Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úterý 10. listopadu 2020

arguineguin.jpg

Včetně upgrade z 12/11/2020 na konci blogu. 

Podle předsedy kanárské vlády Torrese jsem „ultrapravičák“ a jsem na to hrdý. Asi tak bych chtěl komentovat jeho nedávné vyjádření, kdy uvedl, že …  je při řešení migrační krize nutná větší „spolupráce“ Evropy a zemí původu a že je nutné přijmout novou evropskou směrnici o migraci, ale ne takovou, jakou chtějí ultrapravicové síly, podle kterých mají migranti zůstat tam, kam přišli ("fuerzas de ultraderecha, que la inmigración debe quedarse donde llega"). To by podle Torrese znamenalo udělat z Kanárských ostrovů vězení ("condenar a Canarias a ser una cárcel"). Na závěr pak Torres uvedl, že se má Evropa buď „počůrat“ a nebo si vylít kýbl studené vody na hlavu, vyberte si (Europa tiene que mojarse), ale asi myslel spíš to druhé.

Víte, zcela upřímně a na rovinu, už mě to přestává bavit, nejen ta ilegální imigrace, kterou tady v realitě zažívám, ale ta blbost, co se kolem toho šíří a to nálepkování těch, co ilegální imigraci odmítají. Protože nazývat "ultrapravicí" ty, kteří ilegální imigraci odmítají, je prostě chucpe, to mi nikdo nevyvrátí. Že prý je na imigraci právo, že prý nesmíme být rasisti, že prý musíme dovolit imigrantům vstup do Evropy, že prý Evropa stárne a potřebuje „mladou krev“, že prý v Evropě nemá kdo pracovat a podobné nesmysly. 

Jen stručně rozeberu jednotlivé argumenty těch, co zpívají, jak pašeráci lidí dirigují.

Tak tedy: Na imigraci není právo, pouze suverénní stát, kterému leží na srdci blaho především svých občanů, si určuje, kdo bude na jeho území žít a pracovat a za jakých podmínek se tak stane. Nesplňuješ naše podmínky? Nemáš právo na pobytová či pracovní víza nebo azyl. Jak jednoduché. A toto právo si není možné vynucovat ilegálním překročením hranic. Zákony konkrétní země musí platit pro všechny, bez rozdílu vyznání, barvy kůže či národnosti. Navíc, a co vidím jako poměrně podstatné, pokud se stát neumí postarat o své občany, aby všichni žili důstojný život, tak nemůže vrstvy chudých a zoufalých rozšiřovat ilegální imigrací. Vždyť jen na Kanárských ostrovech je 300 tisíc lidí bez práce, v celém Španělsku pak skoro 4 miliony. A těch lidí co žije pod hranicí bídy, co  živoří s několika sty eury měsíčně. Těch jsou statisíce. A o ně by se především měla vláda starat. Podle mého a zcela jednoduše, tady v této zemi, ve Španělsku, kde žiji, by měla vládnout španělská vláda, a měla by vládnout především pro Španěle, a v Čechách česká vláda pro Čechy, polská pro Poláky, německá pro Němce atd. Jak jednoduché milý Watsone. To přeci nemá nic společného s rasismem, jak se nám snaží vnucovat. Pokud by sem ilegálně připlouvali lidé z jihovýchodní Asie nebo z Latinské Ameriky, zastával bych ty samé názory.

Takže kanárský socialistický premiér se mýlí, že Evropa dělá z ostrovů vězení, mýlí se, když si myslí, že jsem ultrapravičák, pokud nechci ilegální migraci. Je to především věc španělské vlády, aby ochránila své a potažmo evropské hranice a zabránila ilegální imigraci a především! Aby ilegální imigranty vracela do jejich zemí. A pokud to španělská vláda nezvládá, je nutné, aby požádala Evropu o pomoc. Ale ne o pomoc s distribucí migrantů, kteří proplouvají děravou hranicí, po Evropě, tedy pomoc s rozháněním kouře, ale o pomoc s ochranou hranic Schengenu, tedy o pomoc s hašením ohně, spíše dnes požáru. Protože od dávnověku platí, že stát, který neumí bránit své hranice, ztrácí právo na existenci. Vzpomeňte na Říši římskou. 

Navíc, pokud je podle kanárského premiéra ten, kdo chrání své hranice, svůj stát, svou historii, své občany a nechce nechat zaplavit svou vlast a potažmo Evropu imigranty, pokud takový člověk je ultrapravičák, pak ti, kteří si přejí opak, jsou zase, podle mého, ultralevičáci. A se vším všudy, včetně historické reminiscence, třeba včetně nedávno připomínané VŘSR. To je nutné si uvědomit a to je nutné říct předsedovi kanárské vlády, a nejen jemu. Víte, to je teď tady ve Španělsku velká móda, všem, co nesouhlasí třeba s imigrací, říkat ultrapravice, rasisti, xenofobové, slyšet jsou dokonce i slova o fašistech, považte. Co mi to jen připomíná. Nesouhlasil si s velkou stranou a soudruhy? Byl jsi přinejlepším jen oportunista, v horším tě jako odpad společnosti pěst dělnické třídy na několik generací dopředu napravila.

Ale zpátky k tomu, co nás tady trápí a to je imigrace. Pašeráci vědí, kdy zaútočit. Tak jako před měsícem, kdy na kanárech byla evropská komisařka Johanssonová a ministr pro imigraci Escrivá, tehdy dorazilo do Arguineguínu na Gran Canaria od pátku do úterý pouhých 1.200 imigrantů. Nyní je situace podobná. Jen za víkend dorazilo na kanáry přes 2,5 tisíce ilegálních imigrantů. Doplouvají už na všechny ostrovy, návštěvou „jaderných inženýrů“ už není poctěna jen Gran Canaria. Čímpak to asi je? Hádáte správně, na Kanárské ostrovy dorazila evropská komisařka Johanssonová, tentokrát s ministrem vnitra Španělského (zatím) království, a tak pašeráci ukázali "zuby". Komisařka shlédla uprchlíky v Arguineguínu a hned se vyjádřila, že situace na kanárech je „výzva“, že se musí Evropa „semknout“ a je nutné zapojení a solidarita všech jejích členských zemí. Hrůza.  

Takové veřejně vyslovené názory a především nicnedělání s příčinami migrace, jako je katastrofální ekonomická a politická situace (v důsledku devastace kolonizátorů, jako např. Francie v Mali) v zemích, odkud migranti pocházejí, to vše je voda na mlýn nejen pašerákům, ale i šílencům, kteří na naší straně barikády migranty vítají. Pokusím se vám představit, pro lepší pochopení situace, názory z „neziskovek“ a pak názor od politiků. Upozorňuji, že je to čtení jen pro silné povahy.

Názor č. 1:

První „Autor“ (anonym z FB) se snaží vysvětlit, že 165 milionů eur, naplánovaných na příští rok pro neziskové organizace, starající se o ilegální imigranty na Kanárských ostrovech, nejsou peníze vyhozené oknem.

Jen malé vysvětlení pro ty, kteří křičí do nebe, že tyto peníze jsou pro přistěhovalce. Nejdou do kapsy imigrantů, ale slouží k výplatě pracovníků, kteří se o ně starají po jejich příjezdu. To znamená, že tyto peníze umožňují platit Španěly, pronajímat hotely, sklady, španělské cateringové společnosti atd ... jsou to peníze, které se znovu začleňují do španělské ekonomiky. Přestaňme ospravedlňovat xenofobii nesmyslnými projevy.“

Co k tomu říct. Snad jen, že půjčené peníze (od EU, protože Španělsko je každý rok 150 miliard eur v mínusu) se budou muset jednou vrátit a tak je není možné utratit za péči o uprchlíky, kteří překročili ilegálně hranice a budou vráceni zpět. Lze to nepochopit? 

Názor č. 2:

Druhým „Autorem“ je Loueila Mint, ta je právničkou z Tenerife a spolupracuje s řadou neziskovek a prohlašuje, že „miliony a miliony eur vynaložené v agentuře Frontex (agentura EU pro kontrolu hranic) by mohly směřovat k lepšímu přijímání migrantů“. Podle této právničky by tyto zdroje mohly být použity k zajištění bezpečné a důstojné cesty imigrantů přes oceán s vydáním víz a nejlépe letadlem. Loueila Mint dále uvádí, že "migrantům by měl být zaručen důstojný příjem a humanitární péče, místo aby byli migranti kriminalizováni a přebývali v nevhodných podmínkách.“ Současně Mint preferuje, aby bylo podpořeno „přijímání nezletilých migrantů a rodin s dětmi“ a usnadnit jim cestu do kontinentální Evropy, která je cílem jejich cesty.

Podle názoru Louelia Mint stojí získání víza na španělském konzulátu v Agadiru asi 125 eur a cena letenky z oblasti severozápadní Afriky kolem 200. To znamená, podle této právničky, že bezpečná cesta letadlem s vízem by mohla stát migranty zhruba 325 eur na osobu a ještě by výrazně ušetřili. Dnes totiž musí migranti, aby si zajistili cestu do vysněné Evropy, platit za nalodění na imigrační bárku něco mezi 1 000 a 1 500 eur za osobu. A Španělsko by to mělo podle této progresivní právničky řešit. Mint si myslí, že je nutné zabránit úmrtím na „atlantické trase“ a migrantům nabídnout alternativu pro jejich dopravu, nejlépe letadlem.

Jen stručný komentář: slečna Mint se mýlí, že získání španělského víza v Agadiru je věcí automatickou, prostě podle hesla: vstup do "Schengenu" je povolen všem, kteří si to usmyslí. Lidem, jako slečna Mint, kteří nejsou schopni pochopit zákony země, ve které žijí a ve které dokonce vykonávají právní praxi, není pomoci. Jsou to demagogové. Otázkou je, proč nebo za kolik to dělají. 

Názor č. 3:

Korunu všemu pak dal Kanárský viceprezident a ministr financí, rozpočtů a evropských záležitostí Román Rodríguez. Viceprezident, dokonce bývalý předseda kanárské vlády a bývalý člen ultralevicové Unión Nacionalista de Izquierdas, během svého nedávného projevu v kanárském parlamentu zopakoval, že je třeba, aby španělské a evropské orgány posílily přesměrování migrantů na evropský kontinent, což je cílem imigrantů, kteří se dostanou na kanárské pobřeží, a že je to jediné řešení, jak čelit nárůstu migrace v poslední době.

Viceprezident varoval před určitými projevy, které ukazují „nízké city“ k některým lidem, kteří uprchli ze svých zemí v důsledku válek a kvůli ekonomické nouzi, ze zemí, kde život v posledních letech zhoršila klimatická krize. Současně požadoval odpovědnou a rozhodnou nadnárodní politiku podpory imigrace. Rodríguez připomněl, že Program OSN pro udržitelný rozvoj do roku 2030 si klade za cíl usnadnit řádnou, bezpečnou, pravidelnou a odpovědnou migraci a mobilitu lidí, mimo jiné prostřednictvím uplatňování plánované a dobře řízené migrační politiky. „To je bezpochyby nejvhodnější cesta řešení současné situace“, zdůraznil.

Rodríguez dále naznačil, že migrace je lidstvu bytostně vlastní a že se v příštích letech nezastaví, proto trvá na řešení, které kombinuje politiku podpory zemí původu, zesílení hraniční kontroly a důstojné a omezené přijímání migrantů a jejich doručení na evropský kontinent.

Místopředseda kanárské vlády zdůraznil, že migrační fenomén se nevyřeší „ani zdmi, ani loděmi“, ale odpovědnou mezinárodní strategií, která respektuje lidská práva a „odklonem“ migrantů z kanárských ostrovů na evropský kontinent.

Takže, imigrační krizi je nejlepší řešit přímou cestou z Afriky do Evropy, zřejmě bude vhodné najmout trajekty, podle pana Rodrígueze. Máme se na co těšit.  

Takové jsou tedy proklamace několika protagonistů aktuální migrační krize na kanárech. Pokud se vyplní, má se Evropa na co těšit. Všimněte si, že ani jeden z nich nemluví o ochraně hranic a zamezení vstupu migrantů či nedej Bože o jejich repatriaci. To je přeci nehumánní, chtít někoho, kdo poruší zákony a vstoupí do země ilegálně vracez´t zpět! Všichni jen řeší následky a metody, jak imigranty z Afriky dostat do Evropy. Syrská krize byla proti tomu, co Evropu čeká, slabý čaj "o páté". Navíc jak se zdá, kanáry nejsou Řeckem. To aspoň staví ploty a na moři bojuje. 

Co dodat. Snad jen, že musíme věřit, že se nevrátí doby, kdy se každý bál říct svůj názor. Nebo něco podepsat. Tak jako Pan Jan Werich, když podepsal Dva tisíce slov. No, lidičky, snad se nakonec nebudeme bát říct, na které straně imigrační barikády stojíme. Já jsem na té, kterou pan Torres nazývá ultrapravicovou, tedy ilegální imigranty nechci. Ani na kanárech, ani v Evropě. A klidně to podepíšu. A stanu se hrdým signatářem. 

Tak hezký den. Karel

   

 

UPGRADE dne 12.11.2020

Některé stále ještě normální zpravodajské weby dnes zveřejnily tuto informaci. Myslím, že je nutné se s ní, pro pochopení celého problému "Evropa - ilegální imigrace" seznámit. Ono to totiž jde a ne že ne. Stačí chtít, ale tady  ve Španělsku, potažmo v Evropě, někdo (!!!) evidentně nechce. Ani ti mrtví v posledních dnech v nejmenovaných evropských městech nikoho nepřesvědčí?  

Takže agenturní zpráva:

Skupina 101 Senegalců byla tuto středu z pokynu vlády Maroka deportována zpět do své země poté, co byla zachráněna z lodi, která ztroskotala na cestě na Kanárské ostrovy, uvedly to marocké diplomatické zdroje.

Tento speciální let opustil středoafrické město Dajla ve středu v časných ranních hodinách a let byl označen jako „humanitární repatriace“.

Vyhoštění bylo provedeno v koordinaci se senegalskými orgány a „při plném respektování práv“ těchto občanů.

Senegalci cestovali v jednom cayuco směrem na Kanárské ostrovy podél marockého pobřeží a ztroskotali poblíž města Dakhla poté, co už absolvovali tři čtvrtiny celkové cesty.

Poté, co ztroskotali resp. jejich loď se stala neovladatelnou (zřejmě porucha motoru), emigranti byli zachráněni marockým královským námořnictvem, které je dopravilo na břeh a poskytlo jim humanitární pomoc před jejich vyhoštěním.

Nejedná se o první deportační let organizovaný Marokem do afrických zemí: nejméně pět dalších odletělo mezi koncem září a začátkem října do Dakaru (dva), Bamako (dva) a Konakry.

Celé pobřeží Atlantiku od jižního Maroka po Senegal je dějištěm od léta neobvyklého provozu lodí a cayucos, kdy se tisíce lidí, Maročanů a většinou Senegalců, snaží dostat na Kanárské ostrovy jako do brány do Evropské unie, ačkoli mnoho z nich je nakonec deportováno zpět.

Tak, konec agenturní zprávy. A teď ať mi někdo vysvětlí, proč to samé nedělá španělská vláda. Prostě někde vyhošťují, jinde ubytovávají v hotelech a tlačí na Evropu, aby si je rozdělila. To je jasný úmysl, to mi nikdo nerozmluví.

Hezký den. Karel

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist