Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sobota 21. listopadu 2020

cayuco.jpg

Kdysi dávno koncem minulého století, tedy pro dnešní mileniály v pravěku, natočil režisér Geoff Murphy nastavenou kaši Přepadení lodě Missouri, tedy „dvojku“ ve vlaku. V hlavní roli samozřejmě  Steven Seagal. Povedený film to byl ale především pro Erica Bogosiana, který proslul nejen tím, že strašně potřeboval prachy a chtěl miliardu dolarů, ale také hláškou:

„Hodlám svět fascinovat rozházením hnoje. Ve skutečnosti je to továrna na chemické zbraně maskována jako továrna na hnojiva. My to víme, Číňan ví, že to víme, ale my předstíráme, že to nevíme. A Číňan předstírá že, věří že to nevíme. Ale ví že to víme. Všichni to ví.“

A tím udal směr v „mlžení“ na generace dopředu.

Takže se část tohoto výroku pokusím přepsat do kanárského aktuálna, sami si vyberte, kterému z politiků by se následující slova nejvíce hodila do úst:

„Hodlám Evropu fascinovat humanitární pomocí uprchlíkům. Ve skutečnosti je to továrna na levnou a podřadnou pracovní sílu, maskována jako humanitární katastrofa. My to víme, mafie ví, že to víme, ale my předstíráme, že to nevíme. A mafie předstírá že, věří, že to nevíme. Ale ví, že to víme. Všichni to ví.“

Tak bych asi charakterizoval stávající status quo. Všichni politici se nyní (naoko) pohoršují nad tím, co si to ta imigrační mafie dovoluje. Letos už dopravila na Kanáry 18 tisíc lidí. Prý je to rozsáhlá síť několika skupin organizovaného zločinu, které mají základ v obchodu s drogami z Kolumbie do Guineje Bissau a Guineje Conakry, v organizování vojenské expanze a financování džihádistů z Al-Káida z islámského Maghrebu (Mali, Mauritánie a další)  a jejich pohyb směrem k pobřeží Maroka, Západní Sahary, Mauretánie a Senegalu a dál do Evropy.

Hrůza. A to zjistili teprve teď a nebo si to politici někde přečetli před spaním? Tady se o tom mluví, že ten celý byznys s imigranty řídí drogová mafie, která přes kanáry posílá do Evropy džihádisty i drogy, už několik týdnů či měsíců. A nikdo z politiků s tím nic nedělá, španělská armáda spí, hranice Schengenu jsou jako Václavák, policie ani nezvládá imigranty evidovat natož testovat na covid, ministři si jezdí na víkendy jednat do Afriky, kanárská vláda křičí, že nechce mít z ostrovů vězení, Evropané brečí, že nemají kam jezdit, canarios jsou bez práce a dalo by se pokračovat.

Ale velký Pedro mlčí a to je podezřelé. Šušká se o tom, že chtěl z Kanárů udělat tranzitní uzel pro cestu do Evropy a víc se o to nestarat. Tedy jako vylovit, ošatit, otestovat, nakrmit a šup do Evropy k rozdělení podle kvót. A hlavně mít klídek na své vnitropolitické čachry s ETA nebo katalánskými separatisty a upevňování moci na generace dopředu Ale ouha. Po několika brutálních teroristických útocích posledních týdnů prý v Paříži a Berlíně přetekl pohár trpělivosti a bylo dopřáno sluchu pánům z V4. Ti by totiž mohli kvůli ilegální imigraci a kvótám předčasně porazit ještě nedokrmeného covidového pašíka ve výši 750 miliard eur a jeho rozpočtového brášku v hodnotě 3x vyšší. A za tyto zabijačkové výslužky, kde se pár tučných jitrnic pro většinu bruselských ze všech pater politiky jistě najde, prý ti imigranti nestojí.

A tak dostalo Španělsko transportní „stopku“. Už prý ani jeden imigrant do Evropy, všichni tam musí zůstat a jelo se to hned začerstva a na přepadovku zkontrolovat. Představa, kde že se najde na Kanárech ubytovací kapacita pro 15 tisíc imigrantů však vyděsila španělskou vládu natolik, že zahájila „noční přesuny“. Proto předminulý týden před příjezdem kontrolních orgánů z Bruselu narychlo odlétala letadla do Madridu a Barcelony, ví se o asi 25 letadlech z toho většina byla velkokapacitních, tedy pro 250 a více, prostě aby se kvórum trochu snížilo, dokud je to možné. Teď už je tady Frontex a ten si přesuny do Evropy pohlídá, jako se to stalo nedávno v Santa Cruz, kde prý 200 imigrantů nemělo „papíry“ na cestu do Španělska. Považte, ilegální imigrant a nemá papíry, to je ale nehoráznost. A tak se narychlo provedl před příjezdem vrchnosti malý úklid nějakých 5-7 tisíc imigrantů do Španělska. A nechte si ale jen zdát o tom, jaká byla jejich evidence a zda nějaký ten „i“ nechybí. A že všichni z nich jsou čistí jako lilie. Teď už se určitě procházejí po Evropě, protože ve Španělsku je možné bez důvodu zadržet jen na 72 hodin, i toho, kdo nelegálně překročí hranice. A já bloud si myslel, že nelegální překročení státní hranice je trestný čin. Vítejte v „sánchezolandu“. 

Ale buďme pozitivní. Transport proběhl, výsledek se dostavil, evropská komisařka byla spokojena, tábory se už staví, probíhá rozmisťování na jiné ostrovy. Proto už není tolik migrantů vidět na ulicích, proto už je obsazených „jen“ 17 hotelů, proto se molo v Arguineguín uvolňuje. On taky slábne dovoz, ale to bude jen krátkodobý výpadek, nebojte.

Teď je jen otázka, kdo bude silnější. Jestli ta mafie a nebo Evropa. No modleme se, snad není ještě pozdě. Poslední stav je takový, že Evropa (Mutti a motýl Emanuel) odmítá přijímat migranty, Španělsko je už nemůže vozit k sobě na pevninu a tady na Kanárech se pro migranty staví stany. A prý jich má být tolik, že se do nich vejde 7 tisíc lůžek. A k tomu ještě vojenská zařízení, některá dříve již využívaná centra CIE na Gran Canaria a Fuerte, ještě i opuštěná škola v Las Palmas, prostě mluví se o kapacitě kolem 10 tisíc. Takže snad se dožijeme, že migranti si nebudou fotit selfie ve 4* hotelech a turisté budou moci bez obav přijet.

Pokud se k tomu přidá repatriace, která stála kvůli covidu a která se snad obnovila 10/11 do Mauritánie a měla by se znovu zavést do Maroka, odkud jich přichází 80%, pak snad přežijeme. A potom se snaha nechat imigranty na Kanárech a nikam je nevozit jeví jako logická. Vždyť vžijte se do kůže zájemce o služby mafie někde v Mauritánii: zaplatím nehorázné peníze (ceny letí nahoru, je nedostatek míst a tak se platí i 4 tisíce dolarů za osobu), snad přežiji na moři, pak strávím několik měsíců na pryčně v uzavřeném táboře a pak poletím zpět. Tedy pokud bude čím. Letecké společnosti hlásí, že po repatriačních letech jsou letadla tak nějak zaneřáděná. To není pro nábor nových imigrantů dobrá perspektiva, oproti té dosavadní: platba, moře, hotel, all in, letadlo do Evropy a rozprchnutí se kamkoliv. Že mám pravdu? To už mafiánům nepomůže ani léčka, kterou uplatňují na imigranty. Že prý Evropa vymírá na covid a všichni čekají jen na ně.

Vše se tedy snad zdá být na dobré cestě. Ale to by do dějin nesměl chtít vstoupit novodobý kanárský Doramas. Nebo spíš ten, kdo si na něj nyní chce hrát, ano, předseda kanárské vlády, rodák z Arucasu, socialista Ángel Victor Torres. Celou dobu tak nějak mlčel, nechtěl se stavět svému stranickému šéfovi Sánchezovi do cesty, jen občas se nějak vyjádřil, že na tom molu v Arguineguínu je to tak nějak nehumánní. Ale tím to haslo, žádná agentura nepsala, že by kanárská vláda přivezla mobilní sprchy, jídlo, další stany, pár dobrovolníků, nebo uvolnila nějakou budovu, či dokonce že by si socialističtí politici vzali na pár dní několik imigrantů domů.

Ne, to ne, to ať si dělá červený kříž a Španělsko, my to tady budeme jen pěkně kritizovat. Hlavně když si je odsud rychle zase odvezete, aby nám tady nezacláněli před turisty. Že se nehlídají hranice? Že by to molo v Arguineguínu bylo i tak plné migrantů stále? To milý Ángel neřešil, proč taky, to prý je věc Španělska a EU.

Teď se ale vše trochu otočilo. Migranti na Kanárech podle plánu španělské vlády asi zůstanou, odsud budou dopravováni zpět a ti co dostanou azyl tak potom do Španělska. Tábory nebudou na jihu u turistů, vše se snad vrátí postupně do svých kolejí. Ale hlavně: tento systém má za úkol odradit zájemce o ilegální imigraci a tím pádem eliminovat vliv mafie. To však asi Torres nechápe a začíná vyskakovat jako čertík z krabičky, že Kanáry nikdy nepřijmou, že veškerá migrace zůstane na bedrech Kanárských ostrovů. Což však není pravda, tedy vyjma toho, že všudypřítomní imigranti včetně hotelů skutečně likvidují turistický průmysl. Jinak se o všechno (sice blbě ale přeci) včetně financí stará španělský stát.

Předseda vlády Kanárských ostrovů ale pokračuje v tvrdých prohlášeních a začíná se dokonce plést do celoevropské politiky a kritizovat Polsko a Slovensko, které odmítají migrační pakt. Když pominu to, že si Ángel zřejmě plete Slovensko a Maďarsko, tak si dovolím poznamenat, že mu taková stanoviska moc nepřísluší. A pokud ano, měl být takto ostrý hned od samého počátku a ne až teď, když i kosáci u nás na palmě si cvrlikají, že jeho politické dny jsou už sečteny. To se mu to teď vyskakuje a křičí na svého socialistického bosse Sáncheze.

Je to prostě pokrytec, kterých se moc nenajde. Když se imigranti po dobu 15 let vraceli a přesouvali na pevninu, a vyjma krize 2006-2008 o tom skoro ani nikdo nevěděl, to se mu líbilo, to se nestaral, kde jsou ubytovaní, zda ve vězení nebo v táborech po režimu generála Franca, za jakých podmínek a zda je jejich vracení v souladu s lidskými právy. Kanárů se to asi podle něj vlastně ani nedotklo, tak co by to řešil.

Nyní však, když se žádá, aby kanáry něco strpěly ve jménu určitého systému, který volí Evropa, tak křičí. Má mít jako předseda kanárské vlády částečnou spoluzodpovědnost za řešení této krize a Torres zvedá hlas. Ne nepřeháním, stačí si pustit včerejší tiskovku s ministrem pro imigraci Escrivá.

Prostě a jednoduše. Problematika migrace je nad kompetence kanárské vlády, je to záležitost celé EU a afrických zemí původu s cílem eliminovat mafie a Al Kajdu, se kterou aktuálně bezmocní Francouzi, Španělé a nyní také Češi bojují v Mali. Tady není prostor pro kreativitu kanárské vlády. Politika EU se asi mění, Maďarsko a Polsko, možná celá V4 konečně slaví spěch a Evropa snad nebude zaplavena migranty bez dokladů a tak není prostor pro sobecké zájmy, jejich výsledkem může být torpédování obratu v evropské migrační politice. Prostě musí se zastavit ten „call efekt“, tedy ty tisíce fotek vysmátých migrantů v hotelích, které zaplavují sociální sítě a nahánějí mafiím další zoufalce do náručí.  

Tomu se dá předejít jedině tím, že migranti  

a/ nebudou ubytováni v hotelích, proto se staví stanová města

b/ nebudou transportovaní na evropský kontinent, protože je jedno odkud se budou vracet, navíc pokud budou v Evropě tak je naděje, že se rozprchnou, z ostrovů se však prchá blbě

c/ budou zahájeny repatriace a Evropa se domluví na jednotném postupu včetně ekonomických sankcí vůči africkým zemím, které nechrání hranice a migranty volně pouštějí

a samozřejmě tím, že všichni teď potáhnou za jeden provaz a Torres bude zticha. Když se snad podařilo přesvědčit Španělsko, že ilegální imigraci se musí bránit, snad to vše neskácí jeden osamělý Doramas.

Ángel Víctor Torres, předseda vlády Kanárských ostrovů, sice zvyšuje hlas tváří v tvář migračnímu dramatu, které souostroví zažívá, ale je to především pozdě a proti proudu. 

Torres se dovolává evropské solidarity, ale přitom nejde příkladem. Ano, Evropa musí být solidární s kanáry, ale musí to být i obráceně. Samozřejmě pouze za předpokladu, že Evropa má zájem svou „vítací“ migrační politiku změnit. A zatím se zdá, že tomu tak je, protože Evropa nechce vozit do Evropy již žádné migranty, ani ty z Kanárů, to je snad z posledních vyjádření španělských politiků pochopitelné.

Torres byl slepý, když neviděl od ledna t.r. nečinnost španělské vlády v ochraně hranic a nebudování ubytovacích kapacit pro migranty, němý když za to Madrid nekritizoval. Nyní sice mluví, je ale slepý dvojnásob, když nevidí, že to chce někdo napravit a situaci řešit komplexně. A ke komplexnosti (pokud se nemýlím), patří i STOP převozu imigrantů do Evropy. Pokud mám pravdu a pokud mafiáni, co obchodují s lidmi, sledují zpravodajské weby a zaregistrovali vyjádření, že imigranti již nebudou v hotelích a nepojedou na písknutí do Evropy, potom se dočkáme v řádech měsíců oslabení migrační vlny.

Do vánoc se ale podle mého máme ještě na co těšit, protože tisíce lidí mezitím mafii zaplatili a tak se jen čeká, až se uvolní místo na molu v Arguineguín. Což se aktuálně stalo, ubylo 1.350 lidí. Takže další můžou vyplout, hovoří se až o 3-4 tisícovkách.

Ať nám pomáhá Bůh, protože budoucnost Evropy není v živelném zaplavení zatím prosperujícího kontinentu lidmi jiné kultury, náboženství, nebo dokonce lidmi s teroristickým výcvikem a pohnutkami.

To by znamenalo smrt Evropy a také ukončení byť jen malé naděje, že těm „chudákům“ v Africe bude mít někdo snahu a prostředky pomoci. A ukončení i naděje pro Kanáry, které by bez turistů skončily jako ten "mužíček" z pera V+W :-)

Hezký víkend, Karel

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist