Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sobota 13. června 2020

 

Prožíváme zvláštní dny, kdo trochu sleduje situaci a nežije stylem "Mercadona - playa - Mercadona" tak ví, že se potichu schyluje k dramatu zvanému "TESTY PRO TURISTY". Vláda kanárských ostrovů dala opakovaně jasně a silně najevo, že bude od všech turistů vyžadovat testy na Covid-19. Podle předsedy regionální vlády Ángel Víctor Torrese se neřeší ZDA, ale pouze kdo testy zaplatí a KDE se budou provádět. Prostě Torres nechce následovat příklad Baleárských ostrovů, které do konce června přijmou 11 tisíc turistů z Německa bez testů na Covid-19 a je přesvědčen, že testy musí být „povinné“ a musí být provedeny v zemích původu a nikoli v cílových letištích.

Myšlenka, za kterou regionální vláda chce i nadále „bojovat“, je asi na vině skutečnosti, že "kanáry" (ač můžou) neurychlí konec stávající fáze "3" rozvolnění  a do tzv. nové normality přejdou až 21/6, tedy podle původního plánu a de facto s celým Španělskem. Torres tím získá čas ještě jeden týden na tlak na předsedu centrální vlády Sáncheze, aby kanárský "testovací" požadavek proloboval o patro výš, protože opatření navrhované Kanárskými ostrovy přesahuje jejich pravomoci a musí být schváleno Evropskou unií. Torresovým snahám hodně nahrála letecká společnost Lufthansa, která chce cestujícím nabídnout možnost předletové zkoušky na onemocnění Covid-19 na německých letištích ve Frankfurtu a Mnichově, jak o tom píše prestižní německý týdeník „Spiegel“. Na výsledky testu by se čekalo pouhé čtyři hodiny. Odborníci na leteckou přepravu dokonce začínají mluvit o možném řetězovém efektu, kdy Lufthansu budou ihned následovat další velcí hráči na leteckém nebi. Ty testy se totiž můžou stát určitým motivačním prvkem pro váhající turisty. Nebudete tomu věřit, ale podle průzkumu týdeníku Spiegel se 60% Němců obává, že virus chytí v letadle, takže provedení testů by vytvořilo důvěru v létání.

A tak možná sledujeme, jak se "kanáry" významnou měrou podílí na psaní kapitoly v letecké historii, té o novém "postcovidovém létání". Škoda jen, že se v souvislostech s testy zatím mluví jen o zahraničních turistech a ne o cestujících, vlastně také turistech, v rámci Španělska. I laikovi je totiž jasné, že ve Španělsku měla nemoc velmi silný průběh a stávající mediální optimismus stylu "Bravo! Hurá! Dokázali jsme to! Naše hrdinská pasivita virus porazila! Bůh nám dal vakcínu, což je španělské slunce, bezkonkurenční na celém světě! Porazili jsme virus a vyhrajeme! Turisté přijeďte! Žádná země není tak bezpečná jako naše!" není až tak na místě.

Ale o tom třeba zítra.

Hezký víkend. 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist