Jdi na obsah Jdi na menu
 


Středa 5. srpna 2020

Pedro Sánchez, španělský ministerský předseda, poctil svou návštěvou Kanárské ostrovy, kde v rámci své dovolené v královské rezidenci na ostrově Lanzarote, vyjma odpočinku, přijme v pátek na pracovní snídani předsedu kanárské vlády Ángel Víctor Torrese, aby s ním projednal palčivé otázky, které trápí tuto nejvzdálenější enklávu španělského království. Jednání obou politiků se bezpochyby bude týkat především hluboké imigrační krize, kdy od začátku roku připlulo z afrických břehů více než 3 tisíce uprchlíků, dále pak problematiky vysoké nezaměstnanosti, v důsledku epidemiologické situace s novým koronavirem a v neposlední řadě také možností, jak Španělsko promyšlenou investiční politikou zajistí udržitelný růst kanárské ekonomiky v době krize cestovního ruchu. Oba sociálnědemokratičtí politici (PSOE) také společně navštíví následující den ostrov Gran Canaria a setkají se s obyvateli města Tunte, kteří se brání příjezdu ilegálních imigrantů. Na následující schůzce, jejíž termín bude teprve upřesněn, také projednají řadu otázek, týkajících se podpory rodin s dětmi, daňových úlev pro matky samoživitelky a garanci zachování nízkého daňového zatížení obyvatelstva, kterému se těší Kanárská autonomní oblast.

Hezky se to čte, viďte. Ale je to bohužel jen fikce, možná moje přání, jak by se měl španělský socialistický premiér za současné krizové situace zachovat. Pravda je jen ta část, že Pedro Sánchez je na Lanzarote, tím socialistická pohádka o hodném a starostlivém premiérovi končí a následuje realita. Realita, že premiér na Lanzarote myslí jen na sebe, odpočívá s rodinou a i když to k němu Ángel má z Arucasu jen 40 minut letadlem, ke schůzce nedojde. Kanáry jsou totiž stále pro Španělsko jen kolonie, to je ta opravdická realita všech realit.

Realita je i to, že jen na ostrov Gran Canaria připlulo minulý víkend 132 imigrantů, jedna loď dokonce s vlastním pohonem. A nikdo jim ve vstupu nebránil, ani námořní záchranná služba, ani policie, ani pohraničníci (vše zaměstnanci španělského státu). Z těch 71 imigrantů, co „stanovali“ celý víkend na molu v Arguineguínu na jihu Gran Canaria, jich je 13 pozitivně testovaných na Covid, no a protože tam na tom molu byli tak nějak nahromadě, musí být všichni v karanténě. A kampak že je španělská vláda umístí? Nu přeci do okresu San Bartolomé, který je tím nejznámějším okresem z hlediska turistického ruchu snad na celých kanárech a navíc přímo do jeho srdce, do horského městečka Tunte. To muselo ale dát „makačku“ delegátovi španělské vlády toto vymyslet. Ano, čtete dobře, imigrační politika je věc státu a nikoliv autonomní oblasti, proto se o vše kolem imigrantů stará vládní zmocněnec Španělska.

Přímým nadřízeným vládního zmocněnce, jak plyne i z jeho „pojmenování“, je vláda, ta španělská a šéfem této vlády je Sánchez, toho času na dovolené na kanárech. Jistě víte, kam tím mířím. Ano, správně. Každý, a na tom si trvám, každý politik by tuto situaci využil pro sebe a vyrazil by do Tunte, do světla ramp a projevil zájem o své voliče, občany, kteří nechtějí imigranty a staví na ulicích barikády, promluvil s nimi a slíbil, že vše je pod kontrolou a že se věci podaří vyřešit. Jak znám velmi pokojné obyvatele tohoto městečka (a znám jich hodně), ta číše trpělivosti prostě musela přetéct a proto přišly na řadu barikády a bohužel následně policie, nasazená proti "vlastním". Již rok totiž městečko doslova „okupují“ imigranti, jsou všude kolem radnice, v turistickém centru města (bydlí totiž v internátu hned vedle školy), všem návštěvníkům (a že jich do korony bylo zejména těch zahraničních stovky denně) pěkně na odiv. Ve sportovních oděvech, s velkými mobily v ruce, sluchátky v uších, sedí, leží, vyhřívají se, a … nepracují. A nyní do městečka Tunte španělská vláda posílá další, pro změnu s návdavkem možné koronavirové infekce. Více to myslím snad ani nemá cenu komentovat, srdíčku jsem ulevil.

Ale možná to Pedro neví, co se děje v Tunte, možná nedostává denně přehled tisku, možná je pod jeho rozlišovací schopnosti, zajímat se o nějaké ostrovy v Atlantiku, o nějakou zemi, která si prochází doslova a do písmene humanitárním dramatem s přistěhovalectvím. A že nepřeháním, vám dokážu velice snadno, na číslech.

Imigrační krize trápí Španělsko již dlouho, ale předchozí pravicová vláda se ji alespoň snažila řešit, trpělivým postihem pašeráckých gangů a odesíláním neúspěšných žadatelů o azyl zpět do zemí, odkud přijeli. Své polínko do řešení přiložila před snad deseti lety i vláda kanárská, která vstoupila do jednání s frontou Polisario v jižním Maroku, tedy spíše v Západní Sahaře. Bohužel, totéž se nedá říci o vládě současné, ta jen těží z práce vlády předchozí, ale již neodesílá zpět a imigrační krizi zdá se neřeší. A to je problém, který pašerácké gangy využívají zejména na tzv. africké trase.

Pokud jde o příjezd přistěhovalců na Kanárské ostrovy po moři, čísla ukazují, že do 2. srpna přijelo na 108 lodích celkem 3 269 lidí, což představuje o 2 679 více lidí než ve stejném období předchozího roku a tedy nárůst o 454,1%. V roce 2019 byl počet plavidel 51.

Vše se nastartovalo hned začátkem roku. Během stavu poplachu (výjimečný stav), který byl od 14. března do 21. června kvůli epidemii koronaviru, pokračovaly nepravidelné příjezdy rybářských bárek a počet imigrantů se v porovnání se začátkem roku snížil. Přesto v tomto období poplachu dorazilo na Kanárské ostrovy nejméně 1 414 přistěhovalců, což je o 390% více než ve stejném období v roce 2019. Jinými slovy, prakticky polovina z celkového počtu lidí, kteří vstoupili ilegálně do Španělska v tomto období, tak učinila prostřednictvím Kanárských ostrovů, které si připsaly 60% podíl na všech imigrantech. A nic bohužel nenasvědčuje tomu, zejména s ohledem na poslední „132 hlavý“ víkend, že by tomu mělo být v budoucnosti jinak.

Prostě nelehká situace, kterou zdá se nikdo z madridské vlády snad ani nemá zájem řešit, jak je i vidět na premiérovi, který nejen že do Tunte nevyrazil ale ani k tomu jeho mluvčí nevydal žádné stanovisko. A imigranti se zatím na „kanárech“ pěkně hromadí a již není kam je umisťovat. Centrální vláda se sice pokusila vystavět v Arinaga prostřednictví „Červeného kříže“ trvalé stanové městečko pro asi tisícovku imigrantů, narazila ale na tak silný odpor obyvatel a radnice, že svůj projekt raději zrušila. A dále strká hlavu do písku a rozváží imigranty po všech možných internátech a horských ubytovnách.

Korunu všemu pak nasadil výše zmiňovaný vládní zmocněnec Amselmo Pestana, když na kritiku za strany kanárských politiků, aby Španělsko zajistilo odsun ilegálních imigrantů na pevninu odpověděl, že kdyby tento odsun španělská vláda provedla, počet ilegálních imigrantů by se skokově zvýšil, protože právě o přesun do Španělska imigrantům jde. A tak se nám tady hromadí a hromadí, snad jejich počet brzy nepřevýší počet turistů.

A mě nezbývá než se nahlas ptát: copak to nikdo nevidí, jak tato situace škodí turistickému ruchu? A nebo je to všem jedno? Jedno ale vím jistě, obyčejným lidem to jedno není. Stačí se začíst do diskuzí někde na FB a nebo pod články na informačních webech. A nebo zajít někam na chvilku do baru.

Hezký den.

P.S. a nebojte, oni je nakonec do Španělska převezou. A pak další a další. A pak bude další evropský sumit a vše se vyřeší. Trvalým distribučním systémem po Evropě. Dočkáte se. Protože, jak zpívali již V+W, "dokud bude země kulatá, na chudáky bude bohatá". 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist