Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čtvrtek 17. prosince 2020

faro-maspalomas-1930.jpg

Dnes pokus číslo 2 o nový formát s více různorodými informacemi, tak mi držte palce :-) snad nám maják v Maspalomas svítí na lepší budoucnost. 

Tenerife je uzavřená. Kanárská vláda rozhodla, že Vánoce budou na Kanárech bez možnosti cestovat na tento ostrov. K tomu přidala zákaz nočního vycházení na Tenerife, omezení restaurací a další speciality. Více info u nás na webu.

Covidová situace mezi jednotlivými ostrovy je výrazně rozdílná. Zatímco Tenerife má 226 nových případů na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny, na Gran Canaria evidují jen 48 případů. Tenerife snad i dokonce vede v celém Španělsku. Hoteliéři volají, stejně jako v létě, kdy to hořelo na GC a na Tene byl klid, o detailním informování cestovních kancelář po jednotlivých ostrovech. Ministryně cestovního ruchu na Kanárských ostrovech Yaiza Castilla to ale vidí úplně jinak. Prý cílem vlády není dělit ostrovy, protože "Kanárské ostrovy se prodávají jako regionální značka, nikoli jako ostrovní značka“. Zajímavé, že v létě její ministerstvo přišlo právě s nápadem, prezentovat Tenerife jako bezpečný ostrov, když Gran Canaria se trápila. Nemusíte hádat, odkud  ministryně je. Skoro z Tenerife, tedy spíše z Gomery. 

Antigen nebo PCR? Státní rada, poradní orgán ústřední vlády, vydala nepříznivé stanovisko k vyhlášce kanárské vlády, která povolila při vstupu antigenní testy. Stanovisko Rady není závazné, je však prvním krokem státní správy ke zrušení nařízení, tedy spíše k zahájení právního sporu. Inu, proč by španělská vláda něco dělala pro turisty kteří vozí na Kanáry 15 miliard eur ročně, když důležití jsou imigranti, kteří nevozí "nic" a stojí španělskou pokladnu 150 mil eur ročně. Ještě by mohly být Kanáry z turistů ekonomicky nezávislé na Španělsku a mít zaječí choutky, takhle jsou pěkně ožebračené a potichu. A co na tom, že antigen stojí turisty 25 eur a PCR klidně 150 eur. Je také zajímavé, kdo testy vyrábí a dováží, a kdo se cítí poškozen stávající kanárskou vyhláškou. Raději dá španělská vláda miliony eur migrantům, než by přispěla turistům na pokrytí nákladů na testy. A tak je tady máme, všude. A začínají být pěkně drzí a arogantní (vlastní zkušenost, opakovaná). Inu, zlatý sen se nekoná a letadla zpět již létají. Bude hůř. 

Migranty vracet nechceme! Nejsilnější opoziční španělská strana ve španělském parlamentu Partido Popular zablokovala návrh pravicové strany VOX na ukončení financování neziskovek, které spolupracují s mafiemi na importu migrantů a požadavek na okamžitý návrat všech ilegálních imigrantů do zemí původu. Senátorka VOX Yolanda Merelová požadovala v parlamentu okamžitý návrat nelegálních přistěhovalců do jejich zemí původu; kontrolu a dohled námořnictva ve vodách blízkých Mauritánii, Alžírsku nebo Maroku za účelem okamžitého návratu těchto osob do bezpečného přístavu; zesílení úsilí proti nelegálním imigračním mafiím i těm, kteří s nimi spolupracují, ať už jsou to nevládní organizace, společnosti nebo jednotlivci, a ukončit situaci, kdy tisíce lidí riskují život při hledání falešně lepšího světa.

Peníze jak pro koho, ale hlavně sledovat ty, kteří kritizují. Místo toho, aby šly peníze potřebným Canarios (80 tisíc závisí na charitě) a ekonomičtí imigranti se vraceli do zemí, odkud přišli, tak španělská vláda rozhodla o uvolnění jen letos dalších 53 milionů eur na pokrytí potřeb žadatelů o azyl a osob tzv. požívajících mezinárodní ochranu (podotýkáme, že Španělsko již více než 3 roky dluží Kanárům 2,5 miliardy eur na infrastrukturu a ročně má deficit kolem 150 miliard eur, které platí Evropa). Kromě toho španělská vláda dala zelenou k jednorázové dotaci ve výši 30 milionů eur na činnost Červeného kříže pro přijímání migrantů. Tomu červenému kříži, který vyzývá vládu a bezpečnostní složky, aby se zaměřily na lidi, kteří tzv. humanitární pomoc a hlavně migraci kritizují na sociálních sítích. Aneb mor svobodného názoru se musí potírat pěkně v zárodku. 

Migranti nám nerozumějí, měli by se tedy asi vrátit. Každé ráno jsou vidět desítky migrantů jak sedí na lavičkách kolem pláže v Arguineguín. Nejinak je tomu v jiných místech, na jihu Gran Canaria jich je celkem 6 tisíc. Srocují se ráno, v poledne ne, to asi spí a jedí, ale hlavně večer. Kouří, pijí, kde na to berou peníze ví jen Červený kříž a různí šmelináři, kteří se na nich přiživují. Nervozita místních stoupá, na sociálních sítích to houstne, policie žádá migranty, aby nevycházeli, ti se tomu smějí. Jeden z migrantů řekl novináři: „Nerozumíme tomu. Neudělali jsme nic špatného. Šli jsme se jen projít a nabít naše mobilní telefony do telefonního automatu, ale nic jiného. Najednou na nás křičelo několik lidí a pronásledovali nás až k hotelu.“ Inu, možná by stačilo, kdyby ekonomičtí imigranti (nikdo jiný sem stejně nepřijíždí), nebydleli v all inclusive hotelech kategorie 4* a neměli diety, které utrácejí za kredit telefonů a alkohol. A nežili bez práce život, o kterém se Canarios ani nezdá a navíc za jejich peníze. A kdyby se vrátili domů. Jak jednoduché, milý Watsone. 

Jednoduše a stručně. Prezident VOX, Santiago Abascal, migrační situaci charakterizoval stručně: "Z dlouhodobého hlediska nelegální přistěhovalectví zastavíme pouze tehdy, pokud dnes přijmeme drastická opatření. Musíme vyslat do Afriky jasnou zprávu, že kdokoli vstoupí do Španělska nelegálně, nebude nikdy legalizován“. Není co dodat. 

Kanáry trápí migranti a celé Španělsko krize a předseda vlády si užívá párty se známými. Párty a soukromé návštěvy ve státních rezidencích La Mareta a poté v Las Marismillas, lety státním tryskáčem pro kamarády, vše za peníze daňových poplatníků. To je "soukromý" život španělského předsedy vlády. Senátoři Partido Popular María Teresa Ruiz- Siller, Juan Vázquez a Rubén Moren považují přístup předsedy vlády za „ostudu“. „S tisíci úmrtími na pandemii (70 tisíc) za zády, s brutální hospodářskou krizí a omezením občanů, aby se pohybovali a žili co nejméně, prezident vlády organizuje soukromé večírky se svými kamarády, které platí všichni Španělé“. A přitom by stačilo zavést ve Španělsku jako povinnou četbu Mňačkovu knížku "Jak chutná moc" a bylo by na dvacet let "vymalováno". Příběh Mňačka je jednoduchý: "fotograf Frank se na pohřbu svého bývalého přítele, v posledních letech života komunistického funkcionáře a morální trosky, zamýšlí nad tím, co je moc a co je jejím důsledkem. Nebezpečí, že funkce spojená se značnou mocí odlidští člověka, zdeformuje ho, učiní z něho povolný nástroj zla, je příběh nadčasový, stále aktuální." Rozhlédněte se kolem sebe. 

Arnaldo Otegi, duše a tělo teroristické baskické organizace ETA řekl: „Ani nás neohnou, ani nás nezlomí, prostě nedáme se zkrotit!" Více není k této problematice co dodat. Není pochyb o tom, že ETA byla "vojensky" poražena, ale problém je v tom, že vládní strany PSOE a Podemos nyní zbytečně legitimizovali její dědice. Arnaldo Otegi je součástí této ohavné skupiny osob, která nikdy neodsoudila použití teroru k dosažení politických cílů a podporovala atentáty, únosy a vydírání. Otegimu by se nic nestalo, kdyby jasně a jednoznačně odmítl teroristický duch ETA, ale to by pro něj bylo to samé, jako by popřel sám sebe a svou minulost. Vzdal by se nechutných ideálů, které dávaly smysl jeho životu teroristy, zabijáka. Španělsko je země s úžasnou demokracií, která začala v roce 1975 procesem přechodu od diktatury Franca, zatímco Otegi a jeho soudruzi ji chtěli zničit. Je smutné, že ti, kteří nenávidí Španělsko a Španěly, si dnes vychutnávají světla ramp a potlesk vládních socialisticko-komunistických vládců. 

A na závěr Král. Emeritní král Juan Carlos I se chce vrátit domů, nevím jestli je nemocný a nebo se mu již v Emirátech nelíbí, ale své daňové záležitosti vyrovnal. Myslíte, že je na místě člověka, kterému by měli všichni dnes ve vládě a Parlamentu děkovat, že si užívají výsad vzešlých ze svobodných voleb a výhod demokratického státu, stále ostrakizovat? Nebylo by spíše na místě ctít emeritního Krále, aby byl zachráněn ten současný?  Zdá se ale, že nikoho presumpce neviny nezajímá, všude slyšíme z úst komunistů z Podemos jen to, že je nutné nahradit monarchii republikou. Radikální levice prostě chce emeritního Krále ve vězení. Zdá se, že kola dějin se opravdu vrací do 30. let minulého století, jen pár dní před začátek krvavé občanské války. Zdá se, že pokud nebude předseda vlády Sánchez dostatečně silný a konzistentní, čeká Juana Carlose I osud jeho dědečka Alfonsa XIII. Upřímně, nechápu, jaký cíl sledují ti, co už dva roky boří ve Španělsku vše normální. Bez ohledu na chyby, kterých se emeritní Král dopustil, jsem přesvědčen, že je velkým vlastencem a byl vždy výborným králem, veřejným zaměstnancem, který mohl využít situace a pokračovat v diktatuře určené generálem Franco, zatímco on se rozhodl zemi převést přes rozbouřené moře do přístavu jménem demokracie. To vše vidím, i když nejsem Španěl. Vidím lidskou bytost, která je ničena. Nic nenaznačuje tomu, že došlo ke korupci a emeritní král byl z politického hlediska ovlivněn. Je ale pravdou, že dary neměl přijmout a pokud je přijal, měl je zdanit. Pochybil, svou vinu uznal, věci snad napravil a chce se vrátit domů. Kdo má morální právo mu bránit? Jen ti, kteří nenávidí současný demokratický systém. 

Hezký den. Karel

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist