Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pátek 26. června 2020

 

Kdo sledoval ve středu ‘Buenas Tardes Canarias’ a není nikterak spjat s cestovním ruchem, musel být spokojený. Zdravotnický "šéf" José Juan Alemán Sánchez se totiž vyjádřil, že je i nadále znepokojen „otevřením přístavů a ​​letišť, jakož i tím, že se očekává nárůst mobility“. Kanárské ostrovy i nadále budou požadovat po centrální vládě v této souvislosti zvýšení ochranných opatření před cestujícími, kteří mohou přijet s příznaky, ale zejména těch, kteří mohou přijet "asymptomatičtí nebo před asymptomatičtí." Jinými slovy řečeno, kanárské vláda dbá o své občany a snaží se vyhnout nové plošné karanténě a nepustit na souostroví nemocné ani potenciálně nemocné. Až sem nelze než souhlasit. Ochrana veřejného zdraví je nejen Josého pracovní náplň, ale také povinností každého z nás, doslova a do písmene. Prostě všichni mají zájem na tom, aby koronavirus na Kanárských ostrovech nebyl. Je však nutné tomu říct jedno "ALE", a to skutečně velkými písmeny. 

Španělsko, a tedy i "kanáry", jsou součástí "Schengenu" a po dohodě s ostatními EU zeměmi zavedlo opatření a kontroly, které jsou zavedeny na vnitrostátních letištích a přístavech s cílem zaručit větší bezpečnost cestujících a pokud možno se vyhnout dovozu případů nemoci Covid-19. Prostě všichni cestující, kteří v těchto dnech přijíždějí do země, musí podstoupit tři základní kontroly: dokumentární (dotazník), teplotní (termokamera) a vizuální (zdravotnický personál, prý). V případě, že cestující neprojde jednou ze tří "zkoušek", musí "in situ" (hned na místě) podstoupit bezplatný PCR test, který během 30-40 minut vyloučí nebo potvrdí nemoc Covid-19. Každý musí vidět, že se nejedná o opatření bezchybně zajišťující ochranu země před zavlečením viru. Všude jsou totiž lidé, ve Španělsku navíc (no offence) s "jižanským" přístupem k práci a tak chybovost na letištních kontrolách může být značná. Nikdo navíc ani neřeší (vyjma teploty, tu nikdo "neokecá"), co s tím, když někdo vyplní dotazník prostě úmyslně špatně. Nebo vy víte o někom, kdo chce letět na dovolenou, má ji zaplacenou a řekne, že byl dva dny před odletem na akci, kde někdo kašlal? Já tedy ne. 

Ale zpátky k meritu. Z Kanárských ostrovů jde hlas, a to poměrně silný, jde totiž opakovaně z úst předsedy autonomní vlády Torrése, že tato metoda kontrol je nedostatečná. Tento hlas požaduje, aby španělská vláda jednala s Evropskou unií o provádění testů  "v zemi původu", tedy v zemi, odkud cestující přilétá. Kanárská vláda vyžaduje sekvenční strategii s diagnózou, sérologickými testy (u někoho možná potvrdí, že byl nemocný), s rychlými testy (na přítomnost viru, velmi nepřesné) a u těch, kteří jsou pozitivní, PCR test in situ. Dnes nejpozději má být tento požadavek odeslán do Madridu a pak, zřejmě, děj se vůle Boží. 

Proč? Inu proto, že nikdo neříká to pověstné "B", co bude, když to Madrid odmítne. A že se tak stane je více než pravděpodobné, Madrid nepůjde, když žádá Evropu o finanční dar na přežití, hlavou proti bruselské zdi. Navíc centrální vláda poměrně logicky argumentuje, že takové kontroly nejsou ani logisticky zvládnutelné a HLAVNĚ odradí turisty. Logicky se tak naskýtá otázka: "a Torrés to nevidí?" Zřejmě ne, i když .... Premiér Torrés se možná účelově staví do role Davida Camerona, ten také, ač zastánce europrojektu, chtěl tak moc vyhrát volby, že slíbil vypsat referendum o Brexitu, kterému se urputně bránil. Stejně tak Torrés, aby si získal uvadající popularitu na domácí politické scéně a naboural opoziční křídlo v jeho rodné socialistické straně, které se mu rodí v tenerifské Aroně, volá populisticky po kontrole turistů. I když mu musí být více než zřejmé, že v Madridu narazí a že takový požadavek nevyhnutelně povede k pokračující "nule" turistického ruchu. Toho ruchu, který přímo tvoří 35% kanárského HDP (nepřímo až 60%) a přímo a nepřímo zaměstnává více než polovinu práceschopných. Torrés svým požadavkem oslovuje nejen ty, kterým skutečně záleží na zdraví "canarios", ale bohužel i ty, kterým tento stav placené dovolené prostě vyhovuje. Vždyť se stačí podívat kolem sebe, pláže plné, obchody a restaurace taky, ale bez turistů. To prostě nemůže mít dlouhého trvání. Ten populismus z požadavku na testy čouhá jako sláma z bot,  protože zatím ten "mejdan" někdo, pardón Madrid a následně EU, platí a protože aktuální stav vyhovuje těm voličům, kteří jsou v rámci kurzarbeitu na "dovolené" a užívají si léto. Ti rozumnější se ale začínají obávat o budoucnost. Žádná letadla s turisty nelétají a těm vnímavějším pomalu dochází, že nikdo v Evropě prostě nestál "ve frontě na kanáry", jak si tady mnozí mysleli. A tak přichází rozčarování, které pak možná i rychle vystřídá vystřízlivění. Kurzarbeit tady nebude věčně, na sociální dávky také musí napřed někdo vydělat a pokud turisté nepřijedou na zimu, půjde do tuhého. A Torrés se s tím voláním po testech může stát takovým kanárským "zachráncem Gilliganem". Odtud je ale již jen krůček k pozici obětního beránka.

Ještě se máme na co těšit. Hezký víkend. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist