Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neděle 13. prosince 2020

inmigracion_0.jpg

Dnes zkusíme nový formát postřehů, prostě více informací z různých soudků, snad se to nezvrhne jako vždy :-) …

Už i kanárská média se učí informovat o některých věcech velmi specifickým způsobem. Vidí jen kouř, ale oheň jako by nebyl. Informují totiž jen o tom, že se k hotelu, kde jsou ubytovaní „nepravidelně příchozí“ vydali obyvatelé města Arguineguín a tam vykřikovali hesla nesouhlasu s jejich přítomností. O tom, že předtím banda nezletilých „nepravidelně příchozích“ zmlátila muže za to, že se zastal několika dívek, které čelily sexistickým urážkám migrantů, ale ani slovo. Jinak to přeci ani nejde, informace, že „nepravidelně příchozí“ dělají něco špatného, není v souladu s objektivním zpravodajstvím a evropskými hodnotami. Jsme svědky preventivní autocenzury jako za časů velkého Fojtíka a jeho Hlavní správy tiskového dohledu. 

Kanárské ostrovy čelí největší migrační krizi od roku 2006, letos je aktivní zejména marocká cesta. Majorita migrantů připlouvá z Maroka (letos asi 17 tisíc z celkových 21,5 tisíc) a jsou slyšet různé informace o tom, že mladí migranti jsou před cestou na Kanáry naverbováni tajnými službami, vybaveni falešnými doklady, financemi, slušnou znalostí španělského imigračního práva a kontakty na španělské pevnině, kam hned po propuštění (migrant může být podle španělských zákonů zadržen max na 72 hodin) směřují. Na letišti na Gran Canaria si zakoupí letenku a jedou za svým kontaktem. A to přesto, že jim bylo již předáno rozhodnutí o vyhoštění a že jsou po příchodu na Kanáry všichni zapsáni do registru ADEXTRA, který by teoreticky měl sloužit k tomu, aby se zabránilo jejich volnému pohybu do té míry, že nebudou moci nastoupit na loď nebo letadlo a po zaplacení letenky cestovat z Kanárských ostrovů na poloostrov. Prostě a jednoduše, někdo v Maroku našel (nebo vytvořil) „díru“ v informačním systému španělského ministerstva vnitra a využil ji okamžitě k masivnímu přesunu několika tisíc Maročanů do Španělska. Sice všichni mají příkaz k vyhoštění, ale kdo je teď kde bude ve Španělsku či Schengenu hledat. Že je to velké bezpečnostní riziko, je více než jasné.

Věc může mít širší souvislosti. Španělsko je jedinou zemí (Evropské unii je to naprosto jedno), která se ještě brání uznání svrchovanosti Maroka nad Západní Saharou, bývalou španělskou kolonií a vytvoření Velkého Maroka a splnění snu dynastie Alawitů, která vládne v Maroku již od roku 1666. Někdo by si řekl: o co jde, o hromadu písku? Ale opak je pravdou a vše bylo jasné hned několik hodin po té, co Trumpova administrativa spolu s oznámením velkolepého vojenského kontraktu uznala svrchovanost Maroka nad Západní Saharou a totéž naznačila i Velká Británie, která tak učiní jen co „vypadne“ z EU. Proud událostí po čtvrtečním uznání na sebe nedal dlouho čekat: narovnání vztahů s Izraelem, vyjádření izraelských investorů, že předají technologie pro ziskové pěstování plodin v území s malým výskytem vody a tím to nekončí. Hlásí se další investoři, Západní Sahara je bohatá na fosfáty, ropu, plyn, uran a měď. Nezanedbatelný je i rybolov. Kromě toho, víte, tato země je velmi vhodná pro instalaci větrných a fotovoltaických parků, tak hodně, že Británie chce investovat do podmořského kabelu a obejít v dopravě energie na ostrovy španělskou a francouzskou rozvodnou síť. A na to vše si tak trochu pomýšlelo Španělsko a bránilo Maroku v plném převzetí území své bývalé kolonie. Nyní se ale, zmítané vlastními vnitropolitickými problémy a migrační krizí, nezmohlo ani na slovo odporu. 

V Maspalomas se jako každoročně sešly na „turistickém fóru“ desítky zástupců cestovních kanceláří a firem, pracujících v tomto sektoru. Ještě před několika týdny si mnoho z nich, pod dojmem krášlených mediálních zpráv o vše řešících vakcínách myslelo, že se bude na setkání jednat o světlejší budoucnosti tohoto sektoru, ale opak byl pravdou. Hned v první den přišla „morová“ zpráva z velké Británie, která na své občany, vracející se z dovolené na Kanárech, uvalila karanténu. Naděje, že Britové přijedou na Vánoce a Silvestra zhasla jedním tweetem britského ministra. A v pátek, kdy Fórum končilo, přišla rána do vazu, když Německo oznámilo lockdown. To znamená, že nepřijedou ani Britové, ani Němci. Že je to vážné potvrdily následně i další zprávy z Německa, že cestovní gigant TUI se neobejde dále bez státní pomoci ve výši 5 miliard eur. O podobnou pomoc ostatně ihned ve čtvrtek večer požádaly španělskou vládu i svazy kanárských podnikatelů v cestovním ruchu, Kanárským ostrovům hrozí až 50% nezaměstnanost a krize nevídaných rozměrů. Hotely zejí prázdnotou a v Maspalomas je nejvíce slyšet čeština. Co víc k tomu dodat, když z Prahy létá jedno letadlo týdně.

Jinak, víte že migrační krize se nevyhnula ani Baleárským ostrovům?  Letos dorazilo na lodích k břehům těchto středomořských ostrovů celkem 740 osob, z toho 560 dorazilo na ostrov Mallorca a 144 na Ibizu. Meziročně je to nárůst o nějakých 240%. 

Aniž bych to chtěl nějak zakřiknout, v posledním týdnu výrazně poklesl počet „nepravidelně příchozích“ na Kanáry. Pojďme zkusit pátrat, proč tomu tak je. Nejprve se podíváme z okna a na předpověď počasí a zjistíme, že skoro nefouká, oceán je klidný, žádná bouře se nikde v okolí nekoná, prostě byl velmi klidný týden. A připlulo jich snad bez pár necelá stovka. Takže počasím to nebude. Není to náhodou tím, že se objevil na světě nový pokyn španělského ministerstva vnitra, který zpřísňuje dozor nad těmi, kteří přijedou na lodích na Kanárské ostrovy? Zachytil jsem jednu malou zprávičku uloženou někde na nenápadném místě jednoho webu, že se zintenzivní kontrola pohybu „nepravidelně příchozích“. Těm osobám, kterým lze prokázat, že se na Kanárské ostrovy dostali lodí a jsou registrováni v registru ADEXTRA (evidenci ilegálů), by měl být podle policejních zdrojů předán příkaz k okamžitému vyhoštění. V každém případě těmto osobám bude odebrán pas a budou mít povinnost se pravidelné prezentovat v Centru pro kontrolu cizinců (CERCOREX)a to do doby jejich návratu do země původu. Tento systém by měl znemožnit cestování migrantů z ostrovů do Španělska a potažmo do celé Evropy. Nikde jsem ale nenašel zprávu, proč to trvalo 8 měsíců, kdy se 17 tisícová marocká armáda v klidu a spořádaně přesunovala do Španělska.

Myslím si, že španělské úřady si konečně uvědomili, že to, co se stalo v Nice, když Tunisan, který ilegálně přijel do Evropy přes Lampedusu, pronikl v rámci Schengenského prostoru do Francie a spáchal trojitou džihádistickou vraždu, se může (samozřejmě že nemusí) opakovat. Lze si představit reakci veřejného mínění, která by nastala, pokud by kterýkoli z těch, kdo využili tzv. kanárskou migrační cestu a následnou nedostatečnou kontrolu pro cestu z Kanárských ostrovů na pevninu, spáchal podobný zločin. Vždyť stačilo jen pár machistických projevů ke třem dívenkám v Arguineguínu a již se k hotelu s migranty sjížděli lidé z mnoha koutů ostrova a padaly výkřiky jako "Vypadněte", "Zločinci", "Pryč z hotelů" a podobně.

Až bude někdo nejen v Čechách hledat řešení ekonomické krize, měl by se seznámit s názorem Eduardo Garzóna, ekonomického mozku Unidas Podemos, strany španělské vládní koalice. Tento bratr ministra Alberta Garzóna našel klíč k řešení dramatické ekonomické krize, kterou Španělsko za socialisticko-komunistické vlády trpí: zahájit tisk nových bankovek a to bez omezení. Ekonom z Izquierda Unida (IU je frakce Unidas Podemos, jsou to de facto ultrakomunisté) představil tuto důmyslnou práci v sérii zpráv na Twitteru, ve kterých uvádí: „Peníze jsou lidským objevem a lze je vytvářet bez omezení. Evropská centrální banka vytvořila ve velmi krátké době biliony eur. Ale pouze aby podporovala finanční trhy, ne reálnou ekonomiku. To je problém, ne to, že neexistují žádné finanční prostředky.“ V nedávné debatě s Juanem Ramónem Rallem přednesl Eduardo Garzón svou teorii ještě kreativnějším způsobem: tvrdil, že veřejný dluh není problém, protože stačí, aby vláda vytiskla více peněz na jeho zaplacení. A mimochodem, tyto peníze by "umožnily státu najímat více státních zaměstnanců a tím definitivně ukončit nezaměstnanost". Podle Eduarda by nebyl problém, mít „roční inflaci ve výši 5-10%, pokud budou mít všichni zaručeny slušné pracovní podmínky.“ 

Na okraj těchto šíleností podotýkám, že se vládní koalice zřejmě chystá k odchodu od eura a vytvoření vlastní měny, protože jinak by (při znalosti elementárních pravidel eurozóny) nemohl něco podobného říct. Na první pohled je však jasné, že se Eduardo ekonomii učil ve Venezuele u Cháveze a Madura, protože přesně tak, jak on predikuje, se vyvíjela ekonomika v této komunistické zemi k dnešním inflačním výsledkům ve výši milionů procent. Uvádím to jen proto, abyste věděli, kdo že je ve Španělsku ve vládě. Ano, Unidas Podemos má kořeny ve Venezuele, z financí Madura byla založena, je s ním úzce spojena, z financí z Íránu se drží na světě a je ve španělské vládě. A jejím základním heslem je: Španělsko, demokracie, republika, feminismus. Tedy mají v plánu změnu státního systému z monarchie na republiku, co dodat. 

No a na úplný závěr něco pro zasmání, i když je to čistá pravda. Pochází totiž z úst marockého pašeráka migrantů, který jen za říjen a listopad vydělal na migraci 70 tisíc eur. Stačilo mu k tomu vypravit směr Kanáry sedm lodiček

„Nyní je velká poptávka, lidé přicházejí z celého Maroka a ceny rostou. Všichni zaplatí za tajnou cestu na Kanárské ostrovy 2 000 eur, o 500 eur více než v létě a dvakrát tolik jako před rokem. První věc je najít kapitána. Není to vždy snadné, ale platíme dobře, 5 000 eur za cestu. Kapitán je vždy Maročan s dvojí (i španělskou) státní příslušností nebo doklady, po příjezdu se maskuje ve skupině imigrantů a po několika dnech se vrátí letadlem. Kromě nákladů na pořízení lodě musíte koupit i přívěsný motor (25 koní) a benzín, celková investice se pohybuje ve výši kolem 20.000 eur. Další výdaj je za zprostředkovatele, který shání migranty, za provizi ve výši 200 eur za každého cestujícího.  Největší výdaj je na úplatek pro vysoce postaveného policistu, který zajišťuje, aby námořní dohled té noci prostě nefungoval. Ten si vezme 10 000 eur za loď, tedy stejně jako mám já. Pokud mi to zaplatí španělská vláda nebo Evropská unie, zítra přestanu posílat migranty na Kanárské ostrovy. Mám dvě dcery a potřebuji si vydělat na dům."

Že je to pěkný návod na podnikání, co? 

Tak hezkou a ničím nerušenou adventní neděli. Karel

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist