Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neděle 18. října 2020

gumovy-clun.jpg

Pokud věříte tomu, že na takovém gumovém člunu se dá překonat Atlantik mezi západoafrickým pobřežím a Kanárskými ostrovy, tak nemusíte pokračovat v čtení, vám už není pomoci.

Pokud vám na snímku připadá něco zvláštního, pak čtěte prosím dál a pozorně se podívejte na titulní fotografii gumového člunu, na kterém se tísní přes třicet lidí a média nám k tomu tvrdí, že překonal Atlantik od Afriky na Kanárské ostrovy a lidé museli být zachráněni. Pokládám to za naprostý nesmysl. Když pominu vlny, přetížení, stabilitu člunu, který není na takovou plavbu uzpůsoben, tak nemohu minimálně přejít spotřebu benzínu. Ten, kdo někdy jezdil na lodi tak ví, že se sice nedá přesně spočítat, ale dá se odhadnout. A odhad zodiacu, na kterém sedí 30 dospělých ve vlnách Atlantiku, je minimálně 25 litrů na hodinu provozu. A pokud je minimální vzdálenost mezi Afrikou a ostrovem Gran Canaria 150 km přímou čarou (reálná plavba přes vlny a v silných proudech však vypadá jinak), pak při maximálně dosažitelné rychlosti kolem 15-20 km/hodinu je nutné mít k dispozici na 8-10 hodin plavby minimálně 200 litrů benzínu.

A teď se podívejte na fotografii člunu a odpovězte si sami. Ano, nikde žádný barel, sud, ale jen motor s nádrží max 30 litrů a potom dva malé modré kanystry na zádi, každý maximálně 20 litrů. Stále ještě věříte pohádkám o přeplutí Atlantiku na takovém člunu? Říkáte, že sud mohl být na člunu a když byl prázdný, že ho vyhodili? Tak mi potom řekněte, kde ten sud „cestoval“. Prostě a jednoduše: člun (většinou při jedné akci několik člunů) byl pašeráky na větší lodi vyvezen do Atlantiku, tak 30 až 40 kilometrů od ostrova Gran Canaria a potom s vlastním pohonem dojel na pobřeží „kanárů“.

Myslím, že více není co dodávat. Pohledem posledních několika měsíců musí být každému, kdo sleduje (třeba) naším prostřednictvím dění na Kanárských ostrovech, zcela jasné, že Kanárské ostrovy, Španělsko a potažmo celá Evropská unie je ve válce, v nevyhlášené, nevyžádané, nechtěné, ve válce s pašeráky lidí, kteří zneužívají naivity a především nouze lidí, a ve válce se zločinnými režimy ve většině afrických zemí, které jsou zdrojem imigrantů. Nedopusťte, aby evropský kontinent byl zaplaven lidmi, kteří naivně věří v lepší život a neuvědomují si, že Evropa nemůže uživit další miliony lidí jiné kultury, sociálních či pracovních návyků, jiného náboženství. Bojujte za zrušení všech návrhů na zcela nesmyslnou jednotnou evropskou migrační politiku, která by v nárazníkových zemích umožnila poskytnout azyl de facto komukoliv, kdo připluje z Afriky a prohlásí se (bez dokladů) třeba za občana Mali, který prchá před islámskými teroristy anebo za pronásledovaného z důvodů náboženských či rasových a nebo sexuálních a následně ho „distribuovat“ podle určených povinných kvót do libovolné členské země EU, která by se musela o jeho integraci postarat.

Nevěříte, že takové požadavky existují? Mýlíte, a to velmi hluboce. Například Viceprezident a ministr financí Kanárských ostrovů Román Rodríguez (NC) a starosta města Santa Cruz de Tenerife José Manuel Bermúdez (CC) se toto pondělí shodli, že řešením migrační krize je, že přistěhovalci, kteří dorazí na ostrovy, budou neprodleně převezeni do Evropy. "Vážený" pan starosta města Santa Cruz de Tenerife, José Manuel Bermúdez, dokonce prohlásil, že zajistit okamžitý tranzit imigrantů do Evropy je to, co je pro ně „skutečně“ humánní cestou v jejich cíli a v hledání lepšího života. Europoslankyně za Spojenou levici, Sira Rego a levicový politik Manuel Pineda, oba z Valencie, pak vedeni bohulibým úmyslem "zastavit protiimigrační vlnu extrémní pravice v Evropské unii" představili  tento týden ještě více ultralevicovou alternativu k návrhu Paktu o migraci a azylu Evropské komise. V této oblasti je podle nich, v boji proti odmítání přistěhovalectví (čtete dobře!), klíčové zavedení kvót na rozdělení uprchlíků, podpora hostitelských území a upřednostňování svobody tranzitu migrantů přes různé členské státy. Bůh ochraňuj Evropu, nezbývá než dodat. 

Přijetí tohoto azylového systému, navrhovaného lidmi, kteří o migraci a jejích přímých následcích buď reálně vůbec nic nevědí a nebo vědět nechtějí, protože žijí za vysokými ploty svých sídel, vystavěných z peněz daňových poplatníků, by bylo největším zločinem na odkazu našich předků, kteří po staletí budovali naši evropskou civilizaci. Řešení špatné politické a ekonomické situace v Africe, zmítané porušováním základních lidských práv a svobod, nespočívá přeci v tom, že přijmeme tisíce, desítky tisíc, stovky tisíc, miliony Afričanů a rozmístíme je po Evropě. Řešením je společně ovlivnit dění v afrických zemích tak, aby v nich nevládly mafie a aby tyto země poskytly svým občanům normální budoucnost. Řešením je vytvořit účinný a efektivní systém ochrany schengenských hranic a založit hotspoty EU na africkém území, kde by byly posuzovány žádosti o azyl tak, aby se zamezilo pašerákům obchodovat s lidmi a aby neumíraly desítky a stovky nevinných v hlubokých vodách Atlantického oceánu.

Migrační krize, kterou v současnosti Kanárské ostrovy prožívají, je zatěžkávací zkouškou nejen pro pracovníky Červeného kříže a zdravotníky, ale také pro obyvatele ostrovů, mezi něž se hrdě hlásím. Není lehké procházet ulicemi Maspalomas, San Augustínu, Arguineguínu, Puerto Rico, Las Palmas a dalších turistických center a na místo turistů vidět mladé vyjukané Afričany věkem kolem 20 let a jejich tázavé oči, zda i já se přidám k těm, kteří na ně něco (většinou neslušného) budou volat. Ano, od nepaměti, co lidstvo lidstvem jest, totiž funguje pravidlo, že zlo plodí pouze zlo. Lidé na kanárech se bouří a přibývají extrémní názory. Po právu lidé upozorňují na to, že imigranti dostávají od státu větší pomoc než samotní Španělé. Nenávidí imigranty proto, protože oni sami jsou chudí, nemají práci a velice citlivě vnímají, že veřejné zdroje jsou pro migranty v neomezené míře. Migranti, na rozdíl od sociálně slabých canarios, jsou ubytováni v luxusních hotelech, mají kvalitní a pravidelné stravován včetně tropického ovoce a kvalitní zeleniny, dostávají kapesné, které jim umožňuje nakupovat v obchodech. Nevidět to může jen slepý a nemluvit o tom může jen hloupý.

Každý den se dočítáme, kolik připlulo, většinou na lodích s vlastním pohonem, nových ilegálních imigrantů. Například v pátek dorazilo na Gran Canarii, Tenerife a Fuerteventuru 312 přistěhovalců. Včera to bylo 226 a dnes v neděli, kdy píši tento blog, již dalších 200. A není to tak dávno, před dvěma týdny, kdy během návštěvy španělského ministra pro imigraci za 36 hodin připlulo na kanáry skoro 1200 imigrantů. Prostě pašeráci panu ministrovi ukázali, kdo je v této hře pánem, jinak se to vykládat nedá. Bohužel ale začíná být stále více jasné, že španělský stát není nakloněn přijímat nějaká opatření proti vládám Maroka a Mauretánie či Senegalu a nezdá se, že by ho zajímaly obrovské náklady, které vlnou ilegální imigrace vzniknou a které logicky budou chybět jinde, v pomoci vlastním občanům.

Rád bych, abych předešel případným kritikům, že mé blogy o imigraci jsou jak z dílny české SPD (ano, i takoví lidé mi píší), na tomto místě jasně a srozumitelně vyjádřil své dlouholeté stanovisko (již od dob tzv. syrské krize 2015):

Ano, musíme poskytnout útočiště imigrantům, pokud jsou v nouzi.

Ano, musíme jim poskytnout nezbytnou zdravotní péči.

Ano, musíme jim zajistit slušné životní podmínky, po dobu nezbytně nutnou k vyřízení jejich případné žádosti o azyl. 

Ano, je nezbytné jim zajistit právo na spravedlivé azylové řízení.

Ano, je nezbytné neúspěšným žadatelům o azyl zajistit rychlou a bezpečnou dopravu do země jejich původu a nebo tranzitu.

Ano, je nezbytné chránit jejich životy a nedopustit, aby zbytečně umírali ve vodách Atlantiku.

Ano, ano a ještě jednou ano.

To vše ale neznamená, že budeme hluší a slepí. Že budeme opomíjet vlastní spoluobčany v nouzi. To neznamená, že budeme jednu „skupinu“ lidí zvýhodňovat před druhou.

Mé ano totiž v žádném případě neznamená, že v jedné zemi, na jednom ostrově, bude žít jedna skupina lidí v nuzných podmínkách a v závislosti na milodarech z potravinové banky, bez práce a bez životní perspektivy, navíc bez možnosti to změnit a za ledového nezájmu vlády a potom druhá skupina lidí, která připluje a jen díky tomu, že přepluje Atlantik, dostane zdravotní péči, ubytování v hotelech, oblečení, diety, mobilní telefony a třikrát denně kvalitní a teplé jídlo.

S tím nemohu v žádném případě souhlasit. Tady nejde o rasismus, tady jde o zdravý rozum.

Zásadně nesouhlasím s názorem, vyřčeným státní tajemnicí pro migraci Hanou Jalloul, která v rozmístění imigrantů v hotelích vidí formu státní pomoci tomuto sektoru. Tajemnice doslova řekla, že … „Dočasným rozmístěním 3.300 imigrantů do hotelových komplexů na Gran Canaria jsme přispěli k aktivaci sektoru zasaženého krizí COVID-19“. Nesmysl za nesmyslem.

Naopak, rozmístění imigrantů v hotelích s plnou penzí a instruktory pro volnočasové aktivity, v dnešní době, kdy účet na facebooku má skoro každý penzista anebo dítě, ale hlavně „chytrý“ telefon s připojením na internet má každý imigrant, povede okamžitě k tzv. call efektu směrem k imigrantům, kteří do dnešního dne váhali s cestou na Kanárské ostrovy. Současně však rozmístění imigrantů v hotelích a desítky fotografií migrantů volně se pohybujících v parcích, na sportovištích, promenádách, plážích povede k odmítnutí Kanárských ostrovů i u toho zbytku turistů, kteří i přes covidový kolaps plánovali vyrazit k nám na dovolenou. Což v konečném důsledku povede logicky ke kolapsu kanárské ekonomiky a ještě větší nouzi těch, kteří stojí na okraji společnosti a nebo k tomuto srázu mají nakročeno. A těchto lidí je jen na Kanárských ostrovech závratných 30%.

A s tím nemohu souhlasit, ani teď ani nikdy v budoucnu. 

Hezkou neděli. Karel

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist