Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pátek 4. září 2020

newplot.png

 „Kdyby hloupost nadnášela, tak se tady budete vznášet jako holubička“. Tak zní slavná věta, kterou pronesl prostořeký doktor Štrosmajer na adresu sestry Huňkové v televizním seriálu Nemocnice na kraji města. Moc rád bych tento výrok, starý 40 let, adresoval dnes ministryni kanárské vlády pro turistický ruch, Yaiza Castilla.

Všichni, kdo pečlivě sledují naše aktuality a bleskové zprávy tak vědí, že Česká republika dnes s platností od 14. září jako jedna z posledních evropských zemí zavedla pro každého, kdo přiletí z „kanárů“, buď povinné testy anebo desetidenní karanténu. Hodně smutné pro naše turisty, ale tento krok se vlastně dal očekávat, pokud mají platit pravidla o počtech nově „infikovaných“, tak se to muselo stát. Já vím, můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak, řečeno slovy Járy Cimrmana, všechno, co se proti tomu dá dělat. Prostě tak to je v Evropě nastavené a pokud je někde více než 50 nových případů na 100 tisíc obyvatel za týden, tak je ta daná země pro ostatní riziková. A kanáry jsou aktuálně na čísle 100 a Gran Canaria snad i na 180. Takže po Velké Británii, Polsku, Francii, Norsku, Finsku a dalších se připojilo i Německo a nakonec i Česká republika. Spíš je jednodušší dnes vyjmenovat státy, které Španělsko a potažmo i kanáry neoznačily za rizikovou destinaci, myslím, že jen Švédsko a Itálie.

Ale zpátky k sestřičce Huňkové. Ta iniciovala dnešní jednání, kde se sešla s hlavními hráči na poli cestovního ruchu Kanárských ostrovů a zástupci jednotlivých ostrovních vlád. A cíl jednání? Vláda Kanárských ostrovů chce společně s vládami jednotlivých ostrovů a odvětvím cestovního ruchu (cestovní kanceláře a ubytovací společnosti) financovat testy COVID-19 pro turisty, kteří od října navštíví Kanárské ostrovy. Smyslem jednání pak bylo se dohodnout, kdo to vlastně bude platit a jak to zorganizovat. Výsledkem jednání museli být všichni přítomní potěšeni, shodli se, že si rozumí a že ty zlé turisty budou testovat.

Až sem to nezasvěcenému musí připadat jako fantastický nápad. Vždyť přeci je nutné ochránit ostrovy a u všech, kteří sem přijedou, testovat jestli úplně čirou náhodou si nevezou sebou tu respirační breberku, před kterou nás ochrání kus hadru přes ústa a pečlivé mytí rukou. ALE! Ďábel je skryt v detailu a tím je slůvko „turisté“. I malé dítě tady na kanárech totiž ví, že od října, kdy se má začít testovat, k nám jezdí jen „zahraniční“ turisté, ti, které jejich země varují před cestou na kanáry a trestají je při návratu karanténou anebo testy, protože epidemiologové jejich zemí to tak vidí. Tedy ti turisté, kteří sem teď nejezdí a pokud se nepodaří "ohnout" křivku nových případů asi hodně dlouho jezdit nebudou. Protože na kanárech je epidemiologická situace prostě horší než u nich doma. 

A přesto se v hlavě sestřičky Huňkové nebo někoho z té jednací místnosti zrodil nápad, to těm odvážlivcům a nadšencům, kteří by sem i přes tu karanténu po návratu chtěli na zimu přijet, třeba proto, že tady mají dlouhodobě něco pronajaté a nebo tady nedej Bůh něco vlastní (tedy rozhodně ne normálních "týdenních" turistů), tak těm to ještě osladit PCR testy. To by bylo, aby se nepodařilo těch pár babiček a dědečků otrávit a donutit je zůstat doma. Vždyť může být krásnější začátek dovolené, než si nechat otestovat dutiny a pak čekat, jestli náhodou nestrávíte dovolenou v izolaci? Určitě se shodneme, že lepší start vysněné zimní dovolené na kanárech opravdu být nemůže.

Ale proč byly na tom jednání cestovní kanceláře a ubytovatelé, zeptá se zvídavý čtenář? Inu protože povinnost testů zanesou do smluv s touroperátory a leteckými společnostmi a ti zase s turisty. Protože jinak nikdo nikoho, kdo jede na kanáry, nemůže donutit, aby povinně absolvoval testy, takové jsou zákony. To bylo ostatně vidět už teď v létě, kdy nám sem letadla z Madridu, nejpromořenějšího španělského a snad i evropského města, vozila bez jakékoliv kontroly tisíce turistů denně. Ale ti hrozbou nebyli, to byli “domácí“ turisté, ti k nám vozili hodnou španělskou mutaci breberky, zatímco ti cizinci vozí nějakou jinou zahraniční fujtajblovou verzi. Víte, sice se podle sestřičky Huňkové o povinném zavedení testů pro všechny (i vnitrozemské) návštěvníky stále jedná, ale to by se na tom musely snad dohodnout buď v Bruselu, nebo jednotlivé vlády mezi sebou a hlavně by španělská vláda musela chtít si pálit prsty, v Evropě i na domácí scéně. A to není reálné. Hloupý zahraniční turista to v cestovní smlouvě podepíše, protože on bez těch kanárů prostě nemůže žít. Alespoň tak si to tady myslí. 

Jak jsou mimo realitu, osvědčuje i jejich dnes, pod taktovkou sestřičky Huňkové, deklarované přesvědčení, že se podaří do začátku října (26 dní!!!) zvrátit křivku pandemie a přimět tak hlavní evropské státy revokovat označení Kanárských ostrovů jako rizikovou oblast. Protože Kanárské ostrovy jsou jediný cestovní cíl se zimním sluncem, s dostatečnou kapacitou a spolehlivými hygienickými normami pro Evropany (to je citace, to nemám ze své hlavy). A pro dosažení tohoto naprosto nereálného cíle opět obecně apelují na uvědomělost obyvatel ostrovů a chválí zpřísnění pokut za nenošení roušek, jako by ty roušky na pláži či ulici mohly něco ovlivnit. Stačí se podívat na křivku nad článkem a každý pochopí, že zavedení roušek vždy a všude dne 14/8 nic nezměnilo. 

No, upřímně, něco tak hloupého, jako ohnutí křivky nových případů o 60-70% za 26 dní, jsem už dlouho neslyšel. Když inkubační doba může být i deset dní. Víte, kdyby aktuální stav nebyl k breku, tak bych se snad i zasmál. Stačí se podívat do historie vývoje epidemie tady u nás na kanárech (na konci článku), třeba na duben a květen, kde „otočení“ vývoje křivky nových případů trvalo i s využitím výjimečného stavu a totální karantény všech zúčastněných skoro 50 dní. A oni to chtějí obecnými proslovy o „zdvojnásobení úsilí“ a plytkými výzvami stylu „vytvořit důvěru v poptávku“ zvládnout za dní 26. Jen s rouškami a zákazem kouření na zahrádkách. Úsměvné. A přitom by stačilo si sednout před kamery a prostě a jednoduše lidem vysvětlit, že bez turistů a bez práce prostě koláče nebudou. A že je nutné chytit rozum do hrsti, jinak přijde bída, strašná bída. Ale kdo by je pak volil.

A tak se raději rodí blbé a ještě blbější nápady, třeba ten dnešní o testech pro zimní turisty, které všichni přítomní úředníci i politici na všech podobných schůzích radostně odsouhlasují a nadšeně všude sdílejí. Jako by nevěděli, že není konec června, kdy nějaké testy ještě měly význam, protože kanáry byly bez koronaviru. Ale teď, když jsme na tom hůře snad než Madrid?  To vypadá spíš na pomstu nebohým evropským penzistům. Anebo o snahu ve stylu "čím hůře, tím lépe". 

Tak dobrou noc, snad bude sobota trochu optimističtější. I když, ten vtip, že nám tady ubytovávají v hotelech místo turistů ilegální imigranty, ten znáte? Že ne? Tak se máte příště na co těšit.

covid19-03-09-2020.jpg

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist