Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pátek 23. října 2020

coronavirus-test-hero.jpg

Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji, co jsem slíbil.“, aneb nikdy bych nevěřil, jak slavnou se stane “Pyšná princezna“ ve Španělsku, soudíc alespoň podle toho, jak pečlivě se podle výroku stařičkého krále z Půlnočního království řídí vláda Kanárských ostrovů.  

Začalo to vlastně již někdy v polovině června, kdy se Ángel Victor Torres, předseda kanárské vlády, nechal poprvé slyšet, že bude „tvrdě“ požadovat koronavirové testy při příjezdu na ostrovy. S různými obměnami tato Never Ending Story vlastně trvá dodnes. Nejprve měly testy platit jen pro zahraniční cestující, pak i pro turisty ze španělské pevniny, potom i pro canarios co cestují mezi ostrovy jako o život, aby se pak po měsíci zjistilo, že na to kanárská autonomní vláda nemá pravomoci. Pak se v létě situace trochu uklidnila, jen jednou se za čas objevil článek, že někdo z kanárské vlády na „tom“ stále trvá, ale jinak nic, takové testové ticho před bouří. Vlastně proč by se o „to“ někdo staral, žádné nebezpečí zavlečení viru ze zahraničí v létě nehrozilo, protože sem virus nikdo, vyjma Španělů, nevozil.

Skončila ale letní sezóna, chvilka klidu, a pak to přišlo jak blesk z čistého nebe! Už to skoro nikdo nečekal. Budou testy! A na letištích. Je to možná tak dva týdny, co se tato zpráva objevila, aby následoval popis rámcové dohody kanárů s Madridem s tím, že je to jen otázka pár dní a bude se testovat. Aby pak přesně podle cimrmanovského scénáře, po fázi očekávání, přišla obratem fáze zklamání. Správce letišť, státní firma AENA, oznámila, že neposkytne prostory v letištních budovách. Zklamání příznivců testů ale trvalo jen pár dní. Skoro obratem, poté co ještě neprošla fotogenická mezivarianta se stany u letišť, kde se budou po příletu sdružovat testuchtiví turisté, se objevila informace, že testy se budou dělat na recepcích hotelů, což sice ovšem nepostihne všechny turisty, protože skoro polovina jich na kanáry jezdí na priváty či do apartmánů, tedy do zařízení, kde recepční není, ale to prý nevadí, nemusí pršet, jen když kape, hlavně že se otestuje aspoň někdo. Ale zase to nevyšlo, ozvali se totiž hoteliéři ale hlavně „recepční“, že nejsou zdravotníci a že nemají školení na nějaké pátrání v dutinách turistů. Navíc ty fronty na recepcích, čekání na výsledek pozitivity či negativity, reakce čekajících na vyjevení výsledků testů jejich sousedů ve frontě či známých z letadla, odvádění pozitivně testovaných do jiného hotelu, scény s vyděšenými dětmi, které zcela jistě nepoberou, proč musí z hotelu pryč, když se tak těšily na bazén, požadavky na opakování testů, protože chybovost je všeobecně známá, tisíce stížností, emocí, křiku, žalob. No prostě galimatyáš. Umíte si to představit? Já tedy absolutně ne, navíc fronta čekajících na testy na recepci, se zavazadly a následná separace podle výsledků testů ... Bože, co mi to jen připomíná. 

A tak se to pěkně potichu vytratilo, protože i vrátný v sídle kanárské vlády musel vědět, že je to prostě pitomost. A asi to někdy ráno řekl předsedovi vlády, když šel kolem vrátnice. Až dnes, konečně, se objevila informace nová, budete se divit, týkala se testů, že budou (kde jinde) na letištích. Na těch letištích, kde jejich majitel nedávno nedal souhlas a neposkytl prostor pro zdravotníky, kteří by testy prováděli. Ale to prý už teď není problém, naznačil tajemně mluvčí kanárské vlády. Ano, kanárské, nikoliv španělské, která má k tomu pravomoci.

Myslíte si, že jsem se zbláznil? No upřímně, nemám k tomu daleko, prostě tak to tady na kanárech nyní vypadá. Víte, kdybych vybíral za každou odpověď na dotaz, kdy budou testy nebo jak je to s testy a podobně, byť jen jednu korunu, už jsem asi milionář. Chudáci turisté, aby se v tom vyznali. Ale snad se brzy dočkáme a kanárská vláda to v pondělí rozlouskne. On jí ten oříšek trochu asi nakousne vláda španělská, která v pondělí 26/10 zřejmě vyhlásí výjimečný stav, možná s nějakou výjimkou pro kanáry, třeba v tom, že může převzít kontrolu hranic a zavést testy na koronu.

Takže vážení a milí, vypadá to, že brzy se buď po příletu na kanáry prokážete potvrzením ve španělštině či angličtině, že jste max před 48 hodinami absolvovali negativní test, anebo ho budete absolvovat hezky po příletu. Aspoň taková je aktuální vývojová varianta „kauzy“ testy. Uznejte, že vaše plytké výměny ministrů zdravotnictví v české kotlině tomuto hororu, který nastane, nesahají ani po kotníky. Jak to totiž kdo bude zvládat při víkendových odletech, to prosím pěkně nikdo ani neřeší. Stejně jako to, že si koupíte zájezd a pak vám někdo několik hodin před odletem pošle test, že jste pozitivní. Nebo budete negativní a ta laboratoř vám prostě ten výsledek nepošle za 48, ale třeba až za 55 hodin, ale to už budete v letadle a po příletu budete muset absolvovat ještě jeden test a ten, co jste si zaplatili doma, byly jen vyhozené peníze. A pěkně si k tomu budete muset navíc nainstalovat místní „e-roušku“. A čekat minimálně 2 dny, jak dopadne test po příletu, pokud to nebude ten čtvrthodinový antigenní. A pokud budete pozitivní, připravte se nejen na to, že budete muset “někomu“  popovídat, co jste ty dva dny dělali, kde jste byli a hlavně koho jste potkali, nebo s kým jste seděli v letadle, ale také se můžete těšit na prodloužení dovolené formou karantény. Sice v hotelu, ale!! V jiném hotelu, se stejně postiženými, zavřeni na pokoji a to minimálně 10 dní. Že máte doma děti? Rodiče, o které se musíte postarat?  Práci? Podnikání? Že vám propadne letenka a jinou neseženete? Že jste ten bezpříznakový případ "onemocnění" Covid-19, nic vám není a cítíte se skvěle?? Koho by to zajímalo, budete na kanárech v karanténě a to se přeci vyplatí.

No, a pokud pozitivní nebudete, tak si užijete aspoň zbytek dovolené bez stresu, co s vámi je. Co na tom, že jste se mezitím setkali u bazénu, v recepci, výtahu, v hotelovém baru s těmi, kteří budou za pár okamžiků prohlášeni za pozitivní. Nepůjdete náhodou do karantény? Protože můžete být negativní, ale prostě jste náhodou seděli v letadle s někým pozitivním. Kde ji budete absolvovat? Společně s pozitivními v jiných k tomu určených hotelech? Možná ano, možná ne. Co ale budete vědět jistě, že na rozloučenou s kanárskými ostrovy, před odletem, budete mít tu čest, si zaplatit výstupní testy. O tom všem se teď všude píše a mluví a asi i jedná. No nekupte to. Vítejte v nové koronavirově-cestovní normalitě. Jediné, co vás může potěšit a naplnit optimismem do týdnů příštích je to, že ten systém vymýšlí zcela jistě inteligentnější lidé, než je autor tohoto blogu. Navíc už to vymýšlejí půl roku. 

Ale co, buďme i trochu (myšlenkově) pozitivní, aspoň se to po těch měsících konečně rozjede a budou testy, když už o ně tak dlouho kanárská vláda usiluje. Sice to bude minutu po půlnoci, protože Angláni už přicházejí, ale kdo by to tady řešil. Stejně jako to, že ty testy jen a pouze říkají, že je někdo pozitivní na virus v moment testu, tedy pokud zrovna ten jeho test nebude mezi těmi 20% nepřesných. Což při inkubační době 5-8 dní, během které už může být pozitivní jedinec přenašečem, je informace dost na nic. Ale to místním nevadí, hlavně že na to vše budou mít ten svůj „protocolo“.

Co nás, všechny zde na kanárech žijící, tedy po měsíci či dvou „reaktivovaného“ turistického ruchu čeká, s testy nebo bez, je více než jasné. Ostatně, zářné koronavirové zítřky vidíme v zemích, odkud k nám turisté přijíždějí, btw i v pevninském Španělsku. Jen z Čech, kde je týdenní index IA7 (počet nových případů na 100 tisíc obyvatel za 7 dní) neuvěřitelných 930 (na kanárech 28!!), přiletí tuto sobotu dvě zcela plná letadla. Ale nebojte se, index IA7 je v Anglii přes 300 a v Německu to taky není žádná hitparáda. Takže se ve středu Evropy nemáte za co stydět, všichni, včetně kanárů, vás stejně brzy dostihnou. 

Někdy si říkám, Bože, co jsme to komu provedli.

Hezký víkend. Snad ten příští bude veselejší. Protože, koneckonců, jak říkal Mistr Jan Werich, jen ať je trošku šero, i trochu smutno, jen když je veselo. 

Karel

P.S. doporučuji poslechnout až do konce, skutečná studna humoru. V těchto dnech je více než nutné se z ní napít. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist