte! Žádná země není tak bezpečná jako naše!" není až tak na místě. Ale o tom třeba zítra. Ještě rychlý pohled na naše počítadlo: dnes ukazuje optimistických 9/91. Tak hezký víkend. 

Pátek 12.6.2020

21:15: drobné zvýšení od včerejšího večera - aktuálně je na ostrovech 96 aktivně nemocných 

10:45: počet aktivně nemocných se na "kanárech" oproti včerejšímu večeru nezměnil (95), určitě stojí za zmínku, že již po dva dny se nepodařilo zjistit žádnou další nákazu a protože lidé se uzdravují, počet nemocných klesá. ještě rychlý pohled na naše počítadlo - dnes ukazuje 10/90. Máme to takové kulaté. Tak zatím hezký pátek a večer snad více. 

Čtvrtek 11.6.2020

19:05: na jednotkách intenzivní péče v kanárských nemocnicích jsou již jen 3 pacienti

15:20: kanárské ostrovy prolomily magickou hranici! Na všech ostrovech je méně než 100 aktivně nemocných virem SARS-Cov2, přesněji je jich 95. Na ostrově Gran Canaria je 27 nemocných. 

10:45: stav nemocných se přes noc nezměnil, stále zdravotníci evidují na Kanárských ostrovech jen 117 aktivně nemocných

10:40: španělská vláda včera odsouhlasila královský dekret, kterým se upravují epidemiologická opatření proti viru Sars-Cov 2 po skončení estado de alarma (nouzový stav), tedy po 21/6. Dekret sice musí ještě schválit Parlament, ale to je díky konstelaci v něm jen formalita, vládnoucí socialisté dělají ad hoc koalice a tentokrát se opřou o baskické separatisty. Co je ale podstatné, je to, že v nejbližších hodinách se směrem na "kanáry" otevře letecký koridor a přiletí první turisté, zřejmě z Německa, tak jako na Mallorku. Alespoň to slíbila španělská ministryně obchodu a turistiky. A tak i když se hranice Španělska otevřou oficiálně až 1/7, kanáry získají přeci jen pár dní náskok, jako takovou odměnu, že tady je málo nemocných. První hotely se již otevírají, o tom píšeme ZDE, ale stále je to na celém jihu takové opuštěné. No prostě nejvyšší čas, přileťte! První letadlo společnosti Smartwings z Prahy letí snad už 1. července a ještě je tam pár volných míst. Než se rozloučíme tak ještě mrknutí na počítadlo, dnes je 11/89. Hezký den!

Středa 10.6.2020

22:55: osm dní za sebou bez úmrtí a pouze 22 hospitalizovaných, "epidemie" mizí

22:10: aktivně nemocní po jednotlivých ostrovech: Tenerife 59, Gran Canaria 32, La Palma 11, Lanzarote 3, Fuerteventura 1, Gomera 0, Hierro 0, Graciosa 0. To je celkem 106. Škoda, že tento počet nesouhlasí s celkovým počtem 117, ze stejného zdroje. Zdá se, že "někde něco neklape". 

21:25: další pacienti s nemocí Covid-19 se uzdravují, podle večerních údajů je aktivně nemocných na Kanárských ostrovech již jen 117. 

15:35: v okrese San Bartolomé de Tirajana, kam patří i turistické centrum Maspalomas, je již jen jeden aktivně nemocný virem Sars-Cov2. Na ostrově Gran Canaria je celkem 32 aktivně nemocných. 

15:20: zdravotní situace se pomalu konsoliduje. Po třech týdnech po zrušení "vycházek" obyvatelstva, týden po povolení koupání a de facto po obnovení činnosti restaurací a obchodů, se počet nově nakažených téměř zastavil, výjimkou je pouze ostrov Tenerife s přírůstky 1-2 případy denně. Aktuálně je na všech Kanárských ostrovech 118 aktivně nemocných, opět došlo k dalšímu mírnému poklesu, jako již několik dní. 

12:45: stav nemocných se zatím nemění (122), počkáme si na pravidelné hlášení ve 14 hodin

12:05: dnes zasedá španělský Parlament a předseda vláda socialista Sánchez hned v úvodu obvinil šéfa opozičních pravicových lidovců Casada, že se chce spojit se stranou VOX, aby mohl svrhnout legitimní vládu. Zřejmě dosud nepochopil, jak funguje demokratický parlament. Neuvědomil si při tom ani, že se k moci v roce 2018 dostal s pomocí katalánských separatistů a při hlasování o nedůvěře vlády lidovců také "svrhl" legitimní vládu. Jinak to totiž nejde. Vlastně ano, ve Španělsku se tomu říká 23-F. To nám ten den pěkně začíná :-). Jinak na počítadle máme  dnes stav 12/88, z jedné strany se blíží stovka, z druhé nula, je to čistě věc pohledu, co se komu líbí více. Někomu se možná bude za 12 dní po nouzovém stavu stýskat, například vládním stranám, někteří si zhluboka oddechnou, jako třeba normální lidé.  Ještě že tady na kanárech máme sluníčko a Madrid je daleko. Příjemný den!

Úterý 9.6.2020

21:05: večerní údaje zdravotníků přinášejí mírný pokles nemocných, celkem je na Kanárských ostrovech 122 aktivně nemocných

16:15: dva nové případy onemocnění Covid-19 a pět vyléčených, takové jsou nové údaje kanárských zdravotníků. Momentálně je na všech ostrovech 123 aktivně nemocných. Počet nemocných na Gran Canaria je beze změny. 

12:25: podle údajů z dnešního dopoledne se stav nemocných na Kanárských ostrovech nezměnil

11:45: počet aktivně nemocných na Kanárských ostrovech i na Gran Canaria se nám již několik dní ustálil a naznačuje, že "virus" tady s námi zůstane a že představy, že ho nějaká byť sebesofistikovanější opatření vyzmizíkují, je mírně řečeno naivní. Ale 33 "pčíkajících" na 900 tisíc obyvatel ostrova Gran Canaria není zase tak špatné, to musí uznat i věčný šťoura. Centrální vláda si je toho vědoma a protože se blíží konec výjimečného stavu - 21/6 - již připravila zákon a dohodla jeho prohlasování v Parlamentu, kterým zajistí pokračování některých opatření proti šíření viru i po 21/6. A tak ve Španělsku se budou i v létě nosit roušky. Řečeno slova českého velikána Járy Cimrmana, ... "Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme udělat". Já vím, v Čechách se názory na roušky různí, dokonce z jejich nošení se dělá politikum, ale tady jsme v tomto o kousek dál, třeba i proto, že "pčíkací kultura" obyvatelstva není tak uvědomělá jako v Čechách. Navíc se vede vyšetřování zodpovědnosti za demonstrace k 8. březnu v Madridu a dalších velkých městech, které zřejmě šíření koronaviru nastartovaly, a znalec určený soudem stanovil, že ministr zdravotnictví Salvador Illa a ředitel Centra pro koordinaci zdravotních nebezpečí, Fernando Simón, „podcenili závažnost“ koronaviru a „jeho náhlý vývoj“ během zdravotní krize. Jinými slovy ... kdyby vláda respektovala doporučení evropských hygieniků z 2/3 a demonstrace omezila, zřejmě by se koronavirus šířil mírněji a nebyla by nutná tak drastická opatření a nebylo by možná ani tolik úmrtí. A tak raději nedomýšlet, jaký mohl být vývoj v Čechách, kdyby česká vláda povolila závod MS v biatlonu v Novém městě nad Metují se stotisícovou diváckou účastí. I když, jsou to možná jen "kdyby". Tak raději zůstaneme na zemi a s nadějí se budeme celý den dívat na naše počítadlo, které nám dnes ukazuje 13/87. Tak hezký den. 

Pondělí 8.6.2020

22:05: podle večerních údajů se počet nemocných na Kanárských ostrovech nezměnil (126)

18:15: situace se (díky počasí a změně metodiky) lepší i v kontinentálním Španělsku. Za posledních 24 hodin zdravotníci nehlásí žádné úmrtí a jen 48 nově nakažených. 

18:10: dnes je to šestý den v ředě bez úmrtí pacientů na Kanárských ostrovech, u kterých byl identifikován nový koronavirus

15:55: v okrese San Bartolomé de Tirajana, kam patří i Maspalomas, jsou již jen 2 aktivně nemocní novým koronavirem. V dalším turistickém okrese - Mogán - již není žádný nemocný. V sousední okrese Santa Lucia, kam patří i největší město jihovýchodu Vecindario, je pouze jeden aktivně nemocný. 

15:25: počet aktivně nemocných na Gran Canaria po několika dnech růstu opět klesl, nyní se léčí 33 pacientů

15:15: podle aktuálních údajů je na Kanárských ostrovech 126 nemocných, oproti včerejšímu večeru jde o pokles o 11 uzdravených. 

14:00: od dnešního dne jsou všechny ostrovy ve fázi "3" rozvolnění. Canarios již mohou cestovat volně mezi ostrovy, otevírají se mimo jiné noční kluby či diskotéky. Sice je zákaz tančení, ale přesto po 86 dne karantény se jedná o vítanou změnu.

13:15: podle studie, na které se účastnili i vědci z univerzity v Las Palmas, mohla epidemii koronaviru na ostrově Gran Canaria ale i Fuerteventura a Lanzarote "přibrzdit" calima, která zasáhla Kanárské ostrovy ve dne 20. - 24. února 2020. Nejsilnější calima za posledních 40-50 let způsobila, že lidé museli zůstat doma, nevycházeli a tím se nerozšířila tak silně infekce nového koronaviru. Naopak na ostrově Tenerife, kde je nejvíce nemocných ze všech ostrovů, nebyl vliv calimy tak intenzivní a navíc proběhl karneval za účasti více než 55 tisíc převážně mladých lidí, u kterých se infekce následně šířila spíše asymptomaticky. 

12:55: přes se nikdo neuzdravil a ani se nepřihlásil nový pacient, takže stav setrvalý - 137. Uvidím po druhé odpolední. 

12:15: se startem nového týdne vstoupily "velké" z kanárských ostrovů do fáze "3" rozvolnění, kde na ně čekala Gomera, Hierro a Graciosa. Všude se nyní tedy řeší, co se může a co ne a také co konečně bude, až za 14 dní skončí i fáze "3" a přijde ta dlouho očekávaná "nová normalita", jak se tady to, co bylo před 86 dny, nyní jmenuje (počítadlo dnes opravdu ukazuje 14/86). Ano, je to již 86 dní, co španělská vláda rozhodla o uzavření všech hotelů a ubytovacích zařízení v zemi, aby následně během dvou týdnů z Kanárských ostrovů odjeli všichni turisté i trvale žijící cizinci, kteří přeci jen v krizové době viděli větší bezpečí v rodné zemi. Po dvou měsících bez turistů a vystřízlivění z představ, že "kanárský trh" to zvládne a že canarios nahradí aspoň z části cizince, zůstává v turistických oblastech vše zavřené, tisíce lidí jsou bez práce a státní kasu to vše stojí nepředstavitelné miliardy. Mezitím ale centrální vláda, ke všem stávajícím sociálním výdajům, dále rozhazuje plnými hrstmi, až musí centrální španělská banka kontrovat prohlášeními, že letošní pokles HDP by mohl být až 15% a že bude nutné razantně škrtat, aby se předešlo restrikcím ze strany Bruselu. Prostě takový zatím "malý Titanik". To vše za stavu, kdy země nemá již dva roky normální rozpočet schválený španělským parlamentem a stále se "jede" podle not z roku 2018, tedy podle rozpočtu pravicové vlády Mariana Rajoy. Rozpočet na 2021 se ještě ani nepřipravuje, jen se špitá, že menšinová vládní komunistická strana Podemos se svým šéfem Iglesiasem chystá dědickou daň a skutečně velké zdanění všech majetných včetně velkých korporací. A k tomu škrty v penzích. Aby se v tom čert vyznal. Tak příjemný start do nového týdne.  

Neděle 7.6.2020

15:05: podle údajů zdravotníků z dnešních 14 hodin se počet aktivně nemocných opět mírně zvýšil, nyní je 137

11:45: přes noc se statistika koronaviru na Kanárských ostrovech nezměnila, aktivně nemocných bylo dnes ráno stále 133

11:15: naše koronavirové počítadlo nám dnes ukazuje 15/85, což znamená, že dnes začíná poslední cyklus nekonečného příběhu s názvem "estado de alarma". Výjimečný stav byl vyhlášen v celém Španělsku s účinností od neděle 15/3 a dnes již víme skoro na sto procent, že skončí přesně za 15 dní. Nahrazen bude zákonem, který umožní prodloužit řadu jeho prvků po delší dobu, ale nebude obsahovat omezení mobility obyvatelstva, a to je podstatné. Přejeme příjemnou neděli. 

Sobota 6.6.2020

22:50: od začátku zdravotní krize se ve Španělsku nakazilo novým koronavirem přibližně 1 400 dětí a čtvrtina z nich skončila hospitalizována kvůli závažnosti jejich příznaků. 

22:35: pochybnosti kolem počtu úmrtí na koronavirus ve Španělsku zdá se neberou konce. Podle studie velmi prestižního zdravotnického institutu Carlos III v Madridu, mohl být počet úmrtí téměř 43 000, což je téměř o 15 000 více než počet úmrtí zaregistrovaných oddělením vedeným ministrem zdravotnictví Salvadorem Illou. 

21:35: rychlé rozvolnění a určitá nedisciplinovanost obyvatelstva předurčená mentalitou slaví výsledky, pokles počtu nemocných se zastavil a ba naopak mírně roste. Na Kanárských ostrovech je podle večerních údajů 133 nemocných. Stav na Gran Canaria je nezměněn, 38. 

12:20: od včerejšího večera se podle evidence zdravotníků nic nezměnilo, stále je 131 aktivně nemocných na všech kanárských ostrovech

11:50: pomalu se daří "lovit" informace, jak by to mohlo v "nové normalitě" vypadat. Španělská vláda totiž připravuje zákon, který po 21/6 nahradí již "politicky" neudržitelný výjimečný stav estado de alarma a zajistí dodržení některých, prý důležitých opatření. A tak už víme, že hygienické roušky tu s námi budou (v celém Španělsku) minimálně do podzimu, ale spíše až do jara, stejně tak i rozestupy mezi lidmi a asi také určitá omezení v počtech lidí a cestování. Jak to bude s cestou za kanárským sluníčkem přesně, to se dozvíme během několika málo dní, zatím se musíme jen spokojit s útržky "myšlenek" některých politiků, že třeba budou vyžadovány testy. No potěš koště, rouška, test před odjezdem, žádný kabinový kufr, to bude dovolená. Aby to pak náhodou nedopadlo s letošní dovolenou ve stylu ... "to už radši mámo pojedeme Regiojetem do té Jugošky". Tak uvidíme, nakonec, nic se nejí tak horké, jak se uvaří. Nikdo totiž neví co bude za měsíc, natož pak na podzim, kdy by podle některých měla dorazit druhá vlna. My spíš myšlenkově souzníme se Soňu Pekovou a navíc si myslíme, že když lidé (obecně) začnou zase dodržovat základní hygienická opatření, budou ohleduplní a nebudou nemocní chodit mezi lidi, tak bude vše OK. Ještě rychlý pohled na naše počítadlo, které dnes ukazuje nadějných 16 a tragických 84 a už jen popřejeme hezkou sobotu!

Pátek 5.6.2020

22:45: nejvíce nemocných, za období od konce ledna dosud, evidují zdravotníci na ostrově Tenerife (1.474), následují Gran Canaria (586), La Palma (100), Lanzarote (84), Fuerteventura (46), La Gomera  (8) a El Hierro, 3 celkem nemocní. 

22:40: smutná je statistika úmrtí s novým koronavirem: 110 pacientů zemřelo na Tenerife; 6 na La Palma; žádný na La Gomera, El Hierro a Fuerteventura, 39 na Gran Canaria a 6 na Lanzarote.

22:30: zdravotníci na Kanárských ostrovech zatím provedli 113.172 PCR testů 

21:45: podle jiných zdrojů je na Kanárských ostrovech celkem 132 aktivně nemocných osob, z toho jich je 104 v domácím léčení, 23 v nemocnicích a 5 na jednotkách intenzivní péče. 

21:05: za odpoledne se skoro nic nezměnilo, pouze jeden pacient se dočkal negativního testu. Nemocných je tak na všech ostrovech 131. 

14:35: počet aktivně nemocných na ostrově Gran Canaria po několika dnech opět klesl, aktuálně je v evidenci zdravotníků jen 38 lidí

14:20: podle aktuálních údajů počet aktivních nemocných na Kanárských ostrovech stále klesá, nyní je nemocných s novým koronavirem již jen 132. 

13:25: počítadlo nám dnes ukazuje stav 17/83, tedy už máme za sebou 83 dní v mimořádném stavu a už jen 17 dní do jeho zrušení, kdy "kanáry" vstoupí do tzv. nové normality (již jen ten název je strašný, co teprve bude mít za obsah?). Hurrrrá. Od pondělí vstupují i zbylé z Kanárských ostrovů (Lanza, Fuerta, Palma, Granca i Tene) do fáze "3" rozvolnění, pravomoci si už přebírá autonomní kanárská vláda a omezeno je jen cestování mezi provinciemi. Tedy může se (snad) cestovat do jiných provincií, ale jen pokud jsou ve stejné fázi rozvolnění. Je v tom hezký zmatek, kdo je v jaké fázi, kam se může, co se může, no, stejně to ještě nikam nelétá .... TADY si aspoň můžete najít své město nebo provincii a podívat se, v jaké fázi je. Ale lidem se už "dýchá" lépe a život je hned radostnější, jak tak koukáme kolem sebe. Zatím lidé moc neřeší, že tady nejsou turisté, protože peníze z kurzarbeitu chodí, sice se zpožděním, stejně jako jiné podpory, od června bude minimální příjem, no prostě vše se tak nějak startuje. ALE! Bez turistů se ekonomika brzy vyčerpá a na všechny ty sociální experimenty dojdou peníze, a zatím tak nějak chybí ze strany "kanárů" rozhodné slovo, kdy a hlavně za jakých podmínek se bude moci přijet. Špitá se něco o 1/7, tomu by se už dalo věřit, ale bude to s testem? Bez testu? Kdo ví .... tak hezký pátek a ještě hezčí víkend! 

Čtvrtek 4.6.2020

21:05: večerní data nepřinesla žádné změny, na Kanárských ostrovech je stále 148 aktivně nemocných. Žádné nové úmrtí, 12 uzdravených a šest nových onemocnění, taková je bilance dnešního dne

14:50: dorazily aktuální údaje ke koronaviru, tradičně ve 14 hodin. Na Kanárských ostrovech je nyní 148 (-8) aktivních onemocnění. Na Gran Canaria počet nemocných mírně stoupl, nyní evidují zdravotníci 46 aktivních případů (+4). 

10:50: podle předběžných údajů Národního statistického úřadu zemřelo na Kanárských ostrovech za prvních pět měsíců letošního roku 7 tisíc lidí. Je to o 3,1% více než ve stejném období v roce 2019. Nejvyšší nárůst úmrtí zaznamenal statistický úřad ve věkové kategorii 85 až 89 let (+77). 

09:55: podle údajů zdravotníků z dnešního rána se stav nemocných na Kanárských ostrovech nezměnil a je stále 156

09:45: ve Španělsku začíná být veselo. Již několik týdnů se "šušká", že vláda upravuje počty úmrtí na koronovirus, někdy přidává, aby získala od "soucitných" evropských sousedů nevratnou covidovou podporu na zalátání nesmyslných sociálních experimentů, jindy zase aby vylepšila image Španělska jako turistického ráje. Vše se dá snadno dokázat. Španělské Ministerstvo zdravotnictví včera informovalo Mezinárodní zdravotnickou organizaci WHO v pravidelném reportu, že Španělsko eviduje celkem 29.858 úmrtí v důsledku nového koronaviru, ale ve své tiskové zprávě pro domácí novináře uvedlo "jen" 27.128 úmrtí. Pro WHO je počet úmrtí tak o 2.730 vyšší než co se má publikovat ve španělském tisku. Jen toto úterý oznámilo Ministerstvo zdravotnictví pro WHO 813 nových úmrtí, zatímco pro domácí "publikum" vykázalo jen 34 úmrtí. Upřímně, ani se nechce dál tyto pokusy socialisticko-komunistické vlády komentovat, závěr o tom, kdo a především CO s tím vláda sleduje, nechť si udělá každý sám. Společně s Marcusem Tulliusem Cicerem bych se však přesto rád zeptal: Cui bono?

P.S. španělský Parlament včera odsouhlasil poslední a opravdu poslední prodloužení výjimečného stavu estado de alarma, tentokrát do 21/6. Již dnes se ale ví, že ho vláda promptně nahradí královským dekretem, ke kterému à propos nepotřebuje souhlas parlamentu (ten ho schvaluje až později). Aneb jak sladké je vládnutí bez nutnosti zodpovídat se demokraticky zvolenému parlamentu, že Pedro? Jinak stav našeho počítadla je dnes 18/82, jupííí! 

Středa 3.6.2020

22:15: situace ve Španělsku kolem úmrtí "s" nebo "na" koronavirus se ještě více zamotává. Španělská asociace pohřebních služeb vypracovala zprávu, ve které tvrdí, že skutečný počet úmrtí na koronavirus ve Španělsku od 14.  března do 25. května je 43 985. To je o 56,6% (15 876 osob) více, než bylo uznáno ministerstvem zdravotnictví, které za toto období připouští pouze úmrtí 28 109 pacientů. 

21:30: dvacet vyléčených a jen dva nové případy, taková je bilance dnes na Kanárských ostrovech

20:15: večerní aktualizace dat o nemoci Covid-19 nepřinesla žádné výrazné změny, jen pokles nemocných o dva pacienty, celkem je tak 156 aktivních nemocných

14:55: podle aktuálních údajů (dnes 14:00 hodin) počet nemocných s novým koronavirem na Kanárských ostrovech dále klesá, aktuálně zdravotníci evidují jen 158 pacientů. 

14:00: jednotky intenzivní péče na Kanárských ostrovech se pomalu vracejí k normální činnosti, momentálně se starají již jen o 4 pacienty s nemocí Covid-19

13:05: stav aktivních onemocnění na Kanárských ostrovech se přes noc nezměnil, stále 174. 

12:50: španělský Parlament dnes formálně schvaluje, již mezi politickými stranami s většinou v zákonodárnému sboru dohodnuté šesté prodloužení výjimečného stavu, které ještě včera mělo být poslední. Premiér Pedro Sánchez se však ve své řeči pochválil (zřejmě 27 tisíc mrtvých a 4 miliony nezaměstnaných mu nic neříkají) a uvedl, že země zůstane ve stavu poplachu (estado de alarma) „dokud riziko nezmizí“, protože „tato možnost nikdy nebyla rozmarem vlády ani neměla žádný jiný cíl než zachraňovat životy,“. Co k tomu dodat. Být diktátorem bez kontroly parlamentu a opozice se mu zřejmě nezajídá. Jinak je dnes na našem počítadle stav 19/81 a venku navzdory všem předpovědím svítí sluníčko. Takže si na závěr "vypožičám" nesmrtelnou hlášku herce Ivana Krivosudského ze slovenského "normalizačního" seriálu Miesto v dome: "Vydržať!"

Úterý 2.6.2020

21:35: statistický údaj o celkovém počtu nemocných na Kanárských ostrovech (174) je zřejmě chybný, protože stejný zdroj uvádí, že na Tenerife je 109 nemocných, na Gran Canaria 42, na La Palma 8 a na Lanzarote 3. Sečteno a podtrženo, celkem je to 162 nemocných. Ať je platný ten nebo onen údaj, jedná se o velice nízké číslo, které vzhledem k celkovému počtu obyvatel (2,3 mil.) je již de facto zanedbatelné. Epidemie, i když zde na "kanárech" vlastně ani nebyla, je pryč. Přesto nás zítra čeká prodloužení nouzového stavu estado de alarma. Ale co se dá dělat, vydržíme to ještě dva týdny, protože řečeno slovy Pepy Dvořáka z Černých baronů: "já doufám, že když se to vyžaduje, že my všeci to uděláme tak, jak má být. Protože tak je to správné, tak to má být" (VIDEO). Tak hezký večer. 

21:25: z aktuálních údajů zdravotníků, zveřejněných tradičně ve 20 hodin, zjišťujeme, že stav se od odpoledne nezměnil, stále je na kanárech 174 nemocných. 

18:30: již čtyři kanárské ostrovy hlásí 0 aktivních onemocnění novým koronavirem. Jsou to Gomera, Hierro, Graciosa a nyní se k nim přidala Fuerteventura. Tenerife eviduje 110 pacientů, Gran Canaria 42, La Palma 8 a Lanzarote 3. 

15:05: počet aktivně nemocných novým koronavirem stále mírně klesá. Podle aktuálních údajů dnes ve 14 hodin evidovali zdravotníci na všech ostrovech 174 nemocných novým koronavirem. 

09:45: večerní stav aktivních nemocných na Kanárských ostrovech se nezměnil, stále je 182. 

09:30: počítadlo výjimečného stavu nám dnes ukazuje stav 20/80, tzn. že do úplného konce všech možných i nemožných omezení nám dnes zbývá 20 dní a včetně dnešního dne jsme si již doslova a do písmene odkroutili dní 80. Svítá však na lepší zítřky, alespoň co se koronaviru týče. Příští pondělí vstoupí zbylé kanárské ostrovy do fáze "3" rozvolnění a z rozhodnutí španělského ministra dopravy bude povolen veškerý pohyb v rámci autonomní oblasti, tedy mezi všemi ostrovy. To je asi dobrá zpráva pro všechny hoteliéry, kteří se již můžou těšit na "kanárské" zákazníky, i když jich bude jistě pomálu, ale také pro všechny rodiny a známé, kteří se dlouho neviděli. Je to pozitivní zpráva ale především pro psychiku všech ostrovanů, protože život začne být konečně opravdu normální. Sice bude ještě do 21/6 výjimečný stav a v obchodech či úřadech nebo v dopravních prostředcích budou povinné roušky, ale autonomní společenství znovu získá všechny pravomoci, zmizí jediné velení z Madridu a nejvyšší autoritou na ostrovech bude opět kanárský Parlament a kanárská vláda. Předseda vlády Torres tak již bude rozhodovat o všem nezbytném v oblasti dopravy, zdravotnictví nebo vzdělávání. Zahraniční turisté zatím v červnu nepřijedou, tedy motor ekonomiky bude ještě chvíli spát. Mezinárodní mobilita bude obnovena až od 1. července, Kanárské ostrovy budou spolu s Baleárskými ostrovy pilotními projekty, které přivítají první turisty. Bezpečnost domácího obyvatelstva bude zajištěna pomocí PCR testů ze země původu u méně bezpečných zemí nebo prostřednictvím tzv. leteckých koridorů, spojujících "kanáry" se zákazníky ze zcela bezpečných zemí bez koronaviru. 

Pondělí 1.6.2020

22:35: již pátý den za sebou neevidují zdravotníci na Kanárských ostrovech žádné úmrtí pacienta, kterému byl identifikován nový koronavirus

22:25: Španělsko po těžkých týdnech zažilo první den bez úmrtí "s" koronavirem, změna metodiky stanovení "příčin" úmrtí přivodila v posledních dnech razantní pokles počtu úmrtí a nyní i den bez mrtvých "s" virem. Aktivně nemocných je však ve Španělsku stále hodně lidí - 61.926. 

22:05: večerní údaje potvrzují sestupný trend v počtu aktivních onemocnění novým koronavirem na Kanárských ostrovech, aktuálně je nemocných 182 lidí. Na Gran Canaria je 42 nemocných. 

16:10: v okrese San Bartolomé de Tirajana, kam patří i Maspalomas, je aktuálně 5 aktivních nemocných s novým koronavirem. 

15:05: žádná nová úmrtí, málo nových onemocnění a více uzdravených. Virus je zdá se na ústupu. Na Kanárských ostrovech je nyní jen 185 aktivních nemocných, z toho 41 na Gran Canaria. 

10:45: přes noc se nic nezměnilo, stav "nemocných" na Kanárských ostrovech je nezměněn - 197. 

10:05: začíná měsíc červen a snad to bude poslední měsíc nouzového stavu, který byl ve Španělsku vyhlášen s platností od 15.3.2020. Vláda slibuje, že se jedná o poslední prodloužení a pokud splní slib, bude estado de alarma prodloužen od 7/6 do 21/6 s tím, že regionálním autonomním vládám se vrátí všechny pravomoci již 7/6 a centrální vláda bude jen omezovat mobilitu obyvatelstva. Omezení pohybu, tedy cestování občanů Španělska mezi provinciemi, pak skončí posledním dnem "estado", tedy 21/6. Kanárský předseda vlády Torrés se již včera nechal slyšet, že jakmile převezme kanárská vláda zpět své pravomoci, okamžitě umožní vstup turistů na Kanárské ostrovy, zatím s podmínkou PCR testu, ale protože se jedná o likvidační podmínku (jeden test cca 80 eur, náklady pro rodinu jsou astronomické), jistě panu předsedovi někdo vysvětlí, že požadovat PCR test třeba od cestovatelů z ČR, kde "virus" de facto není a současně ho nevyžadovat od cestujícího z Madridu, kde jsou tisíce "nemocných", je tak trochu nesmysl a že bude nutné zavést systém "semaforu" jako třeba v ČR. No, však ono si vše brzy jistě "sedne" a návrat do normálu bude hladký. Naše počítadlo nám dnes ukazuje stav 21/79, tedy 21 den do konce výjimečného stavu a krásných 79 od jeho začátku. Ale nebojte, užíváme si to. Jak? Stačí se podívat na náš facebook. Tak hezký start do nového týdne. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist