Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neděle 10. ledna 2021

20210108_141629.jpg

Začneme něčím radostným. Tlaková níže, přeměněná na bouřkovou frontu, dostala jméno Filoména a okrajem zasáhla Kanárské ostrovy. Přinesla, vyjma starostí silničářům a zimy v domácnostech, především tolik potřebné srážky. Ostrov je po letech konečně "zelený". Přehrady v horách Gran Canaria se plní a již dnes množství vody garantuje pro zemědělce dva roky vody na zavlažování. Místní říkají, že se vrací sedm "studených let" a předvídají do jara ještě dvě takové bouřkové fronty. Snad se dočkáme po 9 letech "přetékajících" přehrad. Foto a video z hor plných vody najdete na našem RAJČETI anebo na YOUTUBE kanálu. 

Žlutá hvězda je tady ... "Vstup na některé akce a do zařízení by mohl být podmíněn negativním testem na onemocnění COVID-19. V pondělí to na tiskové konferenci připustil vicepremiér Karel Havlíček. Již nyní ministerstvo zdravotnictví plánuje systém, kdy by například restaurace mohly samy ověřit, zda jsou jejich hosté očkovaní proti koronaviru. Ti by poté nemuseli na testy." Takovou informaci přinesl server aktualne.cz a CNN Prima news. Umíte si představit, že při vstupu k "Pinkasům" stojí bachař a načítá váš očkovací QR kód? Že ne? Tak počkejte měsíc dva.   

Čtu ve španělských médiích, že na kapitol zaútočili fašisté. Tak nevím, proč se každému, kdo protestuje, musí říkat fašista. Tady ve Španělsku je to také móda. Asi by si autoři těchto přirovnání měli něco přečíst, co to ten fašismus vlastně byl a je. Těch otázek kolem prezidentských voleb v USA je tolik, že si toho snad raději přestanu všímat. Pořádek si musí amíci udělat sami. Jedno ale vím jistě: volby mají být o tom, že volí ten, kdo dojde do volební místnosti a prokáže svou totožnost. Všechno ostatní se dá zmanipulovat. 

Jinak, žádná země, podle mého, není imunní proti propuknutí podobných jevů v době hospodářské, sociální nebo politické krize. V tomto případě je to příznak hlubokého rozdělení, které v americké společnosti existuje a které neskončí "odstraněním" Trumpa. Je velmi pohodlné vymítat vnitropolitické démony obviňováním současného prezidenta, ale disociace mezi městskými elitami a druhou polovinou země přetrvá. V těchto dobách by byl zapotřebí v USA prezident s prestiží a společenským respektem bez ohledu na příslušnou stranu, jako byl Wilson, Roosevelt nebo Eisenhower, ale takový nikde není. Mám obavy, že elitářský pár Biden - Harrisová, zastupující výrazně se levicově přetvářející Demokratickou stranu do stylu "Hillary", není ten správný balzám na společenské rány, který americká společnost potřebuje. Mám obavy, že příkopy mezi "jihem" a "severem" se budou dále prohlubovat. 

Ještě jedna myšlenka: blokování účtů prezidenta USA na sociálních sítích informačními giganty prokazuje, že Facebook či twitter jsou silnější než kterákoli vláda světa a že jsou schopni, plně nadnárodně a nezávisle na zákonech, svrhnout kohokoliv demokraticky zvoleného. Zamysleme se dále, kdo že to rozhoduje, co je pravda? Kdo cenzuruje amerického prezidenta? Znáte toho člověka, který u každého "tvítu" určoval, jaký je? Zda je pravdivý nebo ne? Já ne a to mne děsí.  Ale Orwell se musí usmívat. A to vůbec nepřemýšlím o tom, co vše nám, obyčejným smrtelníkům, může "blokovat" či podsouvat google a manipulovat tak s námi. Třeba podle historie našeho vyhledávání anebo podle toho, co prostě někdo chce, aby občan ve vyhledávači našel. Goebels musí blednout závistí, jak to je najednou všechno jednoduché. 

Aktuální UPDATE k digitální cenzuře: vše je v pohybu a tak si normální lidé, kteří nemají rádi cenzuru, našli novou platformu Parler, tedy takový twitter bez cenzury. A reakce gigantů Google, Apple a Amazon se dostavila záhy. Parler již není v obchodech s aplikacemi s omluvou, že společnost dostatečně nekontroluje obsah na své platformě, tedy spíš ji nekontrolují ti správní a spravedliví, kteří to s námi myslí tak dobře. Takže kdo má Android, rychle stahujte z webu Parler. Od zítřka nebude týden fungovat, Amazon platformě totiž vypnul servery. A týden to potrvá, než vše zase "poběží".

A teď se pochlubíme: ve Španělsku je prý už třetí vlna koronaviru. Odborníci odhadují, že ji nastartovaly vánoční kontakty. Je to prostě stále lepší. Už se ví dopředu, co bude.Třetí, čtvrtá či pátá vlna. A pak asi tsunami. Inu, bylo to vlastně rok co rok, vždy v lednu a únoru byla na Kanárech i ve Španělsku chřipková epidemie. Jen se letos jmenuje kovidová pandemie. A podle rychlého průzkumu se ukazuje, že mytí mozků zabírá a že stockholmský syndrom stále funguje. 60% obyvatel Španělska chce ještě přísnější opatření, nejlépe karanténu.  

Vtírá se mi do mysli dotěrná otázka: co když ta vakcína, kterou nám nyní politici představují jako jediné řešení, nezabere? Co potom, když systém zjišťování a měření nové verze chřipky je nastaven doslova k sebezničení evropské civilizace, protože viry, i ty chřipkové, tady prostě byly, jsou a budou a pokud budou, tak se testováním vždycky naleznou? Co pak? Není čas se vrátit k praxi, naposledy uplatňované před Covidem, při "normálních" chřipkových epidemiích, tedy vše řešit podle počtu skutečně nemocných a ne infikovaných? 

Agenda 2030 Španělska ve vládním programu v bodu 10.7 MIGRACE A MIGRAČNÍ POLITIKY (ZDE) říká: „Usnadňovat řádnou, bezpečnou, pravidelnou a odpovědnou migraci a mobilitu lidí, mimo jiné prostřednictvím provádění plánovaných a dobře řízených migračních politik.“ Víc se to nerozvádí. Takže to zkusím rozvést já: Kdykoliv se nám zachce, tak přivedeme přes Španělsko do Evropy kohokoli se nám zachce, v objemech, které určíme my, … hlavně ale své plány sepíšeme tak neurčitě, že si s vámi zatočíme jak budete chtít. Proto doporučuji číst volební programy politických stran až do konce a zvláště pak ty části, které jsou napsané drobným písmem :-)

Už půl roku je obtížné cestování, sportovní i kulturní život byl utlumen. K návratu do normálu má pomoci očkování. Nikdo ale zatím najisto neřekl, po jaké době se bude nutné přeočkovat. Odborníci očekávají, že bude nutné očkování obnovit přibližně po jednom roce. Skutečná doba ochrany poskytovaná vakcínou se ale stále vyhodnocuje v klinických studiích. Takže, chápu to správně, že jednou za rok bude v Česku akce Bororo, očkování sedmi milionů občanů minimálně, transporty vakcín za doprovodu armády, reportáže připitomělých reportérů, a hlavně? Nepředstavitelné náklady zdravotních pojišťoven? Jedna vakcína Pfizer stojí 12e a dává se dvakrát, tedy 2 krát 12 eur krát sedm milionů a každý rok. A považte, že lidí je pak na celém světě 8 miliard. Nebo dokonce víc? 

Hnutí Lidé PRO Mikuláše Mináře v prosinci ohlásilo, že půjde do parlamentních voleb, pokud získá 500 tisíc podpisů. Se sběrem potřebných podpisů situace nevypadá nejlépe. Od chvíle, kdy byl spuštěn web, což už je více než měsíc, podepsalo prohlášení jen 23 tisíc lidí. Jde tedy o 4,6 procenta z cílového počtu. Sám šéf hnutí ale na to, jak dosavadní sběr podpisů vypadá, nijak nereagoval. Zdá se, že žádný strom neroste do nebe. Kdyby Miki ohlásil tehdy v červnu 2018 před plnou Letnou, že do toho jde, měl na to vyvolat předčasné volby. Prostě Letná a nejen ta, stála za ním. Takhle ho polovina má za zbabělce a druhá za vy**ránka. 

Kromě ministerské kontroverze, kdy španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa je na "útěku do komunálu", trápí Španělsko i pomalá míra očkování - při této rychlosti, jak ji zveřejnil web OKDIARIO, by očkování celé cílové populace (33 milionů lidí) trvalo více než sedm let. Plyne z toho ponaučení i pro Českou republiku: ne všechno co dělá česká vláda, musí být nutně (v Evropě) nejhorší. 

Král Felipe VI varoval levou stranu politické scény ve Španělsku, že ústava „je svobodnou a demokraticky rozhodnutou cestou španělského lidu“ a zdůraznil, že „jsme k ní všichni bezpodmínečně zavázáni, protože to je původ legitimity všech pravomocí a institucí státu. Legitimita se každý den obnovuje jejím respektováním. Tento vzkaz Král vyslal v době, kdy jsou ze strany výkonné moci zamýšleny úpravy ústavního textu, zejména hlavy II, týkající se koruny. Jako velmi důležité vidím vyjádření k této situaci vrchního velitele španělských pozemních sil, generálporučíka José Rodríguez Garcíi, který zdůraznil ve svém vyjádření svůj „nejabsolutnější respekt a loajalitu“ ke Králi, „coby garanta hodnot zakotvených v ústavě“. Jestli toto nestačí zastavit Iglesiase a jeho ultralevicový tým, tak pak už nevím. 

100 % Čechů má omezený pohyb a zákaz vycházení, pouhých 0,0082 % z nich je ve vážném covidovém stavu. A co myslíte u nás na Kanárech? Nemocí si prošlo 28.809 lidí, to je 1,338% z celkových 2,153.389 obyvatel a ekonomika stojí. 1,338% populace. Opakujme si to každý den ráno, to nás slušně nakopne. Btw, skutečně jsou rozhodující čísla "nakažených"? Nebo je to šíření poplašných zpráv? Nemá se spíše mluvit o nemocných? O ohrožených? Co se to s námi proboha děje!

A na závěr něco skutečně pro zasmáníRosa Pérez Garijo, politička a vrcholová představitelka ultralevicové strany Unidas Podemos ve svém tweetu kritizovala, že „všechny katastrofy mají ženské jméno: Dana, Gloria, Filomena ... Covid je také ženského rodu“. Zpráva, která vyvolala velkou kritiku a výsměch, byla následně odstraněna. Chápete myšlení voličů, které dají takové "osobě" hlas? Já ne. Ale Podemos má v průzkumech 11%. 

Přeji hezký večer. Karel

 

 

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist