Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sobota 27. června 2020

 

Pokud někdo říkal, že časy "před koronou" se nevrátí, tak se hluboce mýlil. Když nic jiného, tak nás o tom přesvědčují ceny letenek ze španělského poloostrova na Gran Canaria. Takový Vueling prodává jednosměrnou letenku z Barcelony na Gran Canaria na let 2/7 za pouhých 599,99 eur. Vypadá to, že tolik proklamovaný "turismo nacional", tedy tuzemská turistika, která měla kanáry spasit než se rozhoupe "západ" a "sever", se asi konat nebude, tedy rozhodně ne za tyto peníze.

Hodně si hoteliéři také slibovali i od "turismo insular", tedy že canarios budou létat mezi ostrovy, ubytovávat se v hotelích a jíst v restauracích. Dokonce jim i slevy až 50% nabídli. Ani tady se však analytici netrefili. Pláže jsou sice plné, ale hotely spíše prázdné než poloprázdné, většina stejně zavřená a o restauracích raději nemluvit. Zato těch chlaďáků na plážích, těch tam je. A tak se oči všech upírají směrem letiště, kdy už konečně .... a ono nič, nič, ako by povedal slavný "Vesničkový předseda" Miloslav Štibich v kultovním přímém přenosu mistrovství v šachu (VIDEO) v neméně kultovním divadelním kusu pánů Vodňankého a Skoumala "Hurá na Bastilu". Dnes prostě jen "jeden Dusseldorf". Možná je to tím, že tu máme takový malý skoro šachový pat. Hraje se ale velká hra, o velké peníze a nikdo nechce táhnout jako první. Ani hoteliéři, ani touroperátoři ba ani letecké společnosti. Je to opravdu rébus, který ještě nikdy nikdo neřešil. Hoteliéři jsou na tom asi nejlépe, ti mají zaměstnance doma na státní útratu na kurzarbeitu (ERTE), nyní si vymohli jeho prodloužení na španělské vládě minimálně do konce září, ale spíše to vypadá na začátek roku 2021. Tak proč by otevírali, platili zaměstnance, chladili, svítili, nakupovali zásoby, k tomu nemají důvod. Skoro stejně dobře jsou na tom letecké společnosti, tedy alespoň ty velké. Buď dostanou miliardy ze státních rozpočtů a nebo lidi (většinou schwarzsystém) propustí, letadla vrátí leasingovým společnostem a šmytec. Ostrouhat však můžou touroperátoři, kteří na rozjezd potřebují dobré ceny ubytování (ty nedostanou, hoteliéři pro slevy nemají důvod) a leteckou kapacitu. Ani jedno se jim nedostává. A teď "babo raď".

Na vině tohoto patu je svým způsobem španělská vláda, která si zajišťuje sociální smír prodlužováním kurzarbeitu namísto toho, aby vypsala "prémie" hoteliérům a cestovkám za přivezené turisty. Že se vláda mýlí, svědčí i poslední reakce největších kanárských odborových svazů UGT a CCOO, kteří přesně DEN po prodloužení ERTE oznámili stávkovou pohotovost spuštěním kampaně "Pojďme ven" a hodlají mobilizovat občany, aby po zdravotní krizi Covid-19 požadovali „spravedlivou a solidní“ ekonomickou a sociální rekonstrukci. Španělské vládě se tak dostalo zářného naplnění jednoho z Murphyho zákonů, který stanoví: "Chcete-li získat nepřátele, učiňte někomu laskavost."

Užijte si sobotu! 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist