Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pátek 14. srpna 2020

 

Dnes jen krátce, ono vlastně ani není o čem rozumném psát. Protože, kanárská vláda dnes zavedla roušky vždy a všude, omezila diskotéky, počty lidí a tak vůbec, ani se mi o tom nechce rozepisovat (info).

Po nejnovějším vývoji „koronavirové pandemie“ vyhlídky na „přiměřeně“ přijatelnou zimní sezónu v oblasti cestovního ruchu na Kanárských ostrovech zanikly. Stručně řečeno, nikdo nepřijede. Nebo vy si umíte představit penzisty ze severu Evropy, jak chodí po plážích a ulicích s rouškami? Ty penzisty, kteří se vždy vyznačovali svlečením do půl pasu a denně nachozenými kilometry? Ty penzisty, kteří k nám jezdili za sluníčkem a utíkali z Evropy před chřipkou? Ti pojedou do země, kde se nosí roušky? Nesmysl. Hotely už proto zaznamenaly první razantní pokles počtu rezervací, přesně podle nárůstu počtu infekcí v posledních dnech, kterými nás každý den zásobují hyperaktivní média. Co na tom, že 95% „nakažených“ jsou kanárská (nedisciplinovaná) omladina a pouze 85% z nich jsou s příznaky nemoci, kterou nikdo ani pořádně nespecifikoval a ten zbytek jsou ilegální imigranti. Jak je to vyřčeno, tak to již nikoho dále nezajímá, prostě si „to“ žije svým životem.

Dnes zpřísněný „zákon o nové normalitě“ to nezlepší. Lidé v Evropě čtou zprávy, nedělejme si iluze o jejich kvalitě a objektivitě a příslušná reakce se dá očekávat. Na zimu na „kanáry“ jezdí prostě sever Evropy a již nyní se dá sledovat podle zemí volný (nebo spíš strmý) pád rezervací a zájmu. Stačí načíst weby leteckých společností, to co stálo ještě nedávno na říjen kolem 400 eur, je nyní za hubičku.

Navíc mnoho lidí v Evropě nevidí tu tenkou hranici mezi Španělskem a Kanárskými ostrovy. Čtou či slyší „ve Španělsku se NĚCO“ a vztahují to automaticky i na kanáry. Bez šance s tím něco dělat. Vývoj na pevnině ve Španělsku prostě vyhlídky kanárů nezlepšuje. Regiony Madridu a Baskicka nebo Katalánska byly aktuálně v řadě evropských zemí zařazeny na černou listinu a pro všechny jsou v tom „maglajzu“ i kanáry, taková je realita. Nejistota je pro mnoho turistů aktuálně prostě příliš velká.

Britský trh, tedy rezervace britských touroperátorů na kanárech, již na zimu zaznamenal pokles až o 80%. Cestovní kanceláře logicky přesměrovávají hosty do jiných turistických destinací, jako je Turecko nebo Řecko. Současná nařízení kanárské vlády jsou v Británii ostře sledována. Touroperátor Jet2 hned oznámil, že na Kanárské ostrovy bude létat znovu až od 23. srpna, a ne od 15. srpna, a ještě pokud to zákon dovolí. To je již o týden později, než bylo plánováno. TUI bude pravděpodobně následovat, ačkoli to ještě není oficiální. Letecké společnosti včetně Ryanair se v nabídce sedaček směr kanáry také nepřetrhnou, aktuálně na léto klesl počet sedaček nabízených z Velké Británie do Španělska o 65%, na zimu je v současné době nabídka o 60% nižší. Prostě karanténa při návratu funguje, Boris může slavit. Německý trh raději nebudu komentovat, právě dnes německá vláda zakázala „Španělsko“, i když kanáry v tom omezení nejsou. Ale to, jak jsem psal výše, buď nikdo nevnímá a nebo si říká, dnes ve Španělsku, zítra na kanárech.

Ale to není všechno. I národní (španělský nebo kanárský) cestovní ruch začíná klesat, a to razantně. Nejistota v zemi roste. Dnes a denně se na kanárech objevují zprávy o nových nezaměstnaných, o nových ukončení práce. Odborníci odhadují, že přibližně 30% zaměstnanců v průmyslu ztratí v srpnu práci. Přibližně 50% veškerého ubytování je stále uzavřeno. Neočekává se, že se tato situace změní. Alespoň ne v blízké budoucnosti. Navíc vládní podpora (kurzarbeit alias ERTE) je ve hvězdách.  

Předseda Asociace kanárských hotelů FEHT José María Mañaricúa říká: „Je to ničivé, v některých případech se daří náklady stále pokrývat, v dalších je to již nemožné. Obsazenost hotelů se daří plnit pouze o víkendech, díky tuzemským turistům, ale za cenu zvýhodněných nabídek. Během týdne se téměř nic neděje. Vzhledem k současnému epidemiologickému vývoji bude zimní sezóna velmi slabá, pokud nedojde ke zlepšení zdravotního stavu," pokračuje Mañaricúa.

Mnoho hotelů, které otevřely na léto, uvažuje opět o uzavření, byť jen opět na krátkou dobu. Nedostatek hostů je prostě příliš vysoký. Míra obsazenosti ve většině podniků je kolem 15%. Spoléhat se na „místní“ turistický trh a na návštěvníky ze Španělska byla prostě zásadní chyba, zahraniční „dovolenkáře“, ochotné utrácet, prostě nikdo z domácích nikdy nemůže nahradit. Spoléhat se na domácí „turisty“ bylo důkazem podnikatelské naivity a sebestřednosti, to je dnes již více než jasné. Navíc pro kanářany je signifikantní, že jejich „dovolenková“ aktivita zaniká s termínem oslav Virgen del Pino a začátkem školního roku. Kdo tady kdy v této době byl, tak ví, že s úderem 10. září se jih ostrova vylidní. Prostě kanářani našetřili, v červnu až září utratili a po začátku školního roku je již nikdo nikde neuvidí.

Bůh ochraňuj kanáry. Hezký den.

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hlad

(Tomáš Večeřa, 15. 8. 2020 10:34)

Tohle zastaví až hladové bouře. Jenže to bude pozdě pro spoustu lidí, kteří budoucí otřesy nepřežijí - slabí, nemocní, hloupí. Doufám, že se mýlím, ale zatím jsou moje obavy naplňovány dost přesně.

 

 

 
TOPlist