Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pátek 31. července 2020

maska.jpg

Já vím, dlouho jsem nepsal, prosím nekamenujte, díky. Trochu byla práce a taky trochu nebyly myšlenky, i to se stává. Ale teď se napravím, tak slibuji! ….

Raději zaútočit na virus skutečně masivní letákovou kampaní, než si zvyknout na trvalé a celoživotní nošení roušky. Asi tak bych mohl nejlépe okomentovat poslední technologický vývoj v oblasti roušek, „chránících“ nás proti tzv. Covidu.

Určitě jste si toho také všimli, rouška se bohužel stala každodenní součástí našeho života, tady ve Španělsku jsou povinné ve veřejném prostoru již v celé zemi, zatím vyjma „kanárů“. Ale co není, může brzy být, stačí jeden týden s velkým přílivem, ten je pro bárky imigrantů vždy doslova živou vodou, stačí pár set „plaváčků“ s virem a masky budou i u nás. Z rozhodnutí velkého „Pedra“ (pozor neplést se žvýkačkou z našeho dětství, tento je předseda socialistické španělské vlády), jsou totiž ilegální imigranti součástí našeho života a počítají se hned od příjezdu k obyvatelům Kanárských ostrovů a jsou promptně zařazeni do statistiky nemocných. Asi už nikdo ani nepočítá s jejich návratem a tak je hned zařazují do inventurní soupisky. Že vám to přijde poněkud šílené? Ano, mě taky, obzvlášť když si vzpomenu na martyrium, které jsem musel absolvovat, abych tady mohl legálně žít, a to jsem přijel zdravý a jsem občan EU, o kterou se Španělsko tak rádo opírá.

Ale zpátky k maskám. Víte, ne že bych je úplně nenáviděl, dokonce bych je i v zimě uvítal, obzvlášť když se někdo rozkročí uprostřed Lidlu, rozpřáhne ruce, nadechne se a vykýchne nálož miliard virů, kterými se rozhodl nás oblažit. V takovém případě ano, jsem pro, ale měla by tomu předcházet nějaká epidemiology opravdu zhodnocená a nejen mediálně vyhrocená situace. Prostě je listopad, nebo březen, je chřipková epidemie a tak se vyhlášením hygieniků budou v uzavřených veřejných prostorách dočasně nosit roušky. SOUHLAS. Ale teď, v létě, když je tady na ostrově, kde žije 880 tisíc obyvatel, rovných 28 !!! nemocných a teploty standardně přes 30? NIKDY. To je holé šílenství. Ostatně jako ten celý mediální humbuk kolem nových ohnisek, nových vln, nové normality a kdoví čeho ještě.

Jistě mi dáte za pravdu, že rouška, vyjma špatného dýchání, je také zásadním sociálním problémem. Prostě a jednoduše, je to past na všechny emoce. Můžete si říkat, co chcete, ale když máte roušku tak nikdo nevidí, zda se při tom mračíte, usmíváte, či ceníte tesáky vztekem. Prostě komunikace mezi lidmi s rouškou je taková bezpohlavní, neosobní, bez citů, když jsme bez možnosti sledovat mimiku toho druhého. Je to takové mytí nohou v ponožkách. Ale nebojte se, ty časy, kdy je možné emoce při hovoru vyjadřovat jen máváním rukou a poulením očí brzy skončí, už brzy si zase uvidíme "do úst". Že mi nevěříte, tak čtěte prosím dál.  

Upřímně, těší mě, že jsem si té vady chirurgických roušek, FFP2 respirátorů, 3M masek a všech možných dalších náhubků nevšiml jenom já, ale z dalšího vývoje, tedy že prý nás masky čekají zřejmě natrvalo, už zase tak velkou radost nemám.  Alespoň, že když už nás systém nutí do něčeho, co je proti zdravému rozumu, tak nám dá možnost následky trochu po „matrixovsku“ zmírnit. Mám na mysli tento crowdfundingový projekt, plánující vyrábět průhledné masky s milým názvem CLIU. No řekněte, není k zulíbání? A nebude to zřejmě nic nedosažitelného, cena se má pohybovat mezi 90 (za normální masku) a 250 EUR (za chytrou masku). Záměrem je začít je šířit na podzim, nejprve mezi těmi, kteří se podíleli na crowdfundingu, a poté jej komercializovat po celém světě. K dispozici mají být dva typy masek, jedna „obyčejná“, jen průhledná s filtrem a potom ta spešl, vytuněná pro milovníky moderního života. Ta bude mít bluetooth systém, senzory a řadu algoritmů, které prostřednictvím aplikace budou měřit kvalitu vzduchu, dýchání, srdeční frekvenci a budou schopny detekovat, zda je ve vašem okolí koronavirus. Kromě toho bude obsahovat nabíjecí základnu pro baterii, která má uvnitř ultrafialové světlo a která umožňuje dezinfekci masky během několika minut. Uživatel masky bez technologie si ji také může dezinfikovat, ale jen prostě umístěním do pračky nebo myčky. No nekupte to, už chybí jen automatické otevírání plexiskla při jídle. 

Teď vážně, skutečně se děsím dne, tedy ne že bych vynálezcovi masky Álvarovi Gonzálesovi nepřál komerční úspěch, kdy se tato maska stane součástí našeho života. Nejprve ji budou nosit šťastlivci, kterým ji firma vyrobí první, pak ti, kteří na ebay pořádně zaplatí. Již teď je jasné, že se na světě najde dost pitomců, kteří se jako první budou maskou chlubit, začnou se předhánět v barvách, doplňcích, výdrží baterie, dosahu "zuba", číslech výrobních sérií, venkovním stěračem plexiskla a podobně. A pak se konečně dočkáme my všichni, až nám ji nařídí nosit povinně, s oficiálním stanoviskem, že je vhodnou alternativou splňující všechny ty … bla bla bla. To už se opravdu rozlobím.

Říkejte si tomu extrém, ale stejně jako Arnie Rimmer z Červeného trpaslíka navrhuji, abychom raději na virus tvrdě a bez prodlení zaútočili masivní letákovou kampaní. A pokud to bude málo, tak přijde čas triček. Koronavirus ven! Masky celoživotně? Ne, děkuji. A pokud i tohle virus nevyžene, pak už fakt nevím co. Tak hezký páteční večer.

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist