Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čtvrtek 29. října 2020

pedro-hlava-v-dlanich.jpeg

Události ve Španělsku i na kanárech nabírají spád, tak se na ně pojďme rychle podívat. 

Začnu tím, co kanáry trápí nejvíc a to je imigrační vlna. Příliv jaderných inženýrů se v posledních dnech zastavil, ale nikdo se nemusí bát, na vině není lepší ostraha schengenských hranic anebo zásah španělských vojenských lodí (je tam jen jedna) u pobřeží Senegalu či Mauritánie, pašeráky a obchodníky s lidským utrpením zastavila předpověď počasí a výstraha meteoslužby AEMET na nebezpečí v podobě až 8 metrových vln kolem všech kanárských ostrovů. Víte, převrácené lodě a několik desítek mrtvých imigrantů by nebylo dobrou reklamou na plakátech v náborových imigračních střediscích. Zásoba chudáků, kteří museli opustit svůj domov, zejména v Mali, protože tam zuří doslova válka mezi islámskými radikály a francouzským (brzy i českým) kontingentem je ale dostatečná, jen v Mauritánii jich je více než 5 let v utečeneckém táboře nedaleko pobřeží přes 60 tisíc. Dost na to, aby se našlo pár tisíc zoufalých a tedy odhodlaných na nebezpečnou plavbu přes Atlantik. 

Příliv inženýrů se oslabil také proto, že my tady na kanárech máme výbornou 4G síť a v Africe se telekomunikační společnosti také nenechávají zahanbit. Prostě všichni imigranti mají chytré telefony (kde berou data je mi záhadou, ale asi ten roaming pro ně není tak drahý) a tak se v Mauritánii a Senegalu minulý víkend rozkřiklo, že je na molu v přístavu Arguineguín dočasně plno a že se musí pár dní počkat, až doběhne karanténní lhůta a těch 1.400 ilegálů ,pokrácených" o pár jedinců s covidem, co si to namíří buď do kanárských nemocnic a nebo do tábora na molu v Arinaga, bude rozmístěno do hotelů. Což se aktuálně i děje, k molu najíždějí luxusní turistické autobusy, se kterými jinak jezdí zahraniční turisté z letiště či na výlety, nabírají ilegální imigranty, kteří byli týden na přístavním molu s krysami, jako sociální zařízení používali moře, znečistili pobřeží v délce kilometru a nyní jistě nemají žloutenku, tyfus, úplavici, bezpříznakový covid a podobné radosti a rozváží je po hotelech. Která ubytovací zařízení to jsou, ale španělská vláda pečlivě tají, pustila jen informaci, že ve čtvrtek v poledne je na molu v Arguineguínu cca 600 imigrantů a zbytek (4.500) si již užívá all inclusive s volným pohybem. A tato rozvážka do hotelů je prý výborná pro ekonomiku našeho ostrova, protože se můžou vrátit zaměstnanci hotelů do práce, dostávají výplatu a dodavatelé zase fakturují za služby a jídlo, které hotelům poskytují. Že jsem se zbláznil? To si opravdu myslíte? Ne nebojte, to jsem jen po obědě kouknul na informační weby.

Takže si můžeme oddychnout, humanitární krize na přístavním molu je dočasně odvrácena a můžeme zase čekat na další plaváčky. Prostě nekonečný příběh a dokud těch 60 tisíc uprchlíků, co čeká v tom táboře v Mauritánii nebude na kanárech, budeme mít asi o zábavu postaráno. I když, další utečenci jsou v táborech v Senegalu a v dalších zemích, to prostě bude pokračovat plynule dál až ... až Evropa definitivně podlehne. Odvrácena je ale nejen humanitární, ale i ekonomická krize a už se tady u nás na kanárech nikdo nemusí bát o práci (nikdy už žádná práce totiž nebude). Aspoň tak si to určitě myslí španělská vláda, jinak by imigranty do hotelů nerozmisťovala, protože rychlejší způsob ekonomické vraždy tohoto souostroví se asi nedá vymyslet. Už se vůbec nikde nepíše o tom, že by se imigranti měli vracet, jen se na nás valí informace, že nějaký soudce si myslí, že podmínky v internačním zařízení jsou pro imigranty nedůstojné, nebo že bude nutné využít prázdné byty, zabavené bankami za neplacení hypoték a také byty, které nevyužité zůstaly z dob krize 2008-2009. To nevymyslíš, tady jsou tisíce bezdomovců, lidí, kteří ne vlastní vinou bydlí v podmínkách neslučitelných s 21. stoletím, tady někdo přijde o práci a seberou mu byt a vyhodí i s rodinou pod most a TEĎ!! Ubytujeme tam ilegální imigranty. Proboha, co ti canarios komu udělali, že se s nimi takhle zachází, to nechápu. 

Ale pojďme na skok do Madridu ... víte, až vám někdo bude tlouct do hlavy, že česká vláda omezuje práva a že vše je v Čechách špatně, tak se koukněte k nám do Španělska, uvidíte, že může být ještě hůř. Určitě vás to naplní nezměrným optimismem. Ale o čem mluvím. Asi před hodinou si španělský parlament de facto schválil půlroční prázdniny. To je co? Půl roku doma s poslaneckým platem a kdyby nedej Bože někdo něco chtěl, budu hlasovat na dálku, hezky od bazénu, ze zahrady. Hlasy poslanců komunistické koalice PSOE + PODEMOS (to je ta koalice, co bude mít za půl roku vládnoucí roli zakotvenou ve španělské ústavě a předseda té větší partaje se bude nechat oslovovat Vůdce) podpořili totiž ještě poslanci ERC, PNV, Ciudadanos, Más País, Compromís, BNG, PRC a Teruel Existe. Lidovci z Partido Popular se aspoň zdrželi (asi je hryže svědomí, že minulý týden nehlasovali "nohama"), stejně tak i poslanci z Bildu. Ti odvážní, co byli proti, ti si zaslouží, aby si je každý pamatoval. Byli to poslanci z Vox, Foro Asturias a CUP. 

Takže výjimečný stav máme v celém Španělsku až do 9.5.2021, parlament se scházet nebude, taky proč, vláda, ta hodná vláda co nám začne zvedat daně a co dovedla tuto zemi k počtu 50 tisíc mrtvých s covidem, k rozvrácené ekonomice, morálními kolapsu, tato vláda bude vládnout dekrety. Těmi dekrety, kterými dříve vládl generál Franco, na kterém šéfové vládní koalice nemůžou nechat niť suchou. To nevymyslíš. Na každý pád vláda bude vydávat dekrety a pak, možná, až někdy (pokud někdy) skončí výjimečný stav, bude tyto dekrety zpětně schvalovat parlament. Ale nikdo neřeší co bude, když nějaký dekret něco způsobí, zaviní a pak bude zrušen. No to nic, to je další kapitola. K ní třeba někdy jindy. 

A čím to dnes uzavřít? Třeba tím, že španělskému diktátorovi (pardon, to jsem předběhl dobu o pár týdnů, samozřejmě premiérovi) Pedro Sánchezovi se ani neuráčilo, v tomto historickém hlasování o bezprecedentním omezení ústavou garantovaných práv občanů, v parlamentu zůstat, čelit otázkám a vyslechnout si projevy šéfů ostatních politických stran. Velký Pedro vše delegoval na svého "slona v porcelánu" ministra zdravotnictví Illu a utekl jako malý kluk. Oficiální výmluva odchodu premiéra z parlamentu kolem 11 hodiny dopoledne spočívá v tom, že bude mít v 18:30 hodin videokonferenci Evropské rady. Zřejmě si potřeboval vyměnit ponožky a utáhnout kravatu. Lepší facku demokracii už asi nikdo nikdy nevymyslí. Co to naznačuje, či spíše potvrzuje do budoucích týdnů, nechám na úvaze každého z vás. Za mě je to tak, že poté, co si spočítal hlasy pro výjimečný stav, tak dal Pedro jasně najevo, co si o ostatních myslí. Že to je zřejmě jeho největší životní politická chyba, si v té době nepřipustil. Pro budoucnost Španělska je ale tato jeho chyba tím pověstným paprskem světla k budoucnosti. 

Tak zase někdy příště a dívejte se na svět s optimismem! Mohlo by být ještě hůř. Můžeme taky skončit třeba jako protoplazma. Viděl jste ten fujtajbl někdy? Vždyť vono to teče, představte si, mohli jsme také téct dolů po schodech do biografu. 

Tak hezký den

Karel

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ano, bude hůř

(Tomáš Večeřa, 3. 11. 2020 9:32)

Asi všude na světě. Je zbytečné se tím trápit, prostě přijde, stejně jako špatné počasí. Přijde ekonomický propad, přijdou vlny hloupých migrantů nepoužitelných k čemukoliv rozumnému (časem dostanou i volební právo), vylezou latentní konflikty jako je třeba ten Arménie/Azerbajdžán, bude se válčit, bude se umírat.
Co je ovšem zajímavé jsou otázky:
- bude hůř všude stejně? Asi ne. kde bude méně hůře?
- bude hůř všem stejně? Asi ne. Komu bude hůř méně?
A možná důležitější otázka:
- půjde někde přímo o život? Asi jo. Ale kde to bude nebezpečnější? Protože pokud nejde o život, jde o....
Z tohoto pohledu jsou Kanárské ostrovy možná dobrý flek, válka tady nebyla, i když všude byla, to se asi zopakuje. Jídlo se tady dá současnými technologiemi s odsolováním vyrobit asi docela v dost velkém množství, láva je úrodná, energie se dá vyrobit z větru, ze slunce, dá se tady žít velmi nenáročně, bez topení/chlazení bez množství šatstva a bot. Jasně máme tady blízko Senegal, ale to asi není tak neřešitelné, protože ostrov se dá asi ubránit, kdyby se chtělo (a ono se asi chtít bude). Atd atd...

 

 

 
TOPlist