Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rouška na kanárech- povinnost všude, pravidla používání

20. 8. 2020

 

Kanárské ostrovy zavádí dnem 14.8.2020 povinné roušky nejen v uzavřených, ale i v otevřených veřejných prostorách. Prezident regionální vlády Ángel Víctor Torres kromě toho oznámil i další nezbytná opatření, jako omezení nočních podniků a omezení počtu lidí, kteří se mohou setkávat na veřejnosti i v soukromí, nyní to bude jen deset osob. Vláda také zcela zakázala večírky a párty na výletních lodích. 

Text vyhlášky, kterou se upravuje nošení roušek, zákaz kouření, omezení činnosti nočních podniků a pod. najdete ZDE

Předseda vlády Kanárských ostrovů, Ángel Víctor Torres, dnes po mimořádném jednání vlády předstoupil před novináře, aby je informoval o vážné situaci, kdy na Kanárských ostrovech je téměř 30 aktivních ohnisek koronaviru  a většina z nich vznikla nedodržením základních nařízení v "nočním" životě a na rodinných shromážděních.

Vláda Kanárských ostrovů proto schválila soubor opatření, která zahrnují povinné používání roušek a respirátorů nejen v uzavřených veřejných prostorách, ale také v otevřených prostorách, tedy na ulicích či plážích a to i za situace, kdy lze dodržet bezpečnou vzdálenost. Obecně platí, že všechny osoby ve věku šesti let a starší mají povinnost nosit roušku na „veřejných ulicích, ve všech veřejných venkovních prostorech a v jakémkoli uzavřeném prostoru pro veřejné použití nebo v tom, který je přístupný veřejnosti, bez ohledu na udržování mezilidské bezpečné vzdálenosti nejméně 1,5 metru “.

Na plážích je rouška povinná při příchodu a odchodu a při procházce po pláži, při koupání a opalování se není nutné mít roušku nasazenou. POZOR! Pokud se opalujete ve skupině lidí, kteří spolu nebydlí a není možné dodržet bezpečnou vzdálenost 1,5 metru, je nutné si roušku nasadit. 

Stejný princip jako na plážích platí i v restauracích, když host sedí a konzumuje, nemusí mít roušku. 

Vláda také zakázala kouření ve veřejných otevřených prostorách, pokud nelze dodržet bezpečnostní odstup a zásadně omezila noční život, když se vrátila k pravidlům, která byla platná do 20. června, tedy do stavu tzv. fáze 3 rozvolnění. 

Prezident Kanárských ostrovů, Ángel Víctor Torres, vážně varoval zejména mladé lidi, že nejsou nezranitelní a pokud se nepřizpůsobí zpřísněným opatřením, mohou způsobit vážné rozšíření nemoci. 

Na tiskové konferenci Torres zdůraznil, že Kanárské ostrovy stále vykazují příznivější čísla než zbytek Španělska, s 22 případy na 100 000 obyvatel za poslední dva týdny, což je čtvrtina celostátního průměru (ve zbytku země 96 na 100 000), ale jeho vláda je znepokojena rychle rostoucími ohnisky z posledního týdne.

Torres poznamenal, že 95% infikovaných z nových ohnisek zjištěných na ostrově Gran Canaria je mladších 30 let, na Tenerife je to 85%. 

Předseda vlády vyzval své spoluobčany, aby byli zodpovědní a vzpomněli si, že Kanárské ostrovy byly v období výjimečného stavu a následného uvolnění „vzorem pro všechny“. 

Vláda je také připravena více chránit nejzranitelnější skupiny obyvatel, jako jsou starší a nemocní lidé, pomocí například pomocí opakovaných testů všech zaměstnanců domovů s pečovatelskou službou a podobných sociálních center.

Torres prohlásil, že je zvlášť znepokojen tím, co se stalo s nočním životem, kde lidé ztrácí zábrany a to jak uvnitř nočních podniků, tak na improvizovaných večírcích, kde nejsou dodržována bezpečnostní opatření vyžadovaná od všech občanů. Vláda se kvůli nezodpovědnosti mladých lidí rozhodla přitvrdit preventivní opatření. 

Od pátku 14. srpna vstupuje v platnost opět nařízení platné do dne 20. června, jehož článek 4.2 stanoví: „Kluby a jiná zařízení pro noční život mohou pro veřejnost otevírat výhradně venkovní prostory a pouze s konzumací u stolu. Kapacita na terasách musí být omezena na 75% a musí být zachována bezpečná vzdálenost min. 1,5 metru mezi židlemi a stoly, nebo, pokud to není možné, musí být použita rouška. Je zakázáno provozovat taneční prostory."

Vláda dále oznámila, že zakazuje s okamžitou platností párty a večírky na rekreačních lodích, kde nelze dodržet bezpečnou vzdálenost. Nadále zůstávají v platnosti zákazy všech festivalů a koncertů. 

Vláda mimo toho znovu stanovila limity na společenská a rodinná setkání, od zítřka se bude moci setkávat jen maximálně deset osob. Toto opatření o maximálním počtu osob musí být splněno jak mimo budovy, tedy na terasách, plážích, v parcích, na střešních terasách nebo na ulici, ale také uvnitř budov, tedy v restauracích, kavárnách či soukromých domech a soukromých zahradách. To vše pod přísnou sankcí. 

Jak uvedl prezident Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres na tiskové konferenci, úřady sice nemůžou „vstoupit do domů, ale chystáme kontroly, abychom zajistili dodržování této povinnosti.“

Další podrobnosti budou zveřejněny v oficiálním věstníku zítra 14/8. ZDE

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist