Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pátek 21. srpna 2020

Jako možný kontakt nemocného koronavirem byl pan XY také testován a byl pozitivní na COVID-19. Neměl žádné příznaky, z nařízení lékařů měl zůstat doma dva týdny v karanténě. Ale bylo léto, kamarádi byli na plážích, v klubech, bavili se a on musel být doma. Právě tehdy ho však pozvali na rodinnou narozeninovou oslavu v Tejedě, ve středu hor Gran Canaria a on neváhal ani chvilku, prostě nechtěl si ji nechat ujít, nechtěl sedět doma, když mu nic  vlastně není. Nyní je infikováno čtrnáct z účastníků této oslavy a dalších pět je v karanténě.

Ne, to není legrace, ani jsem si to nevymyslel, to je realita života zde na kanárech, to je odraz mentality, i když, nechci místním křivdit, takové případy se jistě najdou i v jiných zemích. Mladí se chtějí bavit, jejich „nemoc“ je většinou bezpříznaková, zapčíkají si, maximálně den dva zůstanou doma a hotovo. Jinak je tomu ale se staršími a těch je právě v horách našeho ostrova většina. Půl roku, hlavně díky karanténě a díky policii a armádě, která znemožnila pohyb obyvatelstva po ostrově, se podařilo starší generace na horách ochránit a okresy jako Artenara, Tejeda, Valleseco či Aldea se mohly pyšnit vekou nulou. Vše je ale pryč, logicky, s volným pohybem to muselo přijít. Smutné je ale to, že stačilo dodržet lékaři nařízenou karanténu.

Situace je ale špatná na celém ostrově a potažmo na celých kanárech. Špatná myslím proto, že čísla „infikovaných“ rostou bez kontroly a systém počítání a z toho vyvozování nějakých opatření je prostě „nějak“ nastaven. Nepatřím mezi panikáře, naopak si myslím, že v případě koronaviru se jedná o respirační onemocnění, které se snadněji přenáší a virus je nebezpečný jen tehdy, když se oslabený (nemocí, věkem) jedinec setká s větším počtem nakažených a doslova a do písmene dostane „virovou nálož“. Přesto je mi jasné, že po skvělém jaru, kdy se kanáry mohly chlubit skoro nulovými počty případů, musela přijít rána. Prostě lidé jezdí sem a tam, mezi ostrovy, na pevninu, přijíždějí turisté, ilegální imigranti. Dobře to pojmenoval Miguel Ángel Ponce, pneumolog ve Fakultní nemocnici dr. Negrína v Las Palmas de Gran Canaria, který řekl, že „infekce na Kanárských ostrovech jsou způsobeny importovanými případy, nočním životem a letní společenskou relaxací“. Současně vyslovil velké zklamání nad nedostatečnými kontrolami na ostrovních letištích. Za největší problém považuje ale ty, „kteří přijíždějí z naší vlastní země, z poloostrova, protože epidemiologicky je Španělsko nejhorší země v Evropě“.

A je to venku, konečně někdo pozvednul oči „ze svého dvorečku“ a pojmenoval problém správnými slovy. Takže žádní turisté, jak si tady většina lidí myslela a myslí (a bohužel myslet bude), ale vlastní, co přilétají na prázdniny, dovolenou, ze španělské pevniny za rodinou na Kanárské ostrovy. Ti měli být prioritně kontrolováni a jim měly být prováděny PCR testy, protože je prostě léto a teď k nám jezdí hlavně Španělé, navíc když Britové mají zaracha a Němci a spol. se tak trochu bojí. Testy měly být prováděny podle epidemiologického stavu v té dané konkrétní zemi, odkud se přilétá. To měla požadovat kanárská vláda nekompromisně po té centrální a souhlas si doslova vynutit, protože Španělsko je, aspoň co se statistiky případů Covid-19 týká, opravdu černou ovcí Evropy. Ale to by nesměl v čele naší kanárské vlády být bratr (myšleno politicky) předsedy španělské vlády Sáncheze, protože oba jsou z momentálně vládnoucí socialisté strany PSOE. No a logicky ten místní předseda proti tomu madridskému nepůjde. A tak raději sedí, mlčí a čeká, až to praskne. A bohužel k tomu není daleko.

Za posledních 24 hodin bylo na Gran Canaria 151 pozitivních testů (záměrně nepíši nemocných, protože rovnítko se tam prostě nedá dát) a ty počty skutečně neklesají, ba naopak. Na všech ostrovech to bylo 184. Vláda sice včera rozhodla o uzavření nočních klubů a omezila provozní dobu restaurací a návštěvy v domovech seniorů, ale to už nic nevyřeší. Bohužel pozdě se objevují hlasy, že se připravuje karanténa Las Palmas, ale ta měla přijít tak před týdnem nejpozději. Situace se už vymkla z ruky a spěje k nejhoršímu. K tomu, že německá vláda brzy prohlásí Kanárské ostrovy za rizikovou oblast a na zimu nikdo nepřijede. To bude po zákazu pro Brity doslova rána do vazu kanárské ekonomice.

Proč se domnívám, že k zákazu německá vláda přistoupí? Odpověď je jednoduchá. Německý institut veřejného zdraví Roberta Kocha (RKI) prohlašuje území za rizikovou zónu, pokud je na 100 000 obyvatel týdně (za posledních sedm dní) detekováno více než 50 pozitivních nálezů koronaviru. Na rozdíl od zbytku Španělska jsou Kanárské ostrovy prozatím považovány za bezpečnou destinaci, která dala ostrovnímu turistickému odvětví auru optimismu, ale nedávný nárůst případů spíš přináší chmury na čela hoteliérů.

Za uplynulý (13.8. – 20.8.) týden bylo na Kanárských ostrovech zaregistrováno 1.006 nových případů COVID-19, zatímco za týden od 11.8. do 18.8. to bylo 633 nových případů, trend je tedy více než jasný. Těch 633 případů bylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel „jen“ 29,4, ale aktuální počet 1.006 nových případů je v přepočtu na 100 tisíc obyvatel rovných 46 a tak k překonání magické hranice „50“, kdy Německo bude muset vydat zákaz, chybí doslovný krůček. Ještě markantněji je trend vidět ve srovnání s předchozím týdnem, kdy souostroví zaznamenalo 424 nových případů, což odpovídalo 19,7 případům na 100 000 obyvatel.

Matematické výpočty překročení hranice, tolerované Německem, jsou jasné: pokud by bylo za týden zjištěno více než 1 070 případů, Německo by zakázalo svým občanům cestovat na Kanárské ostrovy, ty by se automaticky z pohledu RKI staly rizikovou destinací. Navíc do hry vstupuje i další faktor, o kterém se příliš nemluví a to, že prostě na kanárech se testuje méně než v jiných zemích Evropy a někteří epidemiologové mluví o tom, že kdyby se testovalo tak jako v celém Španělsku, Kanárské ostrovy by už dávno byly bez turistů stejně jako zbytek země. Ale nepředbíhejme, možná budeme chytřejší už dnes ve 14 hodin, kdy se zveřejní další data.

A tak se věci trochu znalý pozorovatel koronavirového cvrkotu na kanárech ani nediví hoteliérům, že se v týdnu ústy svého předsedy „západní“ hotelové federace Ashotel Marichala vyslovili poměrně ostře pro okamžité zavedené testů pro všechny, kdo přijíždějí na kanáry. Hoteliéři totiž vidí, jak přibývají storna rezervací velkých touroperátorů a chápou, že pokud v zimě nikdo nepřijede, nastane ekonomický kolaps s nezaměstnaností klidně přes 50%. Taktně však podnikatelé pomlčeli o tom, co udělat s těmi nedisciplinovanými, kteří žijí zde a kteří si myslí, že svět je jeden nekonečný mejdan, bez práce a za evropské půjčené peníze. Intenzivní mobilita mladých lidí po celém ostrově Gran Canaria, skutečně letos v nebývalém rozsahu, a k tomu absolutní nezájem o dodržování jakýchkoliv (i necovidových) pravidel mezilidské hygieny, to je to, co zde spustilo řetězovou reakci aktivních případů koronaviru. Prostě, menšina mladých nechápe, co po ní zbytek společnosti chce. Nechápe, že i když s některými nařízeními může jedinec bytostně nesouhlasit (jako já s rouškou), tak přesto je součástí té společnosti a musí se přizpůsobit. Anebo to chápe a právě proto pravidla porušuje, to je druhá možnost. Za časů Puškina se hrála „ruská ruleta“, dnes na pláži u baru vidíte desítky lidí, kteří mají roušku někde u pasu a záměrně nechávají kolovat plastový kelímek a náustek od „šíšy“. Je hodně smutné číst vyjádření zdravotnického personálu, kteří například při „trasování“ kontaktů mluví o „velmi nespolupracující menšině“, mluví o neochotě sdělit kontakty, aby se zabránilo dalšímu šíření. Mluví také o neochotě, pokud jde o provádění testů PCR a dodržování karantény lidí, kteří byli pozitivně testováni. 

A vláda a úřady nic, jakoby žili v jiném časoprostoru, slepí, hluší. Jen zakazují noční kluby a zavírají dříve restaurace. Ale i slepý vidí, že zdroje nákazy nejsou omezeny jen na hlavní město ostrova a na noční bary, i když zasvěcení vědí, že to hlavní ohnisko vzniklo v Las Palmas v tanečních sálech (latinské tance) na plaza Farray, ve čtvrti Guanarteme. Těmi zdroji jsou zejména vícegenerační cumpleaňos (narozeniny) a další rodinné oslavy či svatby, nebo párty mladých lidí jen tak pro zábavu, kteří se setkávají kdekoliv ve venkovských domech nebo v apartmánech na jihu ostrova. Anebo na plážích, kde je kontrola taková, že žádná.

A co bude následovat? Inu vše se vyvine přesně podle pravidel Járy Cimrmana. Fázi očekávání již máme za sebou a tak nyní přijde fáze zklamání. Jen je otázka, jak rychle a jaké budou dopady. Rozhodnutí Berlína z minulého týdne, vyjmout kanárské ostrovy z doporučení necestovat do Španělska, dalo naději kanárské ekonomice a cestovnímu ruchu, tvrdě zasaženému karanténou, uvalenou britskou vládou na všechny ty, kteří se vracejí ze Španělska. Hoteliéři doufali, že ubytují turisty, jejichž zájezdy na Baleárské ostrovy byly zrušeny, a prezident Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres se dokonce domníval, že tato zpráva by mohla přesvědčit Downing Street, aby také udělal pro kanáry výjimku. Bohužel Boris nadále přes Španělsko válčí s Bruselem a tak příchod fáze zklamání je nevyhnutelný. Teď je jen otázka, zda severské země budou Německo následovat hned a nebo až za další týden. I když, to už bude jen rána z milosti.

Ale rád se budu mýlit a počet potvrzených testů přes víkend klesne, třeba kvůli tomu, že o víkendu se prostě netestuje. Anebo zasáhne "Deus ex machina" a vše bude zase v pořádku. 

Hezký den a ještě hezčí víkend. 

K. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist